Natasha pendelt tussen Zweden en België: “Ik vlieg elke week naar huis”

Natasha Dalle samen met haar verloofde Jörgen Magnusson. © repro JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De Oostendse juriste Natasha Dalle (33) woont halftijds in Zweden en halftijds in België. Ze ging de liefde achterna en hoopt binnenkort een job te vinden in Zweden om definitief in Zweden te blijven bij de man die haar ten huwelijk vroeg.

Even terug naar juni 2017. De slechtziende Natasha, die goede contacten heeft bij de schaakfederatie voor blinden en slechtzienden in Nederland, ging als begeleider mee naar de schaakolympiade in Macedonië. Als juriste bij FOD Financiën werd ze gevraagd om penningmeester te worden bij de International Braille Chess Association. Meteen de start van een romantisch verhaal. “Na mijn eerste speech kwam de beste speler van het Zweedse team, Jörgen Magnusson, naar mij toe om over jeugdschaak te praten”, vertelt Natasha. “We raakten aan de praat in de bar en kwamen tot de vaststelling dat we elkaar in 2006 al eens hadden ontmoet bij een eerdere olympiade waar ik speelde als lid van het Belgische team.”

Uren bellen

De gesprekken werden na enkele avonden wat persoonlijker en de vlinders begonnen bij Natasha hun werk te doen. “Ik ben slechtziend, maar ik had nooit verwacht dat ik voor een blinde man zou vallen. Want jawel, Jörgen is blind. Uiteindelijk bleek hij heel zelfstandig en dat als gescheiden vader met drie kinderen. Ik was onder de indruk. Na mijn thuiskomst begonnen we elkaar elke dag te bellen. Soms hingen we wel uren aan de telefoon”, lacht Natasha. “We hadden heel wat raakvlakken, waaronder politiek en literatuur. In juli van datzelfde jaar logeerde ik een weekje in Zweden bij Jörgen en zijn kinderen. Zijn tweeling was amper anderhalf jaar oud en ik had wat stress. Maar dat verliep bijzonder goed. Ik leerde meteen ook mijn eerste woordjes Zweeds.”

Ook al is het niet altijd even gemakkelijk, de liefde is de stap in het ongewisse waard

Jörgen is professor en doceert in het Engels, de communicatie verliep dus erg vlot. Een jaar lang ging Natasha om de maand een weekend op bezoek. Uiteindelijk vroeg Jörgen Natasha ten huwelijk. “Ik hoefde geen seconde na te denken”, glundert ze. “We planden nog geen trouwdatum, maar dat komt wel. Jörgen kan moeilijk naar België verhuizen met de kinderen. Daarom besloten we dat ik naar Zweden zou verhuizen. Een grote stap, daar ben ik mij van bewust. Maar voor de liefde moet men iets over hebben, hé…” Het huis waar Jörgen en Natasha hun toekomst gaan opbouwen, staat in Lund. Het klimaat is er zoals in Oostende. “We wonen er dichtbij heel wat winkels, maar ook bij weilanden en de natuur. Daar heb je het gevoel dat je kan ademen. Het is er echt mooi.”

Zweeds in 12 weken

In mei 2018 studeerde Natasha af aan de Universiteit van Gent, waar ze Zweeds leerde in amper twaalf weken. “Mijn Zweeds gaat al vlot, maar daar lijkt het toch nog wat anders”, lacht ze. “Ik wacht nu om een cursus ‘immigranten-Zweeds’ te leren om zo het dagdagelijkse over en heen praten te leren, zodat ik er ook werk kan vinden.”

In mei van dit jaar verhuisde Natasha haar hebben en houden naar Lund, zo’n 1.100 kilometer van Oostende. “Met een gehuurde camionette verhuisde ik, samen met een vriendin, mijn hele hebben en houden, inclusief mijn kat”, legt Natasha uit. “Vanaf 1 juni begon ik deeltijds te werken en zo werk ik momenteel nog steeds. Ik had gehoopt om weer fulltime te werken, mits twee tot drie telewerkdagen vanuit Zweden, maar dat werd helaas afgewezen. Ik hoop dan ook snel een job te vinden in Zweden, want gemakkelijk is het niet.”

Natasha heeft een masterdiploma rechten en heeft al meer dan 13 jaar ervaring op de arbeidsmarkt. “Ik probeerde zelfs al in een supermarkt, want de fulltime lonen liggen in Zweden veel hoger dan parttime in België. Op die manier zou ik niet meer om de week over en heen moeten vliegen.” De ene week werkt Natasha op maandag, dinsdag en woensdag en de andere week werkt ze op donderdag en vrijdag. “Op die manier kan ik telkens en week lang in Zweden blijven, bij mijn grote liefde. De luchthaven van Kopenhagen is amper een half uur met de trein van ons huis in Lund verwijderd. En de vlucht kost amper 60 euro. Voorlopig is dat dus nog te doen.”

De handen vol

Natasha hoeft zich in Zweden zeker niet vervelen met de drie kinderen van Jörgen. “Met een man die helaas iets minder mobiel is en drie kinderen, heb ik mijn handen vol in het huishouden. Ik ben intussen ook lid van de schaakclub in Lund en zo bouw ik een sociaal leven op daar. Mensen zien mij er niet als een buitenlander en ik doe mijn best om mij aan te passen. De liefde achterna, je hoort het dikwijls. En ook al is het niet altijd even gemakkelijk, de liefde is de stap in het ongewisse waard”, besluit Natasha met een knipoog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier