Nederland heeft bovenhand in zevende editie fotowedstrijd Fotonale Brugge

Prijsuitreiking Fotonale Brugge 2018. © Foto Davy Coghe
Redactie KW

Dit jaar namen maar liefst 949 fotografen gratis deel die samen meer dan 2.600 foto’s indienden.

Sinds de start van Fotonale Brugge geeft het Cultuurcentrum Brugge deze fotowedstrijd een zo laagdrempelig mogelijk karakter mee. Bij deze editie werden alle fotografen uitgedaagd om rond het thema ‘Landschap’ te werken. “Uit de inzendingen selecteerde een professionele jury de meest originele, spraakmakende en tot de verbeelding sprekende foto’s”, zegt Peter Devisch, directeur van het Cultuurcentrum Brugge.

Na heel wat wikken en wegen stelde de professionele jury bestaande uit Erik Derycke, Matthias Desmet, Jimmy Kets, Glenn Vanderbeke en Wouter Van Springel een selectie van 33 foto’s samen die de tentoonstelling en de publicatie haalden. Uit die selectie werden drie winnaars bekroond.

De derde prijs – goed voor 250 euro – ging naar Gert Goovaerts uit Mechelen. Met zijn foto ‘Berglucht’ plaatst hij in een natuurlijk berglandschap een grote hoop afval. Een contrasterend beeld met een duidelijke maatschappijkritische visie.

De tweede prijs – een geldsom van 500 euro – was voorbestemd voor ‘She embraced the dark’ van Lieke Anna uit Tilburg. “Met dit beeld toont de rebelse fotograaf dat je af en toe gerust opgedrongen regels binnen de kunstwereld aan je laars mag lappen”, luidens de jury. Je ziet dan ook een desolaat kijkende blonde dame binnen een landschap waarbij de toeschouwer meteen een heel verhaal kan breien. “Het beeld is ingetogen en brengt een gevoel van eenzaamheid met zich mee.”

De eerste prijs en de bijbehorende 750 euro kende de jury toe aan Kees Bastmeijer, ook al uit het Nederlandse Tilburg. “In een desolaat landschap schept de fotograaf een harde, atmosferische leegheid. De gelaagdheid van de foto zorgt ervoor dat de bezoeker steeds meer zaken ontdekt naarmate hij of zij de tijd neemt om bij het beeld stil te staan. Kortom, een klassieker”, jubileert de jury, die van de toeschouwers een vandaag schaars goed – tijd – verlangt om alles in zich op te laten nemen.

Uit handen van Mieke Hoste (sp.a), schepen van Cultuurcentrum Brugge, kregen de drie laureaten nog een trofee.

Wie de expo ‘Fotonale Brugge 2018 Landschap’ wil gaan bezoeken, kan nog tot en met zondag 13 januari terecht in Brugotta Hal Burg, Burg 11. Dagelijks gratis toegankelijk van 10 tot 17 uur. Gesloten op dinsdag 25 en woensdag 26 december en dinsdag 1 en woensdag 2 januari.

(SVV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier