Nadine Wiels verliest partner Raymond in brand: “Zo’n mooi leven gehad samen”

Nadine vond opvang en troost bij haar goede vriendin Lisette. (foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Raymond Verweirder (77) kwam om tijdens een zware brand in zijn appartement in de Guldensporenlaan. Zijn partner Nadine Wiels, die op het moment van de brand naar een optreden van Paul Bruna was, is er het hart van in. “Al 26 jaar waren we gelukkig samen. Was ik maar thuis gebleven”, zucht ze.

Raymond en Nadine wonen al jaren op hun appartementje in de Guldensporenlaan. Ze leefden er gelukkig samen, genietend van hun pensioen. Tot die bewuste woensdag 29 juli. Die doodgewone woensdag mondde voor Raymond en Nadine, maar ook voor de vier kinderen van Raymond, uit in een drama. “Ik ben al enkele jaren een grote fan van zanger Paul Bruna. Hij zou die bewuste dag optreden in Middelkerke. ‘Ga maar’, had Raymond me gezegd. Hij wist dat ik genoot van zijn optredens en zo ging ik naar Middelkerke”, zucht Nadine. De 62-jarige vrouw had geen idee wat haar te wachten stond. Op het moment dat Nadine de deur uit was, sloeg het noodlot toe. “We laadden altijd de batterijen van onze elektrische fietsen op in de kamer. Kort voor mijn vertrek hadden we ook nu de batterijen in het stopcontact gestopt om op te laden en toen liep het mis.”

Rond 13.30 uur kreeg de brandweer melding van een brand in de Guldensporenlaan 20. Hoewel het koppel op de derde verdieping woonde steeg de rook tot de zesde en bovenste verdieping. De brandweer en politie waren snel ter plaatse en evacueerden het hele gebouw. De brand was relatief snel onder controle. Het was een kortsluiting in de batterij van de fiets die de brand in de slaapkamer van het koppel had veroorzaakt. Raymond was op dat moment in de living. “Ze hebben Raymond gevonden in de living. Hij was waarschijnlijk zijn middagdutje aan het doen. Toch moet hij wakker geworden zijn van het lawaai want volgens de brandweer heeft hij rond gelopen. Hij lag in het midden van de living toen ze hem aantroffen. Waarschijnlijk is Raymond naar de slaapkamer gelopen, maar had hij al teveel rook binnen gekregen.”

Schuld

Raymond werd nog met de ladderwagen uit het appartement gehaald en gereanimeerd. Raymond overleed later in het ziekenhuis. “Was ik maar thuis gebleven”, jammert Nadine, die zichzelf de schuld geeft. “Ik ga heel weinig weg. Het enige moment dat ik alleen het huis uit ben, is naar een optreden van Paul. En dan gebeurt zoiets. Ik ben kapot van verdriet. Mensen zeggen me wel dat ik hier geen schuld aan heb, maar was ik thuis gebleven, dan kon ik Raymond misschien hebben verwittigd. Ik weet niet hoe ik het verlies van Raymond te boven zal komen.”

Ik heb een goede band met Raymond zijn kinderen, ik hoop dat die blijft

Het was de dienst slachtofferhulp van de politie die Nadine in Middelkerke ging ophalen. “Raymond was er dan al niet meer. Ik denk dat het een tweetal uur moet geweest zijn nadat de brand begon. Ik heb een sleutel van mijn beste vriendin die iets verderop woont en daar bracht men mij heen. Ik ben die dag op geen enkel moment alleen geweest.”

Goedlachs

Raymond werd geboren op 11 januari 1943 in Oudekapelle. 26 jaar geleden leerde hij Nadine kennen. Raymond had ondertussen vier kinderen uit een vorig huwelijk. Hij werkte 36 jaar als truckchauffeur. Sinds 2006 genoot hij van zijn pensioen, samen met zijn Nadine. “Raymond was een zacht en goedlachs persoon”, blikt Nadine terug. “Ik was zo gelukkig met hem… (lange stilte). We leerden elkaar kennen door koffie te gaan drinken in Gistel. ‘s Avonds spraken we af en de vonk sloeg over. Wat volgde waren 26 gelukkige jaren. We hebben een goed leven gehad samen. We hebben allemaal onze kuren, maar Raymond was goed voor mij. Ik had niets tekort. Ik ga hem verschrikkelijk missen.”

Raymond ging nu en dan vissen en hield zich bezig met modelbouwtreinen. De laatste zes maanden had hij met ‘diamond painting’ een nieuwe hobby gevonden. “Waarom is hij die dag niet gaan vissen”, vraagt Nadine zich af. “Ik was toch niet thuis en het was mooi weer. Is het het lot? Ik zal de rest van mijn leven die vraag blijven stellen. Maar vooral ook: waarom mijn Raymond? Ik heb gelukkig een goede band met zijn kinderen. Ook voor hen moet het verschrikkelijk zijn om je vader zo te verliezen. Ik hoop dat die band nu blijft bestaan. Naast de vele andere herinneringen, zullen ook zij mij aan Raymond blijven herinneren. Ook zij zijn er het hart van in. Het is verschrikkelijk.”

Dankbaar

Nadine verblijft nog steeds bij Lisette Broukx (69), de vriendin waar slachtofferhulp haar naartoe bracht. “Ik heb heel veel aan Lisette”, klinkt Nadine dankbaar. “We zijn al jaren goede vriendinnen en hebben allebei een sleutel van elkaars appartement. We wonen op een boogscheut van elkaar. Hoewel Lisette zelf op weg was om te gaan dansen is ze meteen nadat ze het nieuws hoorde naar huis gekomen om mij op te vangen. Ik ben haar daar erg dankbaar voor.” Het appartement van Nadine is nog steeds onbewoonbaar. “Vooral in de kamer is er enorm veel schade. Alles is zwartgeblakerd. Maar ook in de andere ruimtes is er veel schade, vooral door de rook dan. De zetels moeten we sowieso weggooien. Maar weet je… dat materiële is onbelangrijk. Ik zou meteen al het materiële inruilen om Raymond terug bij mij te hebben, maar ik besef maar al te goed dat dat niet kan. Ik ben Raymond voorgoed kwijt. We hadden nog plannen. Onze laatste reis dateert ondertussen van 2015. We zouden volgend jaar nog eens op reis gaan en daar keken we samen naar uit”, besluit ze.

Raymond wordt op zaterdag 8 augustus in intieme familiekring begraven op de Stedelijke Begraafplaats Stuiverstraat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier