Natalie Camelbeke wint BK Broodpudding op Natuurfestival De Panne

Het provinciaal bezoekerscentrum werd zaterdag ingepalmd door duizenden bezoekers. Daar zat het originele programma van de 12de editie van het Natuurfestival wel voor iets tussen.

Belgisch kampioen Broodpudding maken, Natalie Camelbeke, met haar keukenmedewerkers en schepenen Stéphane Buyens en Wim Janssens

Het thema ‘natuur’ stond zoals altijd centraal, maar nieuw was het thema ‘t is nog ol nie noar de wuppe’. Daarmee vestigden de organisatoren de aandacht op het feit dat alles een tweede leven verdient… ook brood. Mensen sensibiliseren om geen voedsel te verspillen, werd gekoppeld aan een ludieke wedstrijd, het eerste Belgische kampioenschap Broodpudding maken. De ‘proefessionele’ jury bekroonde de broodpudding van Natalie Camelbeke uit De Panne als de beste.

Ouders sloven zich uit als trekpaarden van de carrousel
Ouders sloven zich uit als trekpaarden van de carrousel

Voor jong en oud werd het een namiddag vol actie, natuurbeleving en fun onder een stralende herfstzon. De Boskoning en Boskoningin toonden de bezoekers de weg naar de vele standjes in het Calmeynbos. Kinderen konden de geheimen van het bos ontdekken met de boswachter, of gewoon hun ogen de kost geven terwijl ze een ritje op de ezeltjes maakten. Je kon leren koken met zeewier, de bomen versieren met zelfgemaakte kleidiertjes en -monstertjes, acteren in het vertel-doe-droom-luisterspel van ‘Trip tout Petit’, meedoen met de zakkenrace, een spelletje voetbaldarts… De durvers waagden zich op de klimmuur of het klim- en klauterparcours… Mama’s en papa’s sloofden zich uit als echte trekpaarden om hun kroost voort te trekken op de gekke carrousel met dieren gemaakt uit recyclagemateriaal. De gloednieuwe expo Sea Change kreeg ook heel wat geïnteresseerde bezoekers over de vloer.

De 'proefessionele' jury
De ‘proefessionele’ jury

Intussen proefde een 6-koppige jury de baksels van 24 kandidaten die hun broodpudding hadden ingediend voor de wedstrijd. En er waren zelfs kandidaten die hun broodpudding uit het verre binnenland hadden meegebracht. Toch werd de winnaar een kandidaat uit De Panne: Natalie Camelbeke van Hotel aan Zee. Met een puntenscore van 94,5 op 120 stak ze net Natascha Wathy (ook uit De Panne) de loef af, die 92,5 punten kreeg. De derde podiumplaats was voor Martine Gunst uit Nieuwpoort, die 85 punten haalde. De broodjes van deze dames zijn alvast gebakken, want ze kregen een toepasselijke prijs om nog meer bakexperimenten uit te proberen. Broodpudding maken is voor Natalie een koud kunstje… “Wij serveren onze klanten elke dag een stukje broodpudding bij de koffie” vertelt Natalie. “Wij gebruiken een traditioneel recept ‘op grootmoeders wijze’ in onze zaak, maar hier moest ik toch even afwijken van dat recept omdat er geen alcohol in mocht zitten. Maar de jury vond hem blijkbaar ook zo even lekker!”

Natalie Camelbeke wint BK Broodpudding op Natuurfestival De Panne
© (Foto JT)

Er gingen nog meer mensen naar huis met mooie prijzen: de winnaars van de vakantiezoektocht en van de scholenwedstrijd. De hele namiddag had Radio Oorwoud voor leuk muzikaal entertainment gezorgd, maar tegen 17.30 uur werden ze afgelost door de dj’s van Silent Disco die een muzikale battle met elkaar aangingen. Bezoekers konden via hun koptelefoon het rode, groene of blauwe keuzekanaal kiezen en hun favoriete nummers aanvragen. Vanaf 20.00 uur kon iedereen de dansbenen uitslaan tijdens een wervelende retroshow met de swingende The Pink Band & Covrettes…

De boskoning en boskoningin begeleiden de kinderen op ezeltjes in het bos
De boskoning en boskoningin begeleiden de kinderen op ezeltjes in het bos

https://www.youtube.com/watch?v=RkckDkR1mvA

(MVDP/Foto’s MVDP/Video JT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.