Nally’s Papegaaienopvang opent weer

© (Foto GST)
Redactie KW

Na weken van verplichte sluiting door het Covid-19 virus gaat Nally’s Papegaaienopvang in de Bruggestraat in Oedelem terug open, weliswaar beperkt en mits ticket verkoop vooraf en met eenrichtingsverkeer in de dierentuin maar voor Nathalie Lycke is het besef gerezen dat in deze moeilijke tijden er altijd mensen zijn die willen helpen en de papegaaienopvang een warm hart toe dragen, nog meer dan in normale tijden.

Nally’s papegaaienopvang VZW is een asiel voor papegaaien dat opgericht werd in 2012 door Nathalie Lycke. Het startte als een heek kleinschalig project in hun eigen woning in Blankenberge om dan in 2015 het opvangcenter te verhuizen naar de huidige locatie hier in Oedelem. ” Net zoals een ander asiel vangen we papegaaien op en proberen wij zo veel mogelijk papegaaien een nieuwe thuis te geven via herplaatsing. Sinds de start van de Vzw hebben we ongeveer nu al een 1500 papegaaien opgevangen. Een drietal jaar geleden hebben we dan een erkenning gekregen als dierentuin waardoor er sinds die tijd ook bezoekers zijn toegelaten. Momenteel huisvesten we 250 vogels in 70 verschillende soorten die permanent in het dierentuingedeelte dat toegankelijk is voor de bezoekers. ” aldus Nathalie.

Het coronavirus heeft een serieuze impact gehad op de werking van Nally’s Papegaaien opvang maar ook de heropening. Ticket-verkoop op voorhand, beperkt aantal bezoekers, geen cafetaria, geen speeltuin voor de kinderen, geen groepsbezoeken, geen rondleidingen voor de bezoekers, deze beperkte werking zal uiteraard ook zijn invloed hebben op de inkomsten en werkingsmiddelen van de VZW. “Elk jaar sluiten wij voor de winter van begin november tot begin maart. Dit jaar konden wij één weekend opendoen, waarna de overheid ons heeft verplicht te sluiten samen met cafés en restaurants. Hierdoor vielen nagenoeg alle inkomsten weg, geen bezoekers meer , dus ook nauwelijks kandidaten om een dier te adopteren. ” ze hebben dan maar via andere wegen gezocht naar oplossingen. Via hun facebookpagina werd een oproep gedaan om nieuwe meters en peters te vinden voor die papegaaien die bij Nally’s papegaaienopvang blijven. Eén van de vrijwilligers heeft een eigen borduur-atelier en hij startte een webshop op waar kledij met ons logo kon worden aangekocht. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan opvang. Ze werden ook gesteund door een lokale frituur-uitbater vatte het plan op spaghetti te verkopen, waarbij de integrale opbrengst geschonken wordt aan de opvang. ” Veel sympathisanten hebben onze nood gezien via ons webpagina en hebben een kleine geldsom gedoneerd aan de opvang. Er werd een oproep gedaan om voedsel binnen te brengen voor de papegaaien, omdat de vaste leverancier van onze voeding eveneens lockdown is gegaan. Dit resulteerde in talrijke donaties van zaadmengelingen, fruit, groenten, noten. ” verteld Nathalie ons.

Het corona virus heeft de bezielers van de vzw doen beseffen dat ze op de goodwill van de medeburgers kunnen rekenen, in tijd van nood krijgen ze van die kant uit wel hulp. Gelukkig zijn de vrijwilligers blijven komen om al het werk te blijven doen, geen enkele vrijwilliger heeft afgehaakt. Tijdens de verplichte sluiting werden er heel weinig nieuwe papegaaien binnengebracht, wel een paar exemplaren die in beslag genomen werden. “We verwachten wel een toevloed na de corona-periode. Nu waren heel veel mensen de hele dag thuis en hadden ze tijd om met hun dieren bezig te zijn. Eenmaal terug aan het werk zullen ze minder tijd daarvoor hebben, minder geduld met hun papegaai en dan is de weg naar de opvang snel gevonden. ” besluit Nathalie Luycke.

(GST)

Nally’s papegaaien opvang is elke zaterdag en zondag tussen 13.30 en 18.00 uur. Info 0486 60 62 84 of via mail nallypapegaaien@gmail.com, of op www.nallyspapegaaien.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier