Nazaten Jan van Eyck verzamelen in Historium

De 'van Eycks' bliezen verzamelen in Brugge. © Davy Coghe
Piet De Ville

In het belevingsmuseum Historium in Brugge, waar de figuur van schilder Jan van Eyck centraal staat, verzamelden vandaag maar liefst 52 personen met de naam van Eyck. Een actie in het kader van het Jan van Eyckjaar 2020. Ook een delegatie West-Vlaamse van Eycks, uit Ichtegem, tekende present.

Hoeveel mensen met de naam van Eyck zouden er in ons land nog rond lopen? En hoe krijgen we er zoveel mogelijk naar Brugge? Dat waren de vragen die de uitbaters van het Brugse belevingsmuseum Historium zich stelden als uitgangspunt voor hun grote van Eyck actie. Het Historium, dat de bezoekers op een interactieve manier laat kennismaken met Brugge in de gouden eeuw, heeft immers de schilder Jan van Eyck als centrale figuur.

Onderzoek wees al vlug uit dat een duizendtal Belgen de familienaam van Eyck of Van Eyck dragen. Onder meer door een oproep in De Zondag slaagde het Historium erin om maar liefst 52 van Eycks naar Brugge te krijgen. De van Eycks, en hun partners en/of kinderen, kregen in Brugge dan ook een bijzonder mooie dag aangeboden.

Naast een verwelkoming met een drankje in het mooie Duvelorium café in het Historium, in aanwezigheid van Dirk De fauw (CD&V) en de schepenen van cultuur en toerisme, kregen ze ook een gratis bezoek aan het museum en aan de nieuwe virtual reality tool aangeboden. Daarnaast kregen ze ook een rondvaart op de reitjes en een gidsbeurt in de Brugse binnenstad aangeboden.

Via De Zondag

De meeste opgedaagde ‘van Eycks’ bleken uit de Antwerpse Kempen te komen, maar er was toch ook een West-Vlaamse familie Van Eyck terecht. Emiel Van Eyck en Christiane Gelmont uit Ichtegem waren er samen met hun zoon Kristof Van Eyck, schoondochter Liesbet Capelle, die gehuwd is met de broer van Kristof, en kleinzoon Mathis Van Eyck (zoon van Liesbeth, die met man en kinderen in Kortemark woont). “Dit is wel een bijzonder leuk initiatief. We hebben het leren kennen via een oproep in De Zondag. En we maken er eens een mooi uitstapje naar Brugge van”, vertelt Emiel Van Eyck. “Net als de grote meester van Eyck, schilder ik overigens ook zelf. Er hangen twee werken van mezelf in onze living.” Zijn echtgenote Christiane vult aan: “Wij kunnen dus zeggen dat we twee echte Van Eycks in huis hebben (lacht). En we hebben ook nog een kleindochter, ook een Van Eyck, die graag schildert. Het zit dus toch wel een beetje in de familie…”

Emiel Van Eyck en Christiane Gelmont uit Ichtegem waren samen met hun zoon Kristof Van Eyck, schoondochter Liesbet Capelle, die gehuwd is met de broer van Kristof, en kleinzoon Mathis Van Eyck op de afspraak.
Emiel Van Eyck en Christiane Gelmont uit Ichtegem waren samen met hun zoon Kristof Van Eyck, schoondochter Liesbet Capelle, die gehuwd is met de broer van Kristof, en kleinzoon Mathis Van Eyck op de afspraak.© Davy Coghe

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.