Nathalie Duyck blikt na ‘Veganuary’ terug op het veganisme in Kortrijk: “Op 7 jaar enorm veel veranderd”

Als projectmedewerker bij vzw BE Vegan leert Nathalie Duyck elke dag mensen kennen die een veganistische levensstijl willen uitproberen.© AN
Als projectmedewerker bij vzw BE Vegan leert Nathalie Duyck elke dag mensen kennen die een veganistische levensstijl willen uitproberen.© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Wereldwijd namen er afgelopen maand een half miljoen mensen deel aan ‘veganuary’, een initiatief om veganisme aan te moedigen. De vegetarische en veganistische manieren van leven winnen steeds meer terrein. Dat mocht ook Nathalie Duyck van BE Vegan in Kortrijk ondervinden. “Mensen vellen minder een oordeel en zijn nieuwsgieriger”, vertelt ze.

Eerst even voor de duidelijkheid. Pescetariers eten geen vlees, vegetariërs eten geen vlees en geen vis en veganisten ten slotte, gaan nog een stapje verder. Zij kiezen ervoor om niets te consumeren dat van dieren afkomstig is. Dus ook geen melk, boter, eieren of honing bijvoorbeeld.

“Vroeger heerste daar echt een taboe rond”, weet Kortrijkzane Nathalie Duyck. Als projectmedewerker bij vzw BE Vegan leert ze elke dag mensen kennen die een veganistische levensstijl willen uitproberen. Zelf eet ze al zeven jaar veganistisch.

Vegan restaurant

“In Kortrijk is er in die tijd enorm veel veranderd voor mensen zoals wij”, weet ze. “Vroeger werden veganisten zelfs in de media heel eenzijdig afgeschilderd als extremisten. Maar ondertussen heeft Kortrijk met De KleinKeuken zelfs een eerste volledig veganistisch restaurant.”

Ook het aanbod veganistische producten in supermarkten is volgens Nathalie enorm verbeterd. “Tegenwoordig pik je gewoon een stuk vegan kaas op in de Delhaize of de Carrefour. Vroeger moest je daarvoor echt naar een biowinkel en zelfs daar was de keuze toen veel beperkter dan nu.”

Zo gek is het volgens haar niet dat er net in Kortrijk al een mooi aanbod aan veganistische voeding is. “Vroeger had je hier een hele sterke hardcore scene ( een levensstijl gelinkt aan harde gitaarmuziek waarbij fans niet dronken, rookten of vlees aten, red .). Die mensen kozen toen ook al voor een vorm van veganisme. Het kent dus een langere geschiedenis dan je zou denken. In Frituur Groeninghe op de Veemarkt bijvoorbeeld serveren ze al meer dan 30 jaar veganistische snacks.”

“Vroeger had je hier een sterke hardcore scene. Die kozen toen ook al voor een vorm van veganisme”

Toch is de interesse van het brede publiek vrij nieuw. “Initiatieven als Veganuary trekken mensen echt over de streep. De meeste zijn gewoon nieuwsgierig. Studies hebben ondertussen immers aangetoond dat veganistisch eten veilig en zelfs heel gezond is. Je hebt minder risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en zelfs op sommige kankers. Niet iedereen die het een maandje uittest beslist om strikt veganistisch te leven. Maar als ze drie dagen in de week geen vlees meer op het menu zetten, is dat ook al geweldig”, besluit Nathalie.

“Maand volgehouden”

Dat is precies wat Emma D’Haene uit Marke besloot te doen. “Nu ik veel thuis zit door de coronacrisis zocht ik een nieuwe uitdaging”, vertelt ze. “Ik ben veel met gezondheid bezig en besloot dus dat een maandje veganistisch eten tijdens Veganuary geen kwaad zou kunnen. In het begin had ik het best lastig. Ik at immers gewoonlijk elke dag vlees en dat miste ik enorm. Maar na een week of twee voelde ik me echt beter, energieker en zelfs de wallen onder mijn ogen verminderden volgens mij een beetje ( lacht ). Ik heb het een maand volgehouden, maar voor de rest van mijn leven? Neen dat zie ik (nog) niet zitten. Er kruipt immers ook veel werk in zelf koken. Maar vanaf nu komt er niet meer elke dag vlees op tafel. Het is een leuke ervaring die ik iedereen zou aanraden.”

Drie tips!

Kriebelt het bij jou ook om eens veganistisch te eten? Dan heeft Nathalie deze drie tips voor jou:

1. Doe het op je eigen tempo. Je hoeft de omschakeling niet van de ene dag op de andere te maken, gun jezelf de tijd om aan een nieuwe wereld van smaken, gerechten en producten te wennen.

2. Bereid je voor en laat je helpen. Bekijk enkele documentaires (Cowspiracy, What the Health of The Game Changers bijvoorbeeld) voor extra motivatie. En maak gebruik van onze gratis Try Vegan-campagne die je van a tot z begeleidt.

3. Sta jezelf toe om fouten te maken. Al te vaak laten mensen goede gewoontes vallen omdat ze eenmalig een foutje maken. Zo werkt het niet. Al snel wordt vegan eten en leven een gewoonte die je geen moeite kost.

Onze selectie:

1. De KleinKeuken, Budastraat 8. In niet corona-tijden kan je bij Gwenn Dejaegere genieten van een volledig veganistische lunch of dinner. Tijdens de lockdown maakt hij geregeld brunchboxen en comfortfood om af te halen. dekleinkeuken.be

2. Café BK6 aan Broelkaai 6. Ook hier worden enkel volledig veganistische gerechten geserveerd. Elke week kan je er kiezen tussen twee foodboxen om af te halen. facebook.com/cafebk6.

3. Frituur Groeninghe op de hoek van de Veemarkt en de Zwevegemsestraat. Christel Wante serveert al 35 jaar veganistische snacks. Ze worden apart gebakken in plantaardige olie. frituurgroeninghe.be.

4. The Vegan Burger Store. Levert alleen via Deliveroo in het centrum van Kortrijk. Je kan er een degelijke burger bestellen, maar ook veganistische nacho’s en zelfs vegan mayonaise. Deliveroo.be.

5. Flour Power. Zaakvoerder Mona Janssens schitterde vorig jaar nog in het televisieprogramma ‘Bake Off Vlaanderen’ op VIER. Tegenwoordig maakt ze heerlijke vegan cupcakes, donuts en zelfs taarten op bestelling. flour-power.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier