"Omdat de Nederlandse regering het nog altijd niet nodig vindt om horecazaken te sluiten zijn Nederlanders dan ook absoluut niet langer welkom in Knokke-Heist en zeker niet in het AZ Zeno-ziekenhuis waar alle mogelijke preventieve maatregelen genomen zijn", liet burgemeester Leopold Lippens woensdagavond weten. "Voor Nederlandse patiënten gelden dezelfde strenge richtlijnen als voor Belgische, maar we laten niemand in de steek", aldus een reactie van AZ Zeno.

"Wij hebben alle begrip voor de bezorgdheden van onze burgemeester en delen zijn standpunt dat toerisme en niet-noodzakelijk verkeer totaal verboden moet worden maar als ziekenhuis hebben we de belangrijke opdracht om iedereen, ook West Zeeuws-Vlamingen, de best mogelijke zorg te geven. Iets waar we niet alleen juridisch toe verplicht zijn, maar ook deontologisch", aldus persverantwoordelijke Julie De Waele.

Niet in de steek laten

"AZ Zeno stelt alles in het werk om het coronavirus te bestrijden. Dagelijks worden maatregelen aangepast om het virus aan te pakken. Zo is er bezoekverbod, kunnen consultaties enkel indien hoogdringend en wordt er gewerkt met een triagesysteem voor de ingang van spoed om mogelijks besmette en niet besmette patiënten te scheiden. Het kan niet de bedoeling zijn om patiënten te weren. Denk maar aan de vele mama's die hier binnenkort bevallen. Het zou medisch onverantwoord zijn om hen na maandenlange controle en begeleiding in de steek te laten. Bevallen behoort nu eenmaal tot hoogdringende medische zorg. Ook voor de Nederlanders geldt de richtlijn dat de behandelend arts beslist over de dringendheid van een raadpleging. AZ Zeno heeft al meer dan 50 jaar een traditie om ook Nederlanders de best mogelijke zorg te geven. Nu ongeveer 25 jaar terug werden hiervoor met de grootste Nederlandse ziekteverzekeraars verschillende contracten afgesloten. Het spreekwoord indachtig 'in nood kent men zijn vrienden', willen wij dan ook onze zorg blijven aanbieden aan iedereen die daar in de ganse regio behoefte aan heeft." (DM)

"Omdat de Nederlandse regering het nog altijd niet nodig vindt om horecazaken te sluiten zijn Nederlanders dan ook absoluut niet langer welkom in Knokke-Heist en zeker niet in het AZ Zeno-ziekenhuis waar alle mogelijke preventieve maatregelen genomen zijn", liet burgemeester Leopold Lippens woensdagavond weten. "Voor Nederlandse patiënten gelden dezelfde strenge richtlijnen als voor Belgische, maar we laten niemand in de steek", aldus een reactie van AZ Zeno. "Wij hebben alle begrip voor de bezorgdheden van onze burgemeester en delen zijn standpunt dat toerisme en niet-noodzakelijk verkeer totaal verboden moet worden maar als ziekenhuis hebben we de belangrijke opdracht om iedereen, ook West Zeeuws-Vlamingen, de best mogelijke zorg te geven. Iets waar we niet alleen juridisch toe verplicht zijn, maar ook deontologisch", aldus persverantwoordelijke Julie De Waele. "AZ Zeno stelt alles in het werk om het coronavirus te bestrijden. Dagelijks worden maatregelen aangepast om het virus aan te pakken. Zo is er bezoekverbod, kunnen consultaties enkel indien hoogdringend en wordt er gewerkt met een triagesysteem voor de ingang van spoed om mogelijks besmette en niet besmette patiënten te scheiden. Het kan niet de bedoeling zijn om patiënten te weren. Denk maar aan de vele mama's die hier binnenkort bevallen. Het zou medisch onverantwoord zijn om hen na maandenlange controle en begeleiding in de steek te laten. Bevallen behoort nu eenmaal tot hoogdringende medische zorg. Ook voor de Nederlanders geldt de richtlijn dat de behandelend arts beslist over de dringendheid van een raadpleging. AZ Zeno heeft al meer dan 50 jaar een traditie om ook Nederlanders de best mogelijke zorg te geven. Nu ongeveer 25 jaar terug werden hiervoor met de grootste Nederlandse ziekteverzekeraars verschillende contracten afgesloten. Het spreekwoord indachtig 'in nood kent men zijn vrienden', willen wij dan ook onze zorg blijven aanbieden aan iedereen die daar in de ganse regio behoefte aan heeft." (DM)