Nederlandse in de Westhoek: “Discriminatie dat ik familie niet mag bezoeken in Nederland”

Loes van der Heijden en Flor moeten zich nog steeds behelpen met videobellen om contact te hebben met de (groot)ouders Gijs en Marianne in Nederland. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De coronacijfers dalen en Belgen mogen ondertussen al bijna drie weken mensen toelaten in hun bubbel, maar de grenzen blijven gesloten. Tot groot verdriet van de Nederlandse Loes van der Heijden, die in Langemark woont, want haar ouders zagen al drie maanden hun pasgeboren kleinkind niet meer. Minister De Crem verklaarde zondag nog deze week werk te maken van grensoverschrijdend familiebezoek, maar dat bleek valse hoop.

Loes van der Heijden (38) is afkomstig van Oirschot in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, maar volgde een kleine drie jaar geleden de liefde en kwam in Langemark wonen. Op 17 januari werd ze mama van de kleine Flor. Haar familie kon de baby nog knuffelen op de babyborrel op 1 maart, maar toen kwam de lockdown. De grenzen gingen dicht en het contact tussen Flor en zijn Nederlandse grootouders moest via videobellen gebeuren.

Niet in de bubbel

“Het is erg dat mijn ouders hun kleinzoon Flor zo lang niet kunnen zien”, zegt Loes van der Heijden. “En ik mis mijn ouders, broers, hun vriendinnen en mijn neefjes en nichtje ook heel erg. Maar dat is nu eenmaal zo in de lockdown. Iedereen heeft daarmee te maken en heeft zijn eigen verdriet. Maar sinds de Belgen op 10 mei hun bubbel mochten maken met wie ze graag zien, voel ik me extra rot dat ik mijn ouders niet in de bubbel op mocht nemen. Alleen maar omdat ze in Nederland wonen… Wachten tot 8 juni dan, in de hoop dat de grenzen dan opengaan. Maar nu deed minister De Crem afgelopen zondag uitspraken waaruit ik toch echt wel op kon maken dat ik mijn ouders eerder kan zien, omdat hij familiebezoek over de grenzen mogelijk wil maken. Ik was zo blij en keek er zo naar uit, maar nu heeft de minister daar nog steeds niets over gezegd.”

De Crem op VTM Nieuws

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem had zondagmiddag op VTM Nieuws inderdaad gezegd dat de GEES, de werkgroep belast met de ontwikkeling van de exitstrategie, grensoverschrijdend familiebezoek zou bespreken en dat hij dinsdag of woensdag daarover een aankondiging ging doen. Het bleef echter heel de week stil bij de minister. “We hebben half maart grenscontroles ingevoerd op basis van wetenschappelijk onderbouwde argumenten. Die zijn nog altijd van kracht”, woordvoerder Erik Eenaerts van minister Pieter De Crem. “Op een bepaald moment heeft België de bubbel van vier toegelaten. We hadden dat niet grensoverschrijdend gedaan omdat we daarover eerst het advies van de GEES wilden.”

Boete van 250 euro

“Zondagmiddag heeft minister De Crem inderdaad te kennen gegeven dat hij geen reden meer ziet om dat familiebezoek nog uit te stellen tot fase 3 op 8 juni”, vervolgt Erik Eenaerts. “Hij heeft zich dus geëngageerd om dat vroeger mogelijk te maken. Het advies van de GEES dat we verwachtten is er – gedeeltelijk – gekomen. Het enige dat ik daarover momenteel kan zeggen is dat de politieke besluitvorming daarover bezig is. Ons punt is daarin duidelijk: wij willen dat op zeer korte termijn mogelijk maken. Nog voor de fase 3. Op dit moment is dat nog niet mogelijk. Ik hoop dat we daarin snel een doorbraak bereiken, maar kan niet vooruitlopen.”

Mensen die tijdens het pinksterweekend toch familie willen bezoeken over de grens, zijn gewaarschuwd. “Dat is het niet naleven van de coronamaatregelen en daarop staat een boete van 250 euro”, is Erik Eenaerts duidelijk. “Ik wil niet evolueren naar een beleid van repressie en sanctionering. We zagen dat de maatregelen in de grensgebieden niet altijd gerespecteerd. We hebben nooit de grensen gesloten. De grens was altijd open voor professioneel verkeer, vrij verkeer van goederen en diensten, en ook een aantal sociale verplaatsingen zoals co-ouderschap en bezoeken van je officiële partner.”

Voor fase 3

“We hadden wel al nauw contact met de collega’s uit onze vijf buurlanden. Op Europees niveau gebeurt ook heel wat. De situatie is geëvolueerd in positieve zin wat de minister ertoe heeft geleid om zondag die uitspraken te doen. De volledige opening van de grenzen is een zaak voor fase 3. Maar de minister heeft veel begrip voor mensen die familie en vrienden willen bezoeken over de grens en zegt dat hij zich politiek gaat inzetten om dat mogelijk te maken. Ik wil geen mededelingen doen over data of voorwaarden voor het afgeklopt is. Omdat het veel te moeilijk is. Er is een overlegcomité waar ook de gewesten en gemeenschappen in zitten, er is een nationale veiligheidsraad. We beslissen dat niet alleen, maar zijn het idee zeer genegen.”

Discriminatie

Loes van der Heijden begrijpt dat het een moeilijke situatie is voor de politiek en er geen onnodige risico’s genomen moeten worden. “Maar de cijfers gaan de goede kant op. Ook in Nederland. De winkels zijn weer open, iedereen is aan het werk. Mensen mogen terug naar hun tweede verblijf, maar ik mag nog steeds niet mijn ouders bezoeken. Dat voelt echt als discriminatie. Terwijl Belgen heel het land mogen doorkruisen om hun familie te bezoeken, mag ik het niet. Ik hoop echt dat heel snel beslist zal worden dat Nederlanders de grens over mogen voor familiebezoek. Ik vertrek meteen dan. Ik wil mijn ouders zo graag zien.” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier