Nakomelingen boer Bulcke komen samen in Kapelleweidehof

Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de aankomst van de familie Bulcke op de hoeve in Sint-Pieters-Kapelle, werd een familiereünie gehouden van afstammelingen van Felix Bulcke. Er waren 120 nakomelingen van Felix op het feest aanwezig. © RDB
Redactie KW

De afstammelingen van Felix Bulcke kwamen onlangs samen in het ouderlijke hof in Sint-Pieters-Kapelle om de verhuis van 100 jaar geleden van Dudzele naar Sint-Pieters-Kapelle te herdenken. Destijds kwam Felix aan op de boerderij met paard, kar, koe en kinderen. Deze gebeurtenis wilde de familie niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom deden ze het nog een keer over.

Eric Bulcke en zijn vrouw Cecile Debusschere zorgden er samen met neef Etienne Becue en zijn echtgenote Annie Anckaert voor dat de familie nog een keer werd herenigd. Een heel karwei zo blijkt, want de familie is verspreid over verschillende landen.

“We zijn met 120 nakomelingen van Felix aanwezig. Zijnde kleinkinderen, achterkleinkinderen en achter achterkleinkinderen. Allemaal mensen uit België maar ook uit Ierland, Frankrijk en zelfs uit Amerika. En dat allemaal om deze speciale dag te herdenken,” zegt Erik Bulcke, kleinzoon van Felix.

Op 1 januari 2020 komt met onze dochter Jana Bulcke de vierde generatie op het bedrijf wonen – Cecile Vandenbussche

“Er werd een uitgebreide receptie op het Kapelleweidehof gegeven. Maar ook een lunchmaaltijd die aangeboden werd in de ontwijde kerk van Sint-Pieters-Kapelle.”

Na de Eerste Wereldoorlog lagen veel boerderijen aan het front er zeer verwaarloosd bij. Er was verschillende jaren niet geoogst en de landerijen lagen er verlaten bij. De velden waren verwoest door de putten van de vele obus- en bominslagen.

Grote familie gezocht

Felix Bulcke woonde intussen in Dudzele. In 1919 was de boerderij in het bezit van een adellijke landeigenaar. Zij zochten een grote familie met veel kinderen om hun ‘boeltje’ in zeer korte tijd op te kuisen. De familie Zwaenepoel die toen op de boerderij woonde was vier jaar eerder gevlucht voor de oorlog en de hoeve stond leeg. De eigenaar kwam zo uit bij de familie Bulcke. Zij hadden toen al vijf kinderen, later zouden er nog negen kinderen volgen.

“De verhuis van 35 km met inbegrip van de dieren, koeien, schapen, kippen en geiten, gebeurde als stoet met paard en kar. Het was ongeveer 12 uur rijden, zoiets kan men zich nu niet meer inbeelden,” licht Erik toe.

Een foto uit de oude doos.
Een foto uit de oude doos.© repro LC

“De boerderij werd gedurende de oorlog gebruikt door de Duitsers als hospitaal ‘lazaret’ en was een van de weinige gebouwen die in de oorlog niet verwoest werd. Toch was er nog veel werk aan de gebouwen, na de aankomst van de nieuwe familie. Er werd indertijd hard gewerkt. Een waterpomp was er niet. Het water moest worden geput met een emmer en dan worden gefilterd om te gebruiken in de keuken. In 1925 was de boerderij een van de grootste uit de streek met zes werkpaarden.”

“Het leven op de boerderij was goed. Felix had een grammofoon en gaf regelmatig feestjes op het hof. Iedereen was er welkom en er was veel bezoek.”

Burgemeester

“De jeugd van de omliggende dorpen kwam eropaf. Felix werd dan ook verkozen als burgemeester van Sint-Pieters-Kapelle. Iedere morgen kwamen de garde en de facteur met papieren om te handtekenen, dit met de nodige ‘leute’. Een borrel en babbeltje mochten niet ontbreken.”

Vandaag wordt het bedrijf gerund door de kleinzoon van Felix, Erik Bulcke, samen met zijn echtgenote Cecile Vandenbussche. De boerderij is 80 ha groot en heeft een 200-tal dieren met onder andere 70 melkkoeien.

Toekomst verzekerd

“Op 1 januari 2020 zal onze jongste dochter Jana Bulcke samen met haar echtgenoot Guus het roer van de boerderij overnemen. Dan komt de vierde generatie op het bedrijf wonen,” vertelt een gelukkige Cecile Vandenbussche.

Ook Maria Depoorter werd in de bloemetjes gezet, zij is de schoondochter van Felix en was getrouwd met wijlen René Bulcke. Zij is de enige overlevende van de directe familie van Felix Bulcke.

“We gaan vandaag nog extra genieten van onze familie, zo leren we ook de nieuwe gezichten kennen. Want er komen telkens nieuwe nakomelingen bij.”

“Tien jaar geleden deden we een soortgelijke samenkomst toen we de 90ste verjaardag vierden. Hopelijk blijft deze traditie in ere gehouden,” aldus Erik Bulcke.

(RDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier