Naïri Develter (37) 1e vrouwelijke wijkinspecteur in Wervik

Naïri Develter (37) werd eind vorig jaar wijkinspecteur in groot Wervik. Ze volgde Christophe Spinnewyn op die met pensioen ging. Naïri staat zo elke morgen aan het dorpsschooltje in Kruiseke waar ze waakt over de veiligheid van de schoolgaande jeugd.

Naïri is de trotse eerste vrouwelijke wijkinspecteur in Wervik. (Foto LVW)
Naïri is de trotse eerste vrouwelijke wijkinspecteur in Wervik. (Foto LVW)

Inspecteur Naïri Develter werd geboren in Menen, maar woont sedert haar twaalfde in Geluwe. Haar werkgebied omvat Kruiseke, de buitenrand van Geluwe en een deel van Geluwe tussen de Ieperstraat en Wervikstraat.

“Een van de taken die ik dagelijks uitoefen, is ’s morgens toezicht houden aan de dorpsschool”, weet Naïri.

“Het is een job die ik graag doe. Gemachtigd opzichter Luc Hendrickx steekt daarbij een handje toe. Als wijkinspecteur sta je wel dichter bij de mensen en dat ligt me nauw aan het hart. Na zes maand kennen de mensen je reeds en ik krijg alvast heel wat positieve reacties. Het contact is er hartelijker dan als inspecteur bij interventie. Zo is er al eens tijd voor een gesprekje of om vragen te beantwoorden.”

Vrouwen bij de politie

Voor het eerst telt Wervik een vrouwelijke wijkinspecteur en daar is Naïri best trots op. “Ik ben nog niet echt aangesproken over het feit dat er nu voortaan een vrouwelijke wijkagent aan de slag is in Wervik. De mensen worden het stilaan gewoon dat er vrouwen bij de politie werken. Een meisjesdroom ging voor mij in vervulling. Mijn peter zaliger was actief als ‘zwaantje’ bij de vroegere rijkswacht. Ik heb altijd naar hem opgekeken en vond dat een fantastisch beroep. Nu ben ik zelf agent en daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad.”

In 2004 startte Naïri haar opleiding tot politie-inspecteur aan de West-Vlaamse politieschool. Na de opleiding kon ze aan de slag bij de Algemene Reserve in Brussel. “Drie maand later kon ik reeds de stap zetten naar de politiezone Arro Ieper waar ik tijdens mijn opleiding stage had gelopen”, vertelt Naïri.

“Vijftien jaar lang was ik lid van het steunteam. Een afwisselende job waar je instaat voor het onthaal, interventiediensten, verkeersacties en ondersteuning. Toen ze echter de kans kreeg om de stap te zetten naar wijkinspecteur, en daardoor dichter bij de bevolking kon komen, aarzelde ze niet. “Deze job is door de jaren heen ‘verjongd’ en daar zie ik alleen maar voordelen in.”

Iedere dag met de fiets

Naïri fietst elke morgen van haar woning naar het schooltje in het landelijke Kruiseke. “Ik heb daar geen moeite mee en koos daar bewust voor. Bovendien vind ik dat je met de fiets makkelijker aanspreekbaar bent. Na het schooltoezicht fiets ik dan naar het lokaal commissariaat in Wervik.”

Sedert september vorig jaar kreeg Naïri de opdracht om regelmatig controle uit te oefenen aan de rotonde in Geluveld. Vrachtwagenchauffeurs negeren vaak het verbod om door de dorpskom van Kruiseke te rijden en dat is een doorn in het oog van de inwoners.

“Als ik op post ben aan de schoolpoort vliegen hardleerse truckers op de bon. Uiteraard is plaatselijk vrachtwagenverkeer wel toegelaten. De overdreven snelheid in de dorpskom ervaar ik als veel voorkomende klacht van de inwoners. Toch wordt er regelmatig gecontroleerd door de verkeersdienst van Arro Ieper. Er wordt een flitspaal geplaatst en net als in Wervik komen er grote waarschuwingsborden waarop de toegelaten snelheid prijkt. Bestuurders zullen er niet naast kunnen kijken.”

Chauffeur in vrije tijd

In haar vrije tijd gaat Naïri Develter vaak wandelen met haar Jack Russel. Daarnaast houdt ze van fietsen, zwemmen en tennissen.

“Toch staan deze hobby’s wat op een laag pitje, aangezien ik vaak als chauffeur fungeer voor mijn twee zonen Viko en Luka. Die voetballen respectievelijk bij KVK Westhoek en bij KVK Kortrijk. De twee jongens telkens opnieuw naar hun voetbalclub brengen en halen is ook een hobby geworden”, besluit Naïri lachend. (LV)

De nieuwe wijkinspecteur van Kruiseke is te bereiken via het Lokaal Commissariaat, Sint-Pol 5 in Wervik.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.