Nat en winderig: KMI waarschuwt met code oranje aan de kust

De wind eist de komende dagen een hoofdrol op. © Getty Images
Redactie KW

De laatste week van de zomervakantie belooft erg winderig te worden met ook geregeld een bui. Aan zee is het zelfs stormachtig, met code oranje tot gevolg. Storm Francis heeft vanavond ondertussen ook België bereikt.

Francis is intussen in België en zal ook hier door het leven gaan als een storm. Dat meldt KMI-weerman David Dehenauw dinsdagavond, nadat aan het meetpunt Westhinder, een dertigtal kilometer in zee in Belgische wateren, een gemiddelde windsterkte van 9 beaufort is gemeten. Die windsterkte is de voorwaarde om van een storm te spreken.

Stormachtig

Het meteorologisch instituut waarschuwde eerder al voor rukwinden bij de doortocht van storm Francis. Aan de kust geldt code oranje. De rukwinden kunnen er in de nacht van dinsdag op woensdag snelheden bereiken tot 90 kilometer per uur. Elders in België geldt code geel, met verwachte rukwinden tot 70 à 80 kilometer per uur. Woensdag in de loop van de namiddag zou het ergste voorbij moeten zijn.

Woensdag wordt dus nog een winderige dag. ‘s Ochtends is het zwaarbewolkt met vooral in het oosten enkele buien. In de namiddag ontwikkelen zich enkele opklaringen, maar de kans op een bui blijft. De maxima liggen tussen 16 graden in het Ardens reliëf en 22 graden in Belgisch Lotharingen.

Tijdelijk wat rustiger

Woensdagavond en -nacht klaart het geleidelijk aan op. Op het eind van de nacht blijft er enkel nog wat hoge bewolking over. Het wordt rustig en droog bij minima tussen 8 graden in de Hoge Venen en 14 graden in Laag-België. De wind waait eerst nog matig. In het binnenland neemt de wind nadien af tot zwak en draait naar het zuidwesten. Aan zee blijft de wind matig.

Donderdag wordt het tijdelijk rustiger met een afwisseling van zon en wolkenvelden. Vooral in het noordwesten van het land kunnen er nog enkele buien vallen. Op het eind van de dag neemt de bewolking vanuit Frankrijk toe, gevolgd door lichte regen in de avond en nacht. De maxima schommelen tussen 18 graden in de Hoge Ardennen en 22 of 23 graden in het centrum. De wind waait overwegend matig van kracht.

Fris en winderig

Vrijdag is het wisselend tot zwaarbewolkt met perioden van regen of buien. Er zit weinig evolutie in de temperaturen. We halen 18 graden in de Hoge Ardennen tot 21 of 22 graden in het centrum. De zuidwestenwind waait matig tot vrij krachtig in het binnenland. In de kuststreek neemt ze tijdelijk toe tot krachtig. Rukwinden tot 55 km/ u zijn mogelijk.

Zaterdag blijft het wisselend tot soms zwaarbewolkt met verspreide buien die soms intens kunnen zijn. Een donderslag is daarbij mogelijk. Het wordt koeler met maxima rond 18 graden in het centrum. De wind waait matig tot soms vrij krachtig uit het zuidwesten, ruimend naar het noordwesten.

Aan zee is de wind vrij krachtig tot krachtig. Zondag blijft het vrij fris en winderig met noordzeebuien die landinwaarts trekken. De maxima liggen rond 18 graden in het centrum bij een matige tot aan zee soms vrij krachtige noordwestenwind.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier