Neef en oom herenigd bij Sporting Keiem (3A)“We zijn er altijd voor elkaar, ook naast het veld”

Donny en Sam Vanderper. © MG
Redactie KW

Ze werkten al een tijdje samen bij Merkem Sport en na een paar jaar tussenpauze zijn neef en oom, Sam en Donny Vanderper, herenigd bij Sporting Keiem. De twee hebben een uitstekende band. “We zijn er altijd voor elkaar. Zowel om leute te maken als om elkaars problemen op te lossen”, klinkt het.

“Omdat Jonkershove weer naar vierde zakte, zocht ik een ploeg om toch in derde provinciale te kunnen blijven voetballen”, aldus Sam Vanderper. “Eerst dacht ik aan een terugkeer naar Merkem, maar ik denk dat ik daar misschien iets minder speelkansen zou krijgen. Na een telefoontje met Donny en een goed gesprek in Keiem, was de beslissing voor Sporting eigenlijk vlug gemaakt.”

Een paar jaar geleden kreeg Sam in Merkem al training van zijn oom. “Toen heb ik niet zo heel veel gespeeld onder hem, maar Donny weet wat ik kan en wat hij nog nodig had bij Keiem. Enerzijds is het leuk om van je oom training te krijgen, maar anderzijds moet je je dubbel bewijzen”, lacht de 25-jarige Houthulstenaar. “Dat is ook logisch, want in de ploeg staan omdat je familie bent van de coach, kan en wil je natuurlijk niet.”

Over alles praten

“Of Donny op training extra streng is voor mij? Soms wel, soms niet. Na die jaren in Merkem ben ik zijn aanpak al gewoon. Ook naast het voetbalveld hebben we trouwens een uitstekende band. We zijn er altijd voor elkaar, zowel voor leute te maken als om elkaars problemen op te lossen. We kunnen goed praten, over voetbal, maar ook over andere dingen”, besluit de centrale verdediger, die het gros van zijn jeugdopleiding bij Diksmuide kreeg om daarna achtereenvolgens bij Koekelare, Merkem, Zarren en Jonkershove te hebben gespeeld.

“Wij kunnen over alles praten en zijn er altijd voor elkaar. Toen ik eens in nood zat, stond Sammy op de eerste plek om mij te helpen”, vult Donny Vanderper aan. “Iedereen – en al zeker Sam zelf – weet dat Sam van mij op voetbalvlak geen voorkeursbehandeling zal krijgen. Als je het verdient, zal je spelen, zo simpel is het en dat geldt ook voor mijn neefje. Voor mij is het natuurlijk veel leuker als Sam goed presteert en ik hem kan opstellen, maar het belangrijkste blijft winnen.”

Werk aan de winkel

“Het is heel fijn om weer training aan Sam te kunnen geven. Je kent elkaar door en door, ook op voetbalvlak. Sam heeft aan een half woord genoeg om te begrijpen wat de bedoeling is, waardoor ik hem heel weinig uitleg moet geven op training. Sam is trouwens een echte werker en beseft zelf goed genoeg dat hij het vooral van zijn inzet en werkersmentaliteit moet hebben.”

Sporting Keiem haalde naast Sam Vanderper nog heel wat andere nieuwkomers en onderging een verjongingskuur. “In de oefenmatch tegen Kortemark stond er in de eerste helft bijvoorbeeld maar 1 speler van vorig seizoen tussen de lijnen. Dan weet je dat er nog veel werk aan de winkel is om een nieuwe geheel te smeden, maar er zit muziek in. De combinatie van een paar ervaren rotten met jeugdig geweld, kan een sterk en complementair geheel opleveren. Voor de jonge gasten zal het wel belangrijk zijn om geduldig te blijven als ze eens niet spelen”, besluit de T1. (SB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier