Napolitaanse pizzeria Pizz’Arti uit Waregem serveert Unesco-werelderfgoed

Dieter Degryse van Pizz'Arti toont trots een authentieke pizza margherita, recht uit de oven. © TVW
Tom Van Houtte

De Waregemse pizzeria Pizz’Arti serveert sinds kort met zijn pizza’s margherita en marinara officieel Unesco-werelderfgoed. Slechts drie zaken in ons land hebben het felbegeerde AVPN-certificaat al mogen ontvangen en Pizz’Arti is daar een van.

Sinds kort bezit de Napolitaanse pizzeria Pizz’Arti, gerund door Dieter Degryse en Naomi Vandeviaene, het felbegeerde AVPN-certificaat. “Deze vereniging, voluit Associazione Verace Pizza Napoletana, houdt toezicht op de echtheid van de Napolitaanse pizza’s zoals ze gemaakt moeten worden volgens bepaalde voorschriften en Unesco“, zegt Dieter.

De erkenning geldt specifiek voor de variëteiten margherita (tomaten, buffelmozzarella, verse basilicum, parmezaan en olie) en marinara (tomaten, verse basilicum, oregano, verse look en olie). “We maken onze pizza’s uitsluitend volgens de vastgelegde recepten en door gebruik te maken van 100 procent echte Italiaanse DOP-producten, gemaakt in de regio waar die bekend om staat.”

Ingrediënten uit Napels

De tomatensaus die Pizz’Arti gebruikt, komt van San Marzano-tomaten, die een keer per jaar in Napels worden geoogst. “Onze bloem wordt gemaakt in de haven van Napels en ook onze fior di latte, een betere versie van mozzarella, en buffelmozzarella komen recht uit het mekka van de pizza.”

Dat is echter niet voldoende, want ook de bereidingswijze van de pizza moet aan strenge voorschriften voldoen. “Zo moet het deeg 24 tot 30 uur rijzen, wat het minder zoutig en luchtiger maakt. Een deegrol is absoluut uit den boze. Het pizzadeeg mag alleen met de hand worden uitgerold en mag nooit de koelkast zien. Best een uitdaging tijdens de warme zomermaanden.” Tot slot gaat de pizza voor 60 tot maximaal 90 seconden in een op 430 graden verwarmde gasoven.

Nummer 811 wereldwijd

Dieter streeft al zolang naar deze erkenning als Pizz’Arti bestaat, een slordige drie jaar dus. “We zijn pas de derde zaak in België en nummer 811 wereldwijd die dit certificaat kan voorleggen”, aldus nog Dieter. “Voor klanten is zo’n eerste hap uit een echte Napolitaanse pizza soms wennen, omdat de korst dunner en wat slapper is dan ze gewoon zijn. Maar eens je de smaak te pakken hebt, kom je gegarandeerd terug. De Waregemse ‘pizzaiolo’ becijferde dat hij sinds de start van Pizz’Arti al ergens tussen de 50.000 en 60.000 pizza’s bakte. “Ook Naomi beheerst de kunst tot in de puntjes. Trouwens, als ze in Italië horen over de erkenning die we genieten, merken we veel respect.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier