Nederlandse horeca weer open: “test geslaagd”

De afstand tussen de tafeltjes werd netjes afgemeten. © belga
Wouter Vander Stricht

In Nederland mocht de horeca op maandag 1 juni heropenen en dat viel net in het verlengde pinksterweekend. Wij gingen een kijkje nemen in Sluis en de restaurateurs en cafébazen konden zich vinden in de maatregelen. Er vielen na drie maanden lockdown enkel positieve geluiden te horen. “Test geslaagd.”

Terwijl het bij ons nog afwachten is op welke manier de horeca straks zal mogen heropenen, werd in Nederland op pinkstermaandag 1 juni het licht op groen zet. Of toch op oranje, want er waren heel wat maatregelen. In een restaurant mogen maximaal 30 mensen binnen en wie binnen een plaatsje wil, moet dat sowieso reserveren. Ook in de cafés is het aantal plaatsen beperkt. De terrassen werden eveneens open gesteld. Iedereen moest daarbij wel aan een tafeltje postvatten en de 1,5 meter-regel moest overal gegarandeerd en gerespecteerd worden.

Het terras van 't Hart van Sluis liep aardig vol. Maar dat was niet overal het geval...
Het terras van ‘t Hart van Sluis liep aardig vol. Maar dat was niet overal het geval…

Niet elk stoeltje raakte bezet, dus van een stormloop was er zeker geen sprake.
Niet elk stoeltje raakte bezet, dus van een stormloop was er zeker geen sprake.

Er moet ook bij gezegd worden dat het reserveren eigenlijk vrij relatief is. De praktijk leert dat je als je vijf minuten voor je wil gaan eten een stekje reserveert, dat eigenlijk al volstaat.

In Sluis doken er ondertussen ook al heel wat West-Vlamingen op die hun langverwachte terrasbezoek of romantisch etentje voor geen geld van de wereld wilden missen.Geen gezaag en geklaag bij de Nederlandse restauranthouders, ze konden perfect leven met de maatregelen van de Nederlandse overheid.

In brasserie ‘t Zwin bij het binnenrijden van Sluis dorp kunnen normaal binnen 75 mensen zitten, nu mogen dat er 30 zijn. En de eerste middag was het alle volle bak. “Op ons terras kunnen er nu zowat 50 mensen zitten, maar wanneer een koppeltje aan een tafel van vier gaat zitten, mag er uiteraard geen ander koppel vlak naast gaan zitten. Daarom dat we de tafels ook ver uiteen hebben gezet”, aldus de uitbater die liever niet met naam en foto in de picture komt. “We hebben net drie maanden mooi weer achter de rug. Het doet deugd om de deuren weer open te slaan.”

Het terras van brasserie 't Zwin werd netjes klaar gezet voor de heropening. De gemeente bood ook ruimte om de terrassen uit te breiden.
Het terras van brasserie ‘t Zwin werd netjes klaar gezet voor de heropening. De gemeente bood ook ruimte om de terrassen uit te breiden.

Vanaf 12 uur mochten de eerste klanten binnen. “De regel van ‘maximaal 30 personen binnen’ geldt voor heel het land. De terraspolitiek wordt per gemeente bepaald, zo mogen wij hier van de gemeente Sluis ook nog een deel openbaar terrein innemen zodat we makkelijker de sociaal veilige afstand kunnen handhaven.”

Met mondmaskers lopen hoeft voor het personeel niet. “Dat zal wel anders zijn dan bij jullie in Vlaanderen, maar hier geldt die verplichting niet. Ik heb er wel aangekocht, mocht het personeel zich daar zelf veiliger bij voelen.”

Een check-up van de gezondheid bij het binnenkomen van een restaurant

Ook restaurant Molenzicht Sluis wil alle ruimte maximaal benutten. “Al is het misschien wel handig dat we met de heropening nog niet heel ons restaurant vol kunnen zetten. De mensen die binnen willen zitten, moeten dus reserveren. Bij het binnenkomen stellen we hen enkele vragen, zeg maar een gezondheid check-up. De mensen mogen ook zelf hun tafel niet kiezen, die wijzen wij hen. En uiteraard is ook de nodige handgel en ontsmetting voorzien. Ons terras mogen we tot halfweg de baan buiten zetten. De gemeente Sluis heeft dat mooi uitgemeten, er wordt 3,5 meter vrij gelaten om de hulpdiensten eventueel te laten uitrukken”, gaat Jeanine Van den Dries verder. “Ik sta al 30 jaar in horeca en al 23 jaar baten we hier Molenzicht in de Nieuwstraat in Sluis uit. Als je in de horeca werkt, dan hou je van sociaal contact. Dat heb ik het meeste gemist.”

Jeanine Van den Dries is blij voor haar klanten en personeel dat ze haar deuren opnieuw mag openzwaaien.
Jeanine Van den Dries is blij voor haar klanten en personeel dat ze haar deuren opnieuw mag openzwaaien.

Een oproep die werd gelanceerd om meer fooien te geven in de horeca, daar had Jeanine nog niet echt van gehoord. “Dat mag uiteraard, maar wij gaan de mensen niets extra aanrekenen. We zijn vooral blij ze weer te zien. En de fooien, die gaan toch naar ons personeel. Wij werken hier met vier vaste mensen en wat ambulante krachten. Met 13 in totaal en we zijn blij weer aan de slag te kunnen.”

Ook het restaurant van Jeanine draait hoofdzakelijk op Vlamingen. “We leven hier van de dagjestoeristen en die komen grotendeels uit Vlaanderen.”

Dagje langer gebleven om te kunnen dineren

Ellen Van Keulen is klaar om de mensen te ontvangen in Kaai 10.
Ellen Van Keulen is klaar om de mensen te ontvangen in Kaai 10.© gf

In Kaai 10 staat net een Duitser een reservatie te maken. Hij boekte een dagje extra in zijn vakantieverblijf nu hij hoorde dat de horeca open mocht. Hij reserveerde snel een tafeltje voor vanavond. “Aan de overkant van de straat mogen we hier nu een terras neerpoten”, doet Ellen Van Keulen het verhaal. “Het is er gezellig zitten, vlakbij het water. Daar werk ik niet met reservaties, ik heb ook maar een beperkt aantal plaatsen. Binnen is het wel allemaal op reservatie en de we zijn al aardig volgeboekt. We zijn klaar om de mensen veilig te ontvangen, voor ons is de test geslaagd.”

Cafébazin: “Een tweede lockdown? Dan ben ik failliet”

Een friturist maakt hier duidelijk dat wanneer je met drie of vier samenzit je uit eenzelfde gezin moet komen.
Een friturist maakt hier duidelijk dat wanneer je met drie of vier samenzit je uit eenzelfde gezin moet komen.

Gezellig apart in café Bon’Aparte

In Sluis weinig echte cafés in de door restaurants en winkels gedomineerde centrumstraten, maar bij café Bon’Aparte in Kaai 27 is uitbaatster Ischa Vercauteren er duidelijk klaar voor. De herberg ligt aan de andere kant van het water zodat we van daaruit zien dat de terrasjes (ook die van restaurant Kaai 10) netjes vollopen. “Deze namiddag heb ik een reservatie van vijf tafels, maar dat zijn eigenlijk vaste klanten Je kan bij ons dus reserveren, maar dat hoeft niet. Binnen kan ik ook nog 20 personen plaatsen. En dat volstaat voor mij om rendabel te zijn. Ik wil niemand uitsluiten, maar het is zo dat ik op dit moment mijn vaste klanten voorrang heb gegeven. We hebben die locals nu al een tijdje niet meer gezien en het zijn die mensen die mijn zaak boven water houden. Ik moet het niet hebben van de dagjesmensen, al zijn die hier uiteraard ook welkom.”

Ischa Vercauteren met haar bonusdochter Celien in haar nieuwe buitenbar aan café Bon'Aparte.
Ischa Vercauteren met haar bonusdochter Celien in haar nieuwe buitenbar aan café Bon’Aparte.© gf

Buiten deed Ischa, die al zes jaar de zaak runt, ook enkele veranderingen. “We werken met een buitenbar. De mensen moeten zelf de drank hier afhalen en hen wordt gevraagd ook het leeggoed terug te plaatsen. Dat lukt hier vandaag al aardig.”

Normaal is Bon’Aparte een nachtcafé. “Het kan hier inderdaad vrij laat worden, maar ik heb nu besloten om iedere avond om 23 uur te sluiten. Tegen die tijd heeft men vaak al meer dan één biertje op en begint men al eens te knuffelen”, lacht de cafébazin die uit Sint-Niklaas afkomstig is, maar ondertussen volledig met de plaatselijke tongval praat. “Op die manier willen we het hier veilig houden. Want een tweede lockdown? Dat betekent wellicht het faillissement“, windt Ischa er geen doekjes om.

Nederlandse horeca weer open:

https://www.youtube.com/watch?v=ayVtJcaE3SY

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier