Nadat zoon (12) politie verwittigde: vader riskeert alsnog effectieve celstraf voor verkrachting moeder in Zuienkerke

Onderzoek wees uit dat M.T. geregeld klappen uitdeelde aan zijn vrouw. © Getty Images
Redactie KW

Een 32-jarige Oostkampenaar riskeert in de Brugse rechtbank alsnog 37 maanden effectieve celstraf voor de verkrachting van zijn vrouw in Zuienkerke. De man kreeg die straf voorwaardelijk opgelegd, maar hij kwam de afspraken niet na.

“Help, papa is mama aan het verkrachten.” Met die woorden verwittigde een twaalfjarige jongen uit Zuienkerke in de nacht van 26 augustus 2019 de politie. Toen die arriveerde was de moeder heel angstig en vertoonde ze blauwe plekken. Toch stelde ze dat het om een misverstand ging. Maar toen de politie haar apart nam gaf ze toe dat haar man haar geslagen en verkracht had.

Verder onderzoek wees uit dat M.T. geregeld klappen uitdeelde aan zijn vrouw. “Er zijn dertien pagina‘s met politie-interventies”, stelde de procureur. M.T. werd na de verkrachting aangehouden maar kwam na twee maanden vrij onder voorwaarden, die hij schond door opnieuw geweld te gebruiken en ook het contactverbod met zijn partner te negeren.

“Met wederzijdse toestemming”

Tijdens zijn proces bekende M.T. de slagen, maar niet de verkrachting. Volgens de verdediging was het seks met wederzijdse toestemming. “Na een ruzie over geld werd de zoon door de moeder aangezet om de politie te bellen. Die jongen heeft zelf geen verkrachting gezien”, pleitte advocaat Joris Van Maele.

Maar de rechter hechtte wel degelijk geloof aan de verklaringen van de zoon en veroordeelde M.T. in oktober 2020 tot 37 maanden voorwaardelijke celstraf. Maar volgens de procureur leefde de man zijn voorwaarden, waaronder een alcoholverbod, niet na. “De beklaagde kwam niet opdagen bij het justitiehuis en kwam door zijn drankprobleem ook meermaals in aanraking met de politie”, stelde hij.

Alcoholproblemen

De verdediging verzette zich tegen de intrekking van de voorwaarden. “Door de coronacrisis kon de begeleiding van mijn cliënt nooit echt opgestart worden”, pleitte meester Van Maele. “Hij liet zich intussen wel vrijwillig opnemen.” De moeder keerde later terug naar M.T. Ze kampen beiden met een alcoholprobleem. Hun twee kinderen werden intussen onder toezicht van de jeugdrechter geplaatst. De uitspraak volgt op 4 februari. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.