Nanne De Cat volgde opleiding voetreflexologie: “Via voetbehandeling situeren we soms gezondheidsproblemen”

© Kurt De Schuytener
© Kurt De Schuytener
Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

Haar naam is anders, ze ziet er anders uit en wat ze doet is ook anders. Ze speelt met de mensen hun voeten. Of liever, ze bespeelt ze. Omdat daar knopjes liggen die ons vlotter door het leven laten gaan, zo blijkt. Te simpel uitgedrukt, maar het komt erop neer dat Nanne onder meer door onze voeten te bewerken ons gemoed kan opkrikken. In coronatijden streek ze met haar praktijk neer in Staminee Boulevard, het voormalige café in de Groeningelaan.

“Ik neem aan dat ik al mijn hele leven anders ben. Ik kwam nooit overeen met mijn leeftijdsgenoten. Ik had er geen voeling mee. Ik heb eigenlijk altijd wel het gevoel gehad anders te zijn. Al is het nooit mijn bedoeling geweest om eruit te springen. Het is gewoon wie ik ben,” zegt ze. “In mijn puberteit was ik heel erg op zoek naar wie ik eigenlijk was. Ik ben op mijn achttiende vanuit het Ieperse naar Kortrijk gekomen en hier ben ik echt wel open gebloeid. Ik ontdekte de muziek, ben toen in de new-wave en gothic scene gerold en ik leerde er mensen kennen met wie ik me verwant voelde. Dat is mijn familie, een heel respectvolle, warme, niet-oordelende familie. Ik vertoefde toen vaak in concertzaal The Steeple in Waregem. Dat was vroeger mijn habitat.

Vrouw met twee kanten

Ik heb twintig jaar met een broscoupe rondgelopen. Tot ik opeens weer haar wou hebben. Maar een volle haardos is niet aan mij besteed”, wijst ze naar haar aparte kapsel. Ze heeft voor de tussenweg gekozen. De ene kant gemillimeterd haar, de andere kant een weelderige krullenbol. “Ik vind dat fantastisch. Als ik me van de ene kant bekijk, zie ik me zoals ik er jaren heb bijgelopen, draai ik me met mijn andere kant naar de spiegel, zie ik een andere Nanne. Dat is wie ik ben. Iemand met twee kantjes.” En die halve haardos dan nog rood gekleurd. “Ik heb ooit wel overwogen om eens een ander kleurtje te proberen, maar dat rood is gebleven. Het past wel bij mij”, lacht ze. Wellicht heeft ze het over het vurige in die kleur.

Sinds corona zoeken velen het meer in natuurlijke dingen

Nanne werkt al jaren als opvoedster. Al doet ze dat nu nog slechts parttime. “Ik werk met mensen met mentale beperkingen. Daar ben ik veel bezig met agressiepreventie. Je moet die mensen tijdens de dag vooral structuur aanbieden. En tegelijk moet je heel flexibel zijn en hen flexibel houden, zodat ze niet gaan vastroesten in de structuren die ze nodig hebben. Ik doe dat heel graag, maar op een bepaald moment had ik echt wel iets nodig om mezelf tot rust te brengen. Maar omdat ik geen mens ben die kan stilzitten, zocht ik iets waarbij ik kon ontspannen terwijl ik bezig was. Ik wist niet meteen wat ik zou doen, maar ik ben op een gegeven moment op deeltijds werk overgeschakeld en beginnen zoeken. En via Google ben ik op de site van Syntra terechtgekomen en las ik er over opleidingen in de voetreflexologie.”

Evenwicht vinden

Voetreflexologie is gebaseerd op een oude Chinese genezingsmethode die ervan uitgaat dat alles in ons lichaam met elkaar vervlochten is en dat er op de voeten zones zijn die verbonden zijn met organen, klieren, zenuwen en andere delen van het lichaam. Door het masseren van de reflexzones vindt het lichaam zijn evenwicht terug. “Met voetreflexologie kan je ook heel gericht energie geven”, zegt Nanne. “Het is veel meer dan zomaar een voetmassage. Het bevordert de doorbloeding en het gaat ook je zenuwbanen kalmeren, waardoor mensen tot een diepe ontspanning komen. Vaak situeren we een gezondheidsprobleem waarmee we mensen naar een dokter of een osteopaat verwijzen om een verdere oplossing te zoeken.”

Bedenkingen

Maar therapieën als voetreflexologie blijven in de alternatieve hoek zitten en doen sommigen de wenkbrauwen fronsen. Nanne is zich daarvan bewust. Maar ze ziet een evolutie bij de mensen. “Sinds de corona-epidemie is het veel makkelijker geworden. Je ziet dat veel mensen bedenkingen hebben bij de pillen en andere medicatie waarmee de geneeskunde hen volpropt. Die farmaceutische bedrijven blijken zo onbetrouwbaar dat het vertrouwen verdwijnt. En dus gaan velen het meer zoeken in natuurlijke dingen. Geen toeval dat osteopaten en homeopaten momenteel verzuipen in het werk. Ik merk ook het verschil. Ik zie bijvoorbeeld opmerkelijk veel oude mensen langskomen. Al is er nog een hele weg te gaan voor we op het niveau staan van Nederland, waar voetreflexologie geaccepteerd wordt in ziekenhuizen en rusthuizen en waar er ook terugbetaling van het ziekenfonds mogelijk is.

Intussen volgde Nanne ook een opleiding tot Bachbloesemconsulente. Bachbloesems zijn druppels en extracten van planten die, zo wordt in de alternatieve geneeskunde aangenomen, je helpen om met je emoties in het reine te komen. Een middel dat gehanteerd wordt als eerste hulp bij emotionele ongevallen. Mensen die kampen met stress, burnout en faalangst bedienen zich wel vaker van Bachbloesems. Nanne komt aan huis om je voeten te bewerken of om over je emoties te praten. “Veel mensen vinden dat tof. Ze zitten in gemakkelijke kledij, ze moeten niet meer de wagen nemen, niet meer het verkeer in, maar door corona kon dat niet meer. Ik woon voorlopig in Heule en daar heb ik nog geen eigen praktijk. Dus ik moest op zoek naar een andere oplossing. Ik dacht aan Tine en José, die hun Staminee Boulevard omgetoverd hebben tot een guesthouse. Zij kwamen zelf met het voorstel om de ruimte voorin te gebruiken. Dat is ideaal. Een leuk kader om met mensen te praten en ruimte genoeg om mijn medische tafel open te klappen. Als ik straks weer aan huis mag bij de mensen, wil ik een beroep blijven doen op de ruimte in de voormalige staminee. Ik wil de mensen de keuze geven. Sommigen voelen zich vrijer om te praten in een neutrale ruimte. En dan kan dat in de staminee.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier