Natuur neemt herdenkingsproject over in Zillebeke

Redactie KW

Tussen de 600.000 beeldjes die deel uitmaken van het project Coming World Remember Me in de Palingbeek in Zillebeke staat heel wat onkruid. Het zal echter niet worden verwijderd, want het maakt gaandeweg deel uit van het kunstwerk.

Wie op de Palingbeek de installatie Coming World Remember Me bezoekt, kan niet naast al het onkruid kijken tussen de beeldjes. Dat zal echter niet worden gewied. “Er komen regelmatig vragen van bezoekers over het onkruid in de installatie”, klinkt het bij de vzw Kunst, die het project in opdracht van de Provincie uitvoerde.

Dat de natuur gaandeweg de installatie zou overnemen, maakt deel uit van de visie

“Het was van bij het begin van het concept de bedoeling van kunstenaar Koen Vanmechelen en curator Jan Moeyaert dat de installatie deel zou uitmaken van de prachtige natuur van het domein. Dat de natuur gaandeweg de installatie zou overnemen, maakt deel uit van de hele visie. Om het proces te vertragen, werd er wel een biologisch afbreekbaar worteldoek onder de beeldjes gelegd. Verdere stappen om het onkruid te verwijderen, worden er niet ondernomen.”

“Sommige bezoekers nemen aanstoot aan dit onkruid, maar wij zien het net als een mooie cyclus die perfect past binnen de artistieke visie en missie van het project. De klei van de beeldjes, die voor een groot deel uit de Ieperse bodem komt, wordt voor een groot deel teruggegeven aan de natuur op deze plaats waar zo veel bloed en levens werden verspild.”

De installatie loopt nog tot 11 november. “We streven ernaar om na afloop van de expo de beeldjes op een respectvolle manier te verwijderen”, klinkt het. Eind dit jaar krijgen eerst alle peters en meters, de mensen die een beeldje maakten, de kans om een van de werkjes op te halen.

(CMW – foto EF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier