Nederlandse regering wil harde lockdown tot en met 19 januari

Redactie KW

De Nederlandse regering is van plan een verregaande lockdown in te voeren waarbij zo goed als alles tot en met 19 januari dicht gaat. Onder meer scholen, niet-essentiële winkels, musea, kapsalons en theaters zullen gesloten blijven, zo melden bronnen in Den Haag aan de omroep NOS.

De maatregelen zouden maandag om middernacht al ingaan, om een stormloop op winkels dinsdag te voorkomen. De scholen moeten vanaf woensdag hun deuren sluiten en op online onderwijs overstappen. Ook de kinderopvang gaat dicht.

Mensen moeten ook zo veel mogelijk thuis blijven en bij voorkeur geen bezoek ontvangen. Een avondklok zal er waarschijnlijk niet komen, zo melden bronnen ook aan het nieuwsagentschap ANP.

Zeer slechte cijfers

De strengere maatregelen zijn het gevolg van de toename van het aantal nieuwe coronabesmettingen in Nederland sinds begin deze maand. De afgelopen dagen werden weer meer dan 9.000 gevallen per dag gemeld. Zondag ging het bijna om 10.000 nieuwe besmettingen, een ruime verdubbeling vergeleken met enkele weken geleden.

De Nederlandse eerste minister Mark Rutte gaat maandag om 19 uur een verklaring afleggen over de coronamaatregelen. Rutte zal de toespraak houden vanuit het Torentje, waar zich de werkplaats van de regeringsleider bevindt. Het is nog maar de tweede keer dit jaar dat Rutte van daaruit een toespraak over de coronacrisis houdt. Volgens verslaggevers wil de regering zo het belang van de toespraak beklemtonen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.