Nederlandse trompettist Ryan Ricks maakt comeback via de grote poort

Trompettist Ryan Ricks. © (Foto FODI)
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Met felgesmaakte optredens op het Schlagerfestival 2012 in de Ethias Arena in Hasselt begon de Nederlandse trompettist Ryan Ricks aan een succesvolle doortocht in Vlaanderen.

Mooie liedjes duren echter soms niet lang en dat ondervond ook Ryan Ricks, die in conflict lag met zijn entourage, waardoor hij niet meer onder deze artiestennaam mocht optreden. Het duurde meerdere jaren vooraleer het probleem was opgelost. Tijdens de jongste reeks van Het Schlagerfestival in de Ethias Arena in Hasselt was Ryan Ricks er wel terug bij en deze keer had hij niet alleen zijn trompet bij, maar ook zijn nieuw album C’est La Vie.

Rik Mol alias Ryan Ricks is één van Nederlands jongste en meest succesvolle trompettisten. Op zijn achtste levensjaar begon hij te spelen. Al snel werd zijn bijzonder talent opgemerkt en werd hij toegelaten tot de opleiding voor jonge muzikanten aan het Koninklijke Conservatorium in Den Haag. Naast zijn klassieke opleiding volgde Rik privélessen bij Maurice André, Theo Mertens en Wynton Marsalis. Als jonge trompettist speelde hij vaak ‘s avonds in jazzclubs en won hij talrijke prijzen.

Door problemen met mijn voormalige entourage kon ik plots niet meer onder de naam Ryan Ricks optreden

Na een succesvolle samenwerking met Frans Bauer ontstond het idee om onder de naam Ryan Ricks een album op te nemen voor een groot publiek. In januari 2012 kwam dat album uit. Het werd een groot succes in Vlaanderen met zelfs een eerste plaats in de Ultratop Album Charts. Ook in Nederland haalde Ryan Ricks de hitparade. Er volgden concerten in heel wat Europese landen. “Toen mijn cd in Vlaanderen op één stond, was ik zelfs aan het toeren in Azië. Alles verliep goed, maar door problemen met mijn voormalige entourage kon ik plots niet meer onder de naam Ryan Ricks optreden”, zucht de trompettist. “Dat was knap vervelend, want Ryan Ricks is mijn kindje. Midden vorig jaar kreeg ik groen licht om weer als Ryan Ricks aan de slag te gaan. Sindsdien zit ik niet meer stil.”

Ryan Ricks, samen met onze showbizzmedewerker PADI.
Ryan Ricks, samen met onze showbizzmedewerker PADI.© (Foto FODI)

Wat zijn je herinneringen aan het eerste Schlagerfestival in 2012 ?

Ryan : “Ik bracht een cd uit en plots stond ik in zo’n grote zaal. Dat was formidabel. Daarna volgden die problemen. Tijdens die periode werd ik door heel wat andere artiesten gevraagd om mee te spelen op hun album, zoals Nick & Simon, Marco Borsato, Jan Smit, Armin Van Buuren… “

Nu bracht je een eigen album uit ?

Ryan : “Inderdaad, mijn tweede Ryan Ricks-album dat ik voorstelde op het Schlagerfestival 2018. Het is een feestelijk album geworden. Omdat ik er zolang op moest wachten, wilde ik knallen. C’est la vie is een liedje van Khaled, die wilde ik zeker erbij. Er staan twaalf feestelijke songs op. Waarom deze songs ? Ik wilde een album waarbij je kan aanvoelen dat het zomer is. Ik heb gekozen voor zomerse songs. Ook Il Silenzio staat erop. Producer Hans Aalbers schreef speciaal voor deze cd Bailo Bajo La Luna, mijn huidige single en een heel gaaf nummer. Op mijn cd staat ook een nummer Mambo Italiano met Yannick Bovy erop. Enkele jaren geleden hoorde ik zijn stem en die stem wilde ik zeker op mijn cd laten weerklinken.”

Wat zijn de verdere plannen ?

Ryan : “Ik ga zeker geen zes jaar terug verdwijnen, nooit meer. Vanaf heden bouwen we opnieuw mijn carrière verder op, maar écht verdwijnen zal ik nooit meer. Wees daar maar zeker van. Er staan al optredens vast. Omdat de cd zomers is, staan er ook al losse boekingen in de agenda voor de komende zomerse periode. Er komt zeker ook nog één single aan en we zullen eveneens met internationale mensen samenwerken. Wees maar gerust, grote namen maar daarover verneem je pas later meer nieuws.”

(PADI)

Het album C’est la vie is nu te koop in de platenzaak.