Naast recreatieve wedstrijd ook competitieve wedstrijd tijdens Paljas Seaswim

Bruno Chinitor, Franky Demon, een medewerker van Sport Brugge en Koen De Vaere poseren met de affiche van 'Paljas Seaswim'. © YH
Redactie KW

Op 21 juli kan iedereen opnieuw in Zeebrugge terecht om een wedstrijd op open zee te zwemmen. Dit jaar worden naast recreatieve ook competitieve zwemmers verwacht, want nu pronkt de Paljas Seaswim op de kalender van de Vlaamse Zwemfederatie.

Was de ‘Paljas Seaswim’ in 2017 en 2018 nog een puur recreatieve zwemwedstrijd, dan mikken de organisatoren ‘de Langereiezwemmers’ in 2019 ook op competitiezwemmers. De zwemwedstrijd die doorgaat aan het Zeebrugse strand werd namelijk opgenomen in de kalender van de Vlaamse Zwemfederatie.

De zwempartij van één kilometer is meteen een unicum voor de zwemkalender. De ‘Paljas Seaswim’ vindt plaats in zee, terwijl de andere wedstrijden in meren of vijvers worden gehouden. Daarom worden eind juli competitiezwemmers van gans Vlaanderen verwacht.

De recreatieve wedstrijd is er voor werkelijk iedereen: van geoefende zwemmers tot wat minder ervaren strandgangers. En dan is er dus ook een competitieve wedstrijd. “Er zijn vier competitieve reeksen”, aldus schepen van Sport Franky Demon. “Heren en dames, beiden nog eens onderverdeeld in een schoolslag- en crawlwedstrijd.” Bruno Chinitor, secretaris organisator de Langereierenners, pikt in: “De start is te voet op het strand, de zwemmers lopen dus zo snel mogelijk in zee. Na vijfhonderd meter volgt een keerpunt waarbij je een boot moet aantikken onder het oog van juryleden. Dan volgt nog iets minder dan 500 meter, de finish is namelijk wel in het water.”

‘Start to openwaterswim’

Wie zich wil voorbereiden op het open waterzwemmen, kan ook terecht bij de Langereiezwemmers. Ze organiseren namelijk tien lessen ‘Start to openwaterswim’. “Net zoals bij wielrennen speelt de wind een impact. Eigenlijk moet je daarom in waaiers leren zwemmen, op zee is het in tegenstelling tot in zwembaden niet windstil”, zegt Bruno.

De Brugse schepen van sport is blij dat Zeebrugge het thuis is van dergelijk inventief sportevenement. “Deze wedstrijd past in ons sportbeleid. Met ons beleid gaan we ideeën niet afbreken, maar stimuleren. Dat is de mindswitch waar wij achterstaan”, zegt Franky Demon enthousiast. “Op het vlak van de organisatie is veiligheid het belangrijkste aspect. Daarvoor doen we beroep op onze strandredders en heel wat vrijwilligers die de zwemmers zullen begeleiden in bootjes en kajaks. Zwemmen op zee is vanzelfsprekend nog wat anders dan in een zwembad. We nemen dan ook geen enkel risico.”

De wedstrijd is in handen van de Langereiezwemmers, een vereniging met een opvallende geschiedenis. “Het begon met een idee van een paar zwemmers om in de Langerei te zwemmen. Nu bestaan we zes jaar en tellen we 160 leden”, glundert secretaris Bruno. Voorzitter Koen De Vaere heeft nog een droom. “Opnieuw in de stad kunnen zwemmen staat zeker op mijn verlanglijstje. De stad werkt er gelukkig hard aan om haar waterkwaliteit opnieuw goed te krijgen. Op het vlak van waterkwaliteit is de Vlaamse kust gelukkig één van de betere in Europa”, besluit de hoopvolle voorzitter van de Langereiezwemmers.

(YH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier