Nederlander Karsten Foekens volgt Pascal Danneels op als ceo bij bouwbedrijf Danneels

Philippe Verhaest

Na ruim 33 jaar zet Pascal Danneels (54) een stap terug bij verkavel- en bouwbedrijf Danneels. Karsten Foekens (32) wordt de nieuwe ceo, maar Pascal blijft wel aan boord. “De vrijgekomen tijd zal ik gebruiken om het grotere plaatje te bekijken”, zegt Pascal.

Danneels is een begrip in de bouwsector. Het bedrijf werd in 1974 door Joost en Lia Danneels opgericht en sinds 1987 is hun zoon Pascal het uithangbord van de zaak. De afgelopen decennia profileerde Danneels, met uitvalsbasis in de Brugse deelgemeente Sint-Andries, zich als een keurmerk en focust het op het verkavelen van percelen en bouwen van woningen in heel Vlaanderen. In 2019 bedroeg de omzet 67 miljoen euro en momenteel zijn er 53 mensen in dienst. Dit jaar werden er 260 bouwgronden verkaveld en 240 wooneenheden opgetrokken.

Elk project werd onder het goedkeurend oog van ceo Pascal Danneels uitgevoerd, nu neemt hij wat gas terug en stopt hij als ceo. “Een heel bewuste keuze”, zegt hij. “Het is tijd voor een nieuwe professionele fase in mijn leven. De voorbije vijf jaar hebben we binnen ons bedrijf een goed uitgebalanceerd middenkader op poten gezet en met Karsten Foekens, die sinds de zomer van 2018 bij ons actief is, had ik de voorbije jaren de perfecte rechterhand. Nu was het tijd voor de volgende stap.”

Kapitein wordt reder

Afgelopen zomer werd Karsten (32) als ceo aangesteld, maar Pascal Danneels blijft aan boord. “Vroeger was ik kapitein van ons schip, nu ben ik de reder”, glimlacht hij. “Daarmee bedoel ik dat je als ceo niet per definitie ook eigenaar moet zijn. Je moet vooral de juiste capaciteiten en mentaliteit hebben en vooruit willen. Die kwaliteiten vind ik bij Karsten terug.”

Pascal zelf wil zich de komende jaren om het grotere plaatje van het bedrijf bekommeren. “En zo onze organisatie verder optimaliseren. De kostenstructuur onder de loep nemen, de toekomst mee helpen bepalen… Residentieel wonen blijft onze absolute topprioriteit, maar we kijken ook naar andere opportuniteiten in de markt, zoals de assistentiewoningen die we nu bouwen en retailvastgoed. Met Karsten als ceo kan ik onze basis nog breder en sterker maken. Hét grote verschil is dat ik vroeger op elke meeting móest zijn, nu mag dat.”

“Ik ga onze organisatie nu verder optimaliseren en kijken naar opportuniteiten in de markt”

Tijdens zijn 33 jaar als ceo zag Pascal zijn bedrijf een enorme evolutie doormaken. “De schaal is groter geworden en de lat ging jaar na jaar de hoogte in. Ons medewerkersbestand is ook alleen maar gegroeid, maar het menselijke en nauwe contact is al die jaren gebleven. Daar ben ik best trots op.”

Dat zijn opvolger het goed zal doen, daar heeft Pascal Danneels het volste vertrouwen in. “Het buikgevoel zit goed”, glundert hij. “Karsten deelt dezelfde waarden: onze mensen centraal zetten en alleen maar genoegen nemen met het allerbeste. Daar kan je op bouwen.”

Ambitieuze wateren

Klopt, knikt Karsten. De man is afkomstig van Zierikzee in Zeeuws-Vlaanderen, maar woont in Antwerpen. “Sinds ik bij Danneels aan de slag ben, voel ik me een halve West-Vlaming”, zegt hij. “Ik heb zelfs het accent al deels overgenomen. Hier voel ik me enorm in mijn sas en krijg ik de kans om, samen met ons hele team, mooie dingen neer te zetten. In 2021 willen we in totaal 300 wooneenheden bouwen en mee aan de top blijven draaien. Ik ben dankbaar voor de unieke kans die ik van Pascal krijg. Hij legt zijn bedrijf in mijn handen en dat vertrouwen zal ik niet schaden. Net als Pascal zelf wil ik Danneels lang door rustige, maar ambitieuze wateren voeren.”

Pascal zelf wil iets meer tijd vrijmaken voor zijn gezin, klinkt het. “Mijn vrouw Katty en ik kijken ernaar uit om onze dochters Chaëlle (28), Louisa (27) en Laura (27) én twee kleinkinderen Henri (2,5) en Cosette (2 maanden) meer bij ons te hebben. Volgend jaar wil ik ook voor de vierde keer de Marathon des Sables (een zesdaagse ultraloop van ongeveer 254 kilometer doorheen de Sahara, red.) tot een goed einde brengen. Uitdagingen genoeg, maar Danneels zal nooit veraf zijn.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.