Nederlandse artiest Danny Vera komt naar Kneistival Festival in Knokke-Heist

© GF
Patrick Depypere

Op woensdag 17 juli speelt de Nederlandse artiest Danny Vera op het Kneistival Festival in Knokke-Heist. Enkele weken geleden pikte Radio 2 nog zijn nieuwe single Roller Coaster op. Danny trad ook al op in Het Depot in Leuven en eveneens in café Charlatan in Gent. In juli wil hij zijn setlist nog eens brengen op het gezellige Kneistival Festival aan de kust.

Danny Vera begint ook aardig door te breken in Vlaanderen. In Nederland is deze artiest een enorm fenomeen. Daar verkoopt hij de ene na de andere zaal uit. Je kan zijn muziek vinden tussen de invloeden van Jonny Cash en Elvis, maar dan wat meer eigen gemaakt.

Pressure Makes Diamonds – de nieuwe plaat van Danny Vera – komt uit in twee delen, eerst een hard dan een zacht album. Deel één dat rockt en uptempo is draagt als subtitel The Year Of The Snake. Die schijf is er al sinds november 2018 vlak voor de clubtour. Deel twee dat onthaast en ontroert met ballads en Pompadour Hippie als subtitel heeft meegekregen, kwam uit in februari 2019 en wordt gevolgd door een uitgebreide theatertour. Tegen die tijd verschenen de twee helften ook samen als één vinyl album. Met plezier legt Danny Vera de achterliggende gedachte uit: ‘Ik woon in Zeeland. Daarom zit ik veel in de auto. Ik rij zo’n 70.000 kilometer per jaar. Onderweg luister ik veel naar muziek. Overdag hou ik meer van wat snellere, rockende nummers, ‘s nachts op de terugweg van optredens hou ik juist van het rustigere werk. Ik kan er slecht tegen als rocknummers onderbroken worden door ballads en andersom ook. Vandaar dat ik dacht dat het weleens leuk zou zijn om hard en zacht te scheiden van elkaar en los uit te brengen.”

Danny Vera vindt de clubs de juiste omgeving voor de hardere uptempo nummers van deel één, terwijl het pluche van de theaters zich beter leent voor de ballads van deel twee. “In de clubs staan de mensen, kletsen ze er doorheen en drinken ze bier. Prima natuurlijk, maar dat werkt natuurlijk niet voor ballads”, verklaart hij. “Daar moet je rustig voor kunnen gaan zitten.”

Nederlandse artiest Danny Vera komt naar Kneistival Festival in Knokke-Heist
© GF

Vera’s plaat, het derde volledige album op Excelsior Recordings, is wederom geproduceerd door Frans Hagenaars. “Niet in Nashville, maar in Wisseloord in Hilversum, analoog op tape, inclusief ruis. Je hoort de band soms nog lopen na een nummer. Dat vind ik zo mooi”, glimlacht hij. Een deel van het geheim van het krachtige geluid ligt in de capabele handen van Vance Powell, die wel opereert van het country-Mekka. We willen nog graag weten wat de betekenis is van de subtitels van elke helft van het totale album. ‘Deel een heet The Year of The Snake. Elke twaalf jaar is er een jaar van de slang in de Chinese dierenriem. Toevallig valt dat steeds samen met belangrijke gebeurtenissen in mijn leven. In 1977 ben ik geboren, in 2001 is mijn moeder gestorven en in 2013 ben ik getrouwd,” verklaart hij. Duidelijk verhaal.

En die andere titel, die van deel twee Hippie Pompadour? “Ik ben een hippie met een vetkuif. Wat er allemaal gebeurt in de wereld, raakt mij. Daar moet ik over zingen. Ik draag dan wel geen bril met rond montuur en een bloemetjesbloes, maar ga strak in het pak, maar dat betekent niet dat ik niet om dezelfde dingen geef. In het nummer met die titel zing ik over de dingen waar ik van baal in de wereld : haat, vervuiling, racisme, chemische oorlogvoering… dat doe ik eigenlijk ook in Fallen King op kant A. Je kan klagen over Trump. Maar als hij weggaat komt er gewoon weer een ander en gebeurt alles weer opnieuw.”

(PADI)

Kneistival Knokke-Heist: van 16 tot 21 juli.

Meer info hier.

Danny live

https://www.youtube.com/watch?v=5o_m2-U9erM

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.