Naturistenresort met wellness ‘Sea Nat’ mag weer open

Kris Bastiaensen en Inge Roelandt. © WVH
Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

‘Het nieuwe normaal’ is geen nieuw begrip voor Kris Bastiaensen (51) en Inge Roelandt (49), al geven zij er als naaktlopers wel een compleet andere betekenis aan. In Koksijde vind je het enige Belgische naturistenresort, ‘Sea Nat’, dat morgen opnieuw de deuren mag openen. “Mondmaskers hoeven onze gasten hier niet te dragen.”

Vakantieresort ‘Sea Nat’ is vier jaar geleden opgericht door Kris zijn vrouw, Ann Engelen, die vorig jaar overleed. Ondertussen vond hij in Inge een nieuwe partner, die nu als sekscounseler, relatiecoach en loopbaanbegeleidster op freelancebasis in het verblijf werkt.

De huidige zaakvoerder is evenwel Kris zijn dochter, ergotherapeute Manon, die helaas niet op het interview aanwezig kon zijn. Een masseur en kinesiste vervolledigen het multidisciplinaire team. Kris zelf oefent hier dan wel geen officiële taak uit, maar kan ons zeker rondleiden in Manon haar plaats. “Ik woon hier, ook wanneer er gasten zijn. De zintuigprikkelende beleving komt er zelfs dankzij mij”, begint hij. Daarmee doelt hij voor alle duidelijkheid op de geur- en lichttherapie in de tuin, het zwembad en de kamers. “Door mijn visuele beperking stimuleer ik vooral mijn andere zintuigen”, legt hij uit.

Ligbedbubbels

Al die extra beleving leidde ertoe dat het bijzondere vakantiecentrum het Q-label van Westtoer behaalde en zich zelfs een ‘logie van de toekomst’ mag noemen.

Naaktlopers zijn van nature erg hygiënisch en respectvol

“We gelden dus als voorbeeld voor anderen”, klopt Kris zich op de borst. “We hebben hier drie kamers voor in totaal acht personen: de studio, het appartement en de B&B. Andere faciliteiten zijn al open sinds 8 juni, maar wij moesten alle reeds geplaatste boekingen verder uitstellen tot na 1 juli. Dat komt doordat we hier ook wellness aanbieden”, wijst hij naar de jaccuzi en de sauna naast de loungebar. Voorts zien we een aantal afgezonderde plekjes rond het zwembad en in de tuin, met telkens slechts twee ligbedden. “Da’s geen coronamaatregel. We hadden het van bij de start zo voorzien, voor de gasten die op hun privacy gesteld zijn”, zegt Kris.

Lage drempel

Zijn naturisten dan bekommerd om hun privacy? “Sommigen wel”, weet Inge.

“Hier komen vier soorten gasten. Vooreerst zijn er de doorgewinterde naturisten, die daar inderdaad niet om geven. Daarnaast zijn er de occasionele naaktlopers, die samen met hun kleren de stress van zich afwerpen. Dat zijn namelijk veelal mensen met een zwaar beroep, die hier komen genieten van de rust. Een derde, groeiende groep, zijn de gasten met een handicap of een verminking. Dankzij het naturisme en de extra diensten die wij hier aanbieden, kunnen zij hun zelfbeeld opkrikken en zichzelf leren aanvaarden. En tot slot zijn er de nieuwelingen, zoals ik, die in dit kleinschalige vakantieoord hun eerste stappen in de naaktloperij durven te zetten. De beschutting verlaagt daarbij de drempel voor hen.”

Gezond verstand

Toch zijn er wel degelijk maatregelen getroffen, zoals de ondertussen gebruikelijke ontsmettingssprays, zij het duidelijk met wat tegenzin. “Regels staan haaks op de volledige vrijheid waar het naturisme voor staat. Ontbijten doe je hier normaal hoe, waar en wanneer je wil, maar nu zit ons buffet in voorverpakte porties en moeten we iedereen vragen om zijn bestek en glazen gescheiden te houden op de kamer. Mondmaskers dragen wij zelf niet en verwachten we ook niet bij de gasten te zien. Die zijn in ieder geval niet verplicht, al weten wij eerlijk gezegd niet goed wat er dan wel verplicht is, bijvoorbeeld naar communicatie toe”, zegt Kris.

“Feit is dat de wellness zowat de laatste sector is die mag heropstarten, waardoor vrijwel alle pictogrammen uit de winkelrekken verdwenen zijn. Gelukkig zijn naturisten erg hygiënisch en respectvol. We rekenen dan ook vooral op het gezond verstand en verwachten geen problemen in die zin”, zegt Kris.

Naaktstrand

Verwachten ze een ander publiek in deze bijzondere zomervakantie? “Hier komen vanouds zowel twintigers, gezinnen met kinderen, als senioren langs. Dat zal dit seizoen niet anders zijn”, stelt Inge.

De coronamaatregelen druisen in tegen onze principes

“Ons klantenbestand bestaat voor zeventig procent uit Nederlanders, die veel vertrouwder zijn met het naaktlopen. Belgen zijn preutser, al is het naturisme hier nu ook wel in opmars. Je zou kunnen denken dat zij deze zomer massaal naar hier zullen komen zonnebaden, nu het naaktstrand van Bredene tot een textielstrand herleid wordt. We zien echter nog meer effecten die elkaar opheffen. Zo kiest men nu enerzijds sneller voor een vakantie in eigen land, maar investeert men anderzijds in een eigen jacuzzi. We merken zeker ook nog wat angst voor het virus. De geplaatste boekingen zijn voor een langere periode, maar gebeuren maar kort op voorhand. Juli en augustus zijn vrijwel volledig volzet, maar in het najaar kun je hier wel nog komen overnachten.”

Geen parenclub

Tot slot willen Kris en Inge wel nog wat misverstanden uit de wereld helpen, voor wie het al voelt kriebelen. “Dit vakantieresort is geen parenclub, integendeel. Naturisten zijn het zodanig gewoon om naakt te zien en te zijn, dat er daarbij doorgaans geen seksuele opwinding meer aan te pas komt. Er wordt hier ook niet beoordeeld of vergeleken. ‘Puur natuur’ zijn we juist allemaal gelijk en is er geen onderscheid tussen arm of rijk, of hoog- of laagopgeleid. Je bent overigens niet verplicht om hier altijd en overal naakt rond te lopen. Dat is alleen in de wellness zo, maar elders mag je gerust een badjas dragen”, klinkt het.

“Onze prijzen ten slotte zijn vergelijkbaar met de gangbare B&B’s in de streek: 155 à 175 euro in het hoogseizoen, per kamer en per nacht. Onze ambitie is niet om nog meer kamers te voorzien om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen. Wel willen we verder inzetten op de unieke totaalbeleving, met de verscheidene therapeuten. Zo willen we ons onderscheiden van eventuele toekomstige concullega’s.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier