Nathalie van La Différence maakt persoonlijke kaarsen van lege wijnflessen

"Van maandag tot vrijdag maak ik kaarsen, in het weekend sta ik in het restaurant", vertelt Nathalie Deraedt. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Nathalie Deraedt baat in normale tijden samen met haar man Marc D’Heye restaurant La Différence uit in Kooigem. Sinds de nieuwe lockdown voorziet het koppel gerechten om mee te nemen, maar daar kreeg Nathalie haar dagen niet mee gevuld. Daarom redt ze nu onder de noemer ‘Les Bougies de Nathalie’ wijnflessen van de glasbol, om er unieke kaarsen van te maken.

Nathalie Deraedt uit Kooigem runt sinds kort een eigen webshop waar ze kaarsen verkoopt die gemaakt zijn van lege wijnflessen. “Ik ben iemand die graag creatief bezig is”, legt ze uit. “Voor de crisis ging ik graag potten bakken. Maar toen dat in maart niet meer kon, ben ik wat beginnen rond neuzen op het internet. Van het ene kwam het andere en voor ik het wist, had ik mij een goedkope glassnijder aangeschaft. Maar omdat ik daarmee maar één fles op vijf mooi afgewerkt kreeg, heb ik mij ondertussen professioneel materiaal gekocht. Van maandag tot vrijdag maak ik kaarsen, in het weekend sta ik in het restaurant. Zo blijf ik bezig en word ik niet zot van het niets doen”, lacht ze. “Ons leven is ons restaurant, maar we proberen er op dit moment alles aan te doen om niet bij de pakken te blijven zitten.”

Wijnleveranciers aangesproken

Nathalie begon al tijdens de eerste lockdown te experimenteren met kaarsen. “Toen ons restaurant weer open mocht, heb ik werkelijk elke fles die er geleegd werd, gespaard. Dus ik kan nog wel even vooruit. Op dit moment ben ik volop aan het zagen, slijpen en polieren, want ik wil voor de feestdagen cadeauboxen samen stellen. Mensen kunnen in deze donkere tijden meer dan ooit een lichtje gebruiken.”

Nathalie maakt ondertussen kaarsen in alle soorten en vormen. Allemaal van natuurlijke was en allemaal met de hand. “Ik heb al verschillende wijnleveranciers aangesproken met de vraag of ik hun labels op mijn kaarsen mag laten hangen. De meeste zijn daar best enthousiast over. Zo kan je een kaars krijgen met het logo van het champagnemerk Mailly, maar je kan ook kiezen voor een kaars met het logo van Les Bougies de Nathalie erop. Of nog beter, je kan ook voor je eigen logo of tekst gaan.”

Speciale betekenis

Op aanvraag van verschillende klanten maakt Nathalie ondertussen ook geurkaarsen en kaarsen met een kleurtje. “Mensen kunnen ook een eigen fles binnen brengen”, legt ze uit. “Meestal zijn dat flessen waar een speciale betekenis achter zit, vanop een trouw of een babyborrel bijvoorbeeld.”

Het ecologische, gezellige concept slaat duidelijk aan in deze donkere tijden. Ondertussen verkocht Nathalie al meer dan 200 kaarsen en de bestellingen blijven binnen lopen. Ook interesse? Bestellen kan via de webshop van Les Bougies de Nathalie, afhalen gebeurt in restaurant La Différence in de Doornikserijksweg in Kooigem. Wie de kaarsen in al hun glorie wil bewonderen, kan er ook even binnen wippen voor een afhaalgerecht. “Ik heb er echt mijn draai in gevonden en ga zeker verder met kaarsen maken na de lockdown”, besluit een enthousiaste Nathalie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier