Nanou (11) verovert YouTube door te… fluisteren

Nanou met haar broer Noah. "Ik heb moeten zagen om mij te filmen, maar onze eerste video was meteen een succes." © Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Meer dan 20.000 abonnees op YouTube en 1,2 miljoen views, kijkers van Nederland tot in Argentinië, aangeprezen door de grootste internetsterren van het moment: de 11-jarige Nanou is momenteel de rijzende ster in de wereld van online video’s. Wat ze doet om zo populair te zijn? Fluisteren… Soms een uur lang.

’30 triggers om je te laten slapen! SPECIAL (1 uur)’. Met het lossen van een extra lange video vierde Nanou Philips (11) afgelopen woensdag het overschrijden van de kaap van 20.000 abonnees op haar YouTube-kanaal. Liefst een uur lang fluistert ze over alle kleuren van de regenboog. Bij elke kleur grijpt ze objecten, waarop ze tikt, duwt, schuurt of wrijft (zie video hieronder).

Het geprevel en de eigenlijk alledaagse stille geluidjes moeten de kijkers volledig tot rust laten komen, in het beste geval zelfs in slaap laten vallen.

Bizar, zegt u? ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) – zo heet dit fenomeen – is momenteel razend populair op internet. Op YouTube staan honderdduizenden soortgelijke filmpjes, en een van de rijzende sterren in het genre is de 11-jarige West-Vlaamse Nanou uit Damme.

(Lees verder onder de video)

https://www.youtube.com/watch?v=YKlGaKfvlvc

“Toen ik bij het scrollen door YouTube plots ASMR-filmpjes zag passeren, dacht ik: dat wil ik ook wel eens proberen”, vertelt ze. “Eerst wou mijn broer Noah – die altijd zorgt voor de setting, het filmen en monteren – dat niet. Na lang zagen kon ik hem uiteindelijk toch overtuigen. We zouden een eerste filmpje online plaatsen en dan kijken wat er zou gebeuren.”

Ook Duitsers, Engelsen en zelfs Argentijnen zijn fan. Ze begrijpen er niets van, maar vinden gewoon haar stem zo zalig

Noah (16): “We hadden al een ander kanaal met vlogs – videootjes over alledaags dingen – en ik dacht dat de interesse relatief beperkt zou blijven. Maar tijdens een avondje uit kwamen plots honderden en honderden berichten binnen. Allemaal nieuwe abonnees. Ik zag de cijfers passeren en kwam bijna zot. Zonder enige vorm van promotie kwamen duizenden mensen onze filmpjes bekijken. Ik ben blij dat ik me laten overhalen heb. (lacht) Waarom ik het eerst niet zag zitten? Zelf kende ik het concept wel – iedere avond ga ik zelfs als routine slapen met zo’n filmpje – maar het is bij het grote publiek nog iets compleet onbekend. Daarom was ik beducht voor de reacties. Wat zouden andere mensen daarvan denken? Zouden ze mijn zus niet plagen omdat ze het te raar vinden? Ik wou vermijden dat ze haatberichten zou krijgen.”

Maar het eerste filmpje, dat eind januari werd gelost, was een schot in de roos. Sindsdien blijft het aantal abonnees spectaculair toenemen. “ASMR is vanuit zichzelf al heel populair”, weet Noah. “Wat ook de interesses zijn, iedereen is op zoek naar rust of wil ‘s avonds goed slapen. En blijkbaar doet mijn zus dat ook echt uitstekend. Dat blijkt ook uit de reacties die we krijgen, van overal in de wereld. Ook al spreekt ze enkel in het Nederlands, de filmpjes kunnen blijkbaar ook Duitsers, Engelsen en zelfs Argentijnen bekoren. Ze begrijpen er niets van, maar vinden gewoon haar stem zo zalig.”

“Een keer hebben we een filmpje gemaakt met enkel geluidjes, maar de mensen reageerden meteen dat ze haar stem misten. Het is bovendien een wat aparte online wereld waarin er weinig haat is. Tussen de honderden positieve reacties zitten er misschien maar twee negatieve. En dat zijn er dan nog geen op Nanou zelf, maar eerder scheldtirades van iemand met persoonlijke problemen.”

(Lees verder onder de video)

https://www.youtube.com/watch?v=rucVGsCmJxI

Nanou krijgt ook op school heel positieve reacties. “‘s Morgens beginnen we telkens met een praatronde, waarin we vertellen over wat we hebben gedaan. Mijn klasgenootjes zijn er heel lief over en steunen me ook daarin.” Noah knikt enthousiast. “Zelfs in ‘t stad wordt ze al herkend! Elke keer als ze naar Brugge gaat, zal er zeker één iemand op haar afstappen voor een foto. Hallucinant soms.”

Plagen

Ook de ouders steunen het project van hun twee jongste kinderen. “Ook omdat het een gezamenlijk ding is”, reageert mama Isabelle. “Het maken van de filmpjes heeft hen dichter bij elkaar gebracht. Onze drie jongens zijn kort na elkaar gekomen, Nanou kwam iets later. Zeker tijdens de puberteit van de jongens kon het er hier wel eens heftig aan toe gaan. Maar nu is het ‘s avonds aan de eettafel gewoon genieten. Ze babbelen samen en plagen elkaar. Het is plezant geworden, waar het enkele jaren geleden moeilijker liep. Wij zijn ook gerust, omdat de oudere broers hun zusje zullen beschermen. De berichten die fans sturen, bekijken zij zodat ze zeker zijn dat er geen foute dingen gebeuren.”

Na lang zagen kon ik mijn broer overtuigen om mij te filmen

Dat de twee voor rustgevende filmpjes kozen, is allicht niet toevallig. De hele omgeving waar het gezin Philips woont – naast de villa grazen hun vier paarden en spelen twee honden in een weide – ademt rust uit. Hun ouders, Mario en Isabelle Philips, zijn trouwens levenscoaches, bij hun eigen bedrijfje ‘Find Balance’. “Daarin combineren we onze twee passies: mensen in hun zelfontwikkeling begeleiden en werken met paarden. We leveren diensten aan bedrijven en particulieren. Bij dat laatste gaat het vooral over scheidingsbemiddeling, relatietherapie, oudercoaching in nieuw samengestelde gezinnen… We doen ook aan loopbaanbegeleiding en het coachen van leidinggevenden. En soms gebruiken we onze paarden bij ons werk.”

(De eerste ASMR video van Nanou vind je hieronder)

https://www.youtube.com/watch?v=U8LUBDuEDu8

Kledinglijn

Het succes op YouTube doet al dromen van meer bij de twee jonge filmmakers. Waar Noah de wereld van de film of fotografie wil ingaan, wil zijn 11-jarige zus later iets doen met haar stem. “Later wil ik misschien wel acteren of in musicals meespelen, maar dat zien we wel. Met onze schoolband TNCR zullen we binnenkort ook te zien zijn in Belgium’s Got Talent. In de schoolband speel ik cachon, een soort houten bak waar je op moet zitten en slaan. Muziek, zingen en acteren: dat zijn mijn passies. Voor de filmpjes bereid ik niets voor of schrijf ik niets op. Ik weet wel een beetje wat ik zal vertellen of doen – ik doe soms een rollenspel en kruip dan in de huid van een visagiste of dokter – maar zo goed als alles is improvisatie…”

Aan ophouden denken de twee nog niet, integendeel. “Omdat we beiden into fashion zijn, willen we een eigen, duurzame kledinglijn opstarten. Zo kunnen we de naam Nanou nog meer in de kijker zetten. Intussen blijven we verder filmpjes maken. Dat doen we zolang we het zelf tof vinden. Als we er geen plezier meer aan beleven, stoppen we meteen.”

Wat is ASMR?

ASMR, voluit Autonomous Sensory Meridian Response, is een bepaalde sensatie met een tintelend gevoel dat begint op het achterhoofd en zich uitstrekt langs de nek en de rug. De ervaring wordt soms ook wel beschreven als een ‘orgasme van de hersenen’. Dit gevoel kan opgewekt worden door geluiden en prikkels, zoals zacht gefluister, het gekraak van bepaalde voorwerpen, het geluid van bepaalde activiteiten (bijvoorbeeld een knipbeurt bij de kapper of het kraken van stro) of iemand zien tekenen. Heel wat mensen maken ASMR-filmpjes en plaatsen die op YouTube. De kijkers gebruiken de filmpjes om rustig te worden of in slaap te vallen. Maar niet iedereen is er even gevoelig voor. Sommigen ervaren het gevoel veel minder of zelfs niet en bij velen wekt het gewoon irritatie op.

Wie is Nanou Philips?

Nanou in actie met schurende sponsjes.
Nanou in actie met schurende sponsjes.© gf

Privé

Geboren op 21 juni 2007 in Brugge. Woont samen met haar ouders Mario en Isabelle in Damme. Heeft drie oudere broers: Simon (21, student geneeskunde), Cédric (18, volgt opleiding tot coach om in de zaak van de ouders te stappen) en Noah (16, volgt thuisonderwijs).

Opleiding

Volgt een soort Daltononderwijs aan De Bijenkorf in Dudzele, een school waarin elk kind zijn talenten in een kleinschalige, creatieve en groene omgeving ontdekt. Volgend jaar trekt ze naar het middelbaar in Stamina, een innovatieve secundaire school in hartje Brugge.

Hobby’s

Paardrijden, muziek spelen (slagwerk, gitaar, ukelele, piano en blokfluit), zingen en acteren.