De MFL actie wordt georganiseerd ten voordele van De Kiem in Gavere, een therapeutisch centrum voor druggebruikers en hun omgeving waar Nicolas therapie gevolgd heeft. "We willen hen op die manier bedanken voor wat ze voor Nicolas gedaan hebben."

"We verkopen pakketjes van vijf wenskaarten met sterren op", begint Catherine Deschodt, de mama van Nicolas en Charlotte. "We linken Nicolas aan een ster". Na twee weken werden er al 1.100 pakketjes verkocht. Naast de wenskaartenpakketjes is er ook een veiling van een aanzienlijk aantal wedstrijdtruitjes uit het voetbal, wielrennen, basket en volleybal."

Structuur

De familie Pattyn wil ook de nadruk leggen op het tekort aan hulpverlening. "Slechts als je met het probleem geconfronteerd wordt, besef je hoe groot het tekort aan hulp is. Nicolas wilde zich laten begeleiden en vond dit niet in de buurt. Hij moest ook elke dag zelf opbellen om hulp te vragen, om aan te tonen dat hij gemotiveerd was. Hij mocht uiteindelijk therapie volgen in De Kiem in Gavere (Oost-Vlaanderen). "Daar moet je bereid zijn om er een jaar te wonen, maar wat is een jaar in een mensenleven? Nicolas ging ervoor. Na een maand of vier mocht hij voor het eerst even naar huis komen met een andere bewoner mee. Na een tijdje mocht hij alleen komen. We zagen Nicolas evolueren in de positieve zin. Nicolas was van plan om een jaar te blijven en dan weer te gaan werken. Hij was schilder. Na een jaar in De Kiem werd er nog een soort begeleid wonen voorzien. Dat zag Nicolas niet zitten. Daarom is hij na zeven maanden in De Kiem weer naar huis gekomen."

Nicolas verbleef eerst een tijdje bij zijn ouders en ze konden samen goed praten. "Hij voelde zich sterk genoeg en ging na drie maanden weer schilderen," zegt Catherine. "In De Kiem heeft Nicolas geleerd om weer structuur in zijn leven te brengen. Hij leefde er samen met andere bewoners. Zo moesten ze er elke week solliciteren voor werk in hun gemeenschap. Dat kon in de tuin-, de was-, de strijk- of de keukenploeg zijn, maar er was ook administratie te doen of ze konden fietsen vermaken. Een strak ritme van opstaan om 6.30 à 7 uur en om 22 uur naar bed werd aangehouden. Het nieuws werd er gevolgd en de hele dag was er iets te doen. Nicolas - die een fervent volleyballer was bij Rokavo (Rollegem-Kapelle Volleybal) - ging tijdens zijn verblijf in De Kiem ook twee keer per week trainen in een volleybalclub in Nazareth." De familie zag Nicolas echt vooruitgaan in De Kiem.

Het heeft voor Nicolas echter niet meer mogen zijn. "Na zijn verblijf in De Kiem en de zes maanden thuis, ging Nicolas weer in zijn huis wonen. Hij zag echter het leven met vallen en opstaan niet meer zitten en stapte op 2 juni vorig jaar uit het leven op zijn 29ste", zuchten Marnix en Catherine. "Verslaving is een ziekte die in alle milieus kan voorkomen. Het is een gevecht waar je enkel machteloos staat op toe te kijken."

Veel vrienden

Vorig jaar al wilde de familie iets doen voor Music for Life. "We willen dat Nicolas niet vergeten wordt. Hij was een echte lieve en brave jongen en hij had veel vrienden. Het doet deugd om te zien hoeveel vrienden van hem ons steunen in de actie. Zijn volleybalclub nam vorig jaar zijn truitje mee naar alle matchen en ze hebben de Beker van West-Vlaanderen gewonnen." We willen met onze actie De Kiem bedanken voor wat ze voor Nicolas deden en voor veel bewoners nog altijd doen. Ze slagen er toch in om de meesten weer gezond te maken."

Sportief

Door bij het vernieuwen van zijn abonnement bij KVK een truitje te vragen om dit te veilen en kort daarop 10 VIP-arrangementen voor de match tegen Oostende te krijgen van sponsor AGO ging de bal aan het rollen om een veiling op poten te zetten. "We hoopten op wel tien truitjes. Nicolas was zelf ook heel sportief. In volleybal is hij altijd heel actief geweest en hij werd twee maal kampioen van België bij de jeugd. Hij speelde bij Webis, daarna bij Menen en laatst bij Rokavo in eerste provinciale. In zijn laatste levensjaar speelde Nicolas ook voetbal bij Davidsfonds Bissegem. Hij was supporter van tal van sportploegen."

Geen tien, maar zestig truitjes

Marnix probeerde gewoon eens bij de grote voetbalploegen om truitjes te krijgen. "Na drie dagen zat hier een truitje van Anderlecht - de favoriete ploeg van Nicolas - in de bus. Van Club Brugge kregen we een gesigneerd truitje met nummer 12, waar Nicolas' naam onder staat." Er volgden truitjes van vrijwel alle Vlaamse voetbalploegen uit eerste klasse, Kevin De Bruyne, Dennis Praet, Thibaut Courtois en Jan Vertonghen maar ook van renners als Contador en Froome, basketspeelster Ann Wauters en volleybaltruitjes van de nationale heren- en damesploegen. "We krijgen zelfs een helm van het Belgisch bobsleeteam 'The Belgian Bullets'." Uiteindelijk zijn er momenteel al 60 truitjes die geveild worden. Alle truitjes, tribunekaarten, duotickets en attributen worden geveild of verkocht ten voordele van De Kiem.

Omdat Nicolas altijd gezegd had een groot feest te organiseren voor zijn dertigste verjaardag, hebben zijn ouders zijn vrienden uitgenodigd in 't Koningshof in Bissegem toen Nicolas dertig zou geworden zijn. Een collectebus bracht toen ook al 1.600 euro op voor De Kiem.

De familie kreeg ook een design-single en -lp van Niels en Wiels, die gesigneerd werd door Niels Destadtsbader. Die zal ook verkocht of verloot worden voor De Kiem.

(EDB - foto EDB/GF)

Pakketjes van 5 wenskaarten aan 5 euro zijn te verkrijgen in café 't Koningshof in Bissegem of via marnix-pattyn@hotmail.com . Er zitten drie nieuwjaarkaartjes en twee zonder tekst in een pakketje.

Bieden voor de truitjes kan tot 12 november via www.wedstrijdtruitjesvoornicolas.be