NAVIGO breidt uit met nieuwe vleugel, kijkdepot en kooktheater

Ineke Steevens, directeur NAVIGO-Visserijmuseum. (foto MVO)
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Het ontwerp van Havana Architectuur voor de vernieuwing van het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum kwam als beste uit de bus voor het Koksijdse gemeentebestuur. Het voldoet aan alle eisen: in een nieuwe vleugel die wordt verbonden met het huidige museum via een sas komt er een ‘kijkdepot’, een demo-kooktheater en een ‘curiositeitenkabinet’. Aan het ontwerp hangt een kostenplaatje van 1,5 miljoen euro (incl. btw).

De huidige standaarden voor een professioneel behoud en beheer van museale objecten, vragen om een moderne infrastructuur” legt burgemeester Marc Vanden Bussche uit. “Het huidige museumgebouw is daarvoor niet groot genoeg. Daarom beslisten we om een uitbreiding van het museum te bouwen op de locatie van de twee oude panden. Deze nieuwbouw wordt verbonden met het museum door een sas, zo moeten bezoekers en museummedewerkers niet naar buiten om naar de nieuwe vleugel te gaan.”

“Het zal een hele verbetering worden” zegt NAVIGO-directeur Ineke Steevens. “Momenteel bevindt ons depot zich in twee kleine huisjes in de Pastoor Schmitzstraat en in een geklimatiseerde container. Dat is niet bepaald praktisch. Het architectenbureau heeft goed begrepen wat belangrijk is voor ons museum. Zij zijn erin geslaagd een logische indeling te creëren met enerzijds het immateriële erfgoed en anderzijds het materiële maritieme erfgoed.”

Uitzicht op collectie

“Een mooi pluspunt vinden wij de tussenverdieping met een geklimatiseerde vitrinekast waarin we de bijzonderste objecten kunnen etaleren, zoals bijvoorbeeld een vissersdagboek, oude geschriften… Van daaruit krijgen bezoekers in één oogopslag een mooi uitzicht op de collectie beneden.”

Vanuit het penthouse is er een prachtig overzicht op de hele museumsite

“Momenteel zijn onze medewerkers bezig met alles te verhuizen uit de depothuisjes naar de tijdelijke opslagplaats in het oude gemeentehuis van Koksijde-Dorp. Tegelijkertijd voeren ze een conditiecheck uit, bekijken ze wat nog bruikbaar is en wat niet, en worden alle stukken die dat nog niet waren, digitaal geregistreerd. Zodra de huisjes zijn leeggemaakt, kunnen ze in principe worden afgebroken. Voor de vernieuwingswerken, die normaal starten in januari 2020, hoeven we niet te sluiten en zijn er ook geen problemen met bruikleenstukken van andere musea. Streefdatum om met alles rond te zijn is januari 2021.”

“Het ontwerp van Havana sprong er echt uit ten opzichte van andere indieners” meent Stephanie Anseeuw, schepen voor Cultuur en Musea. “Zij hadden echt oog voor de praktische werking van een museumdepot én een doorgedreven aandacht voor duurzaamheid en zuinig energiegebruik. Ook de look van het gebouw beviel de jury, het wordt een open en licht volume.”

Curiositeitenkabinet

“In de nieuwe vleugel komt ook een demokeuken waar de mensen van Hotelschool Ter Duinen aan de slag zullen gaan met workshops en waar bezoekers wordt uitgelegd hoe je vis verwerkt, schoonmaakt en bereidt.”

Het 3D-ontwerp.
Het 3D-ontwerp.© MVO

“Het curiositeitenkabinet naast het kooktheater wordt een schatkamer met de juweeltjes van de collectie in vitrinekasten. Ook geeft dit kabinet een indrukwekkende kijk in de dubbelhoge depotruimte en komt de integrale collectie in één oogopslag in beeld.”

“De kantoorruimte, de bibliotheek en de vergaderruimte bevinden zich nog een verdieping hoger, bovenop het dubbelhoge depot, die ruimtes vormen het einde van de route en de bekroning van het gebouw. Vanuit dit penthouse is er een prachtig overzicht op de hele museumsite, indrukwekkend en sereen tegelijk. Het kijkdepot is bedoeld om bezoekers in kleine groepjes een kijkje achter de schermen te gunnen, waar we rondleidingen zullen geven als een soort interactieve workshop.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier