NatteBotte-actie op de Brugse Burg

De NateBotteActie op de Burg. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Voor de Brugse gemeenteradszitting hielden Bruggelingen maandagavond een ‘NatteBotte-actie’ op de Burg. Op die manier laakten zij de bouwwoede in de overstromingsgevoelige en waterrijke gebieden van de Brugse deelgemeenten.

Deze actie kadert in het bijzonder tegen de bouw van 63 wooneenheden met enorme ondergrondse parkeergarages in het groene waterrijke en overstromingsgevoelige gebied tussen de Mispelaar en de Michel Van Hammestraat in Ver Assebroek. “Dit is voor ons één van de vele symbooldossiers van hoe het echt niet verder kan”, zeggen Ivan De Clerck, Paul Pieters en Tuur Kyndt in naam van drie actiecomités: SOS Klein Appelmoes, SOS Mispelaar en vzw Bescherm Bomen en Natuur.

Tegenstrijdigheid

“Deze woonuitbreidingsgebieden of woonreservegebieden werden door de Vlaamse Milieu Maatschappij ingekleurd als signaalgebied omdat er een tegenstrijdigheid bestaat tussen de bestemming die in de jaren ’70 of later werd gegeven in de Ruimtelijke Verordening, en de hedendaagse vereisten van een gezond waterbeheer”, benadrukt Ivan De Clerck. “Indien we in Vlaanderen ons grondwaterpeil terug op het vereiste niveau willen krijgen opdat we voldoende reserves hebben om te garanderen dat er in droge periodes drinkwater uit de kraan kan blijven komen, en tegelijk onze bestaande wijken willen vrijwaren van overstromingsgevaar, dan mag er gewoon niet worden gebouwd in deze gebieden.”

Betonstop

“Onze overheid moet groen laten wat groen is, werk maken van de betonstop, en het enorme potentieel aan natuurlijke buffercapaciteit van deze overstromingsgevoelige waterrijke gebieden verder benutten in plaats van er nog steeds betonaanslagen op te plegen. En daar kunnen lokale overheden zoals Stad Brugge het goede voorbeeld geven aan de rest van Vlaanderen! Omdat hets Schepencollege dit tot op heden nog niet wil inzien of toegeven, voelen wij ons genoodzaakt tot deze ludieke actie, waarbij we onze natte botten aantrekken en met emmers, dweilen en trekkers tonen dat we geen zin hebben om water in onze woningen te krijgen ten gevolge van deze onverantwoorde wildbouw”, aldus de actievoerders.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier