Nachtopvang Kortrijk breidt uit van 20 naar 24 plaatsen

Annelies Nollet

Het stadsbestuur van Kortrijk heeft deze week beslist om de capaciteit van de nachtopvang op te trekken van 20 naar 24 plaatsen. De voorbije maanden bleven er elke maand gemiddeld 25 mensen in de kou staan. Het telefoonnummer waarmee daklozen zich op voorhand telefonisch moeten aanmelden wordt gratis.

De Kortrijkse nachtopvang telde afgelopen jaar 6.000 overnachtingen. Dat grote aantal komt vooral door het feit dat er in Kortrijk tien maanden lang 20 bedden beschikbaar zijn voor daklozen. Enkel in juli en augustus is de opvang dicht. Voor dat systeem werd ingevoerd waren er ‘amper’ 900 overnachtingen per jaar. Veel andere steden openen hun opvang enkel tijdens de wintermaanden of werken met heel wat minder capaciteit tijdens de andere seizoenen.

Toch blijkt ook de capaciteit in Kortrijk op piekmomenten te kort te schieten. Iets daar door oppositiepartijen CD&V en Groen al verschillende keren aangekaart werd in de gemeenteraad. Schepen van Sociale Vooruitgang Philippe de Coene: “Het aanbod van Kortrijk en het CAW is zeer kwaliteitsvol: goede infrastructuur gecombineerd met een kwaliteitsvolle dienstverlening. Daardoor komen ook veel mensen van buiten Kortrijk hier aan. De aanvragen verlopen overigens zeer ongelijk maar toch zien we dat het aantal aanvragen stelselmatig stijgt. Van september 2019 tot nu konden we per maand aan 25 aanvragen (op een totale capaciteit 600 per maand) niet voldoen.”

Er komen nu dagelijks nog eens vier plaatsen (of 120 overnachtingen per maand) bij. Dat betekent op jaarbasis een capaciteit van 7.200 overnachtingen of 20% meer ten opzicht van nu.

Gratis inbelnummer

Een ander nieuw initiatief is het gratis inbelnummer. Sinds enige tijd wordt aan daklozen gevraagd om zich vooraf telefonisch aan te melden voor de nachtopvang. Een systeem waar ze zelf ook achter staan. Het nummer wordt binnenkort gratis gemaakt om dakloze mensen niet op kosten te jagen.

Met de nieuwe uitbreiding is een bedrag van 10.000?/jaar gemoeid. Dat brengt de financiële inbreng van Kortrijk voor de nachtopvang op 156.000?/jaar.

(Annelies Nollet)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.