Naast De Hollemeersch in Dranouter komt vakantiewoning ‘t Huzeke

Dit huisje werd afgebroken en in de plaats komt er een nieuwbouw.© EF
Dit huisje werd afgebroken en in de plaats komt er een nieuwbouw.© EF
Redactie KW

Het huisje gelegen naast De Hollemeersch in Dranouter werd afgebroken. In de plaats komt een vakantiewoning, die toepasselijk ’t Huzeke zal heten. “De woning werd na de Eerste Wereldoorlog gebouwd door onze grootvader”, zeggen de broers Jan (60) en Laurens (56) Van den Weghe.

De Hollemeersch, op grondgebied Dranouter en op wandelafstand van de Kemmelberg, dankt zijn speciale naam aan de ligging op de lager gelegen weiden of ‘meerschen’, tussen de glooiende flanken van de zuidhelling van de Kemmelberg. Tot aan het einde van de Eerste Wereldoorlog was er alleen de naam. “Toch wel een naam met enige weerklank”, legt Jan Van den Weghe uit. “De Hollemeersch was immers behekst. Het huisje werd na de oorlogsjaren bewoond door de pastoorsmeid. Ze kon dat leven niet gewoon worden en koos voor een kort einde. Ons grootvader Franz Van den Weghe kocht het huisje en vestigde er zich in 1926 met zijn familie. Hij bouwde er kippenhokken, hield er geitjes en bijen, kweekte er appelen en fruit. Geen verharde weg, geen lopend water, geen elektriciteit, maar wel een gezellige sfeer. Zijn zoon Franz en ons vader, inmiddels getrouwd met Monique Dekeerle, bouwde in 1961 het restaurant-hotel op de plaats van de kippenhokken. En wij groeiden op in het huisje.”

Buitenverblijf

Dat huisje werd na verloop van tijd meer een buitenverblijf voor de kinderen van Franz en Monique. “Aangezien onze ouders het hotel uitbaatten, verbleven we er praktisch elke dag. Onze ouders waren harde werkers en sloten bijna nooit de zaak. Toen zij begonnen, was er nog geen sprake van verharde weg. Hun autootje, een Volkswagen Kever , stond geparkeerd aan het kruispunt wat verderop. Met hun laarzen aan trokken ze daar naartoe. Ze stapten eerst in hun propere schoenen en vervolgens in hun wagen”, lacht Jan.

Laurens en Jan Van den Weghe.© EF
Laurens en Jan Van den Weghe.© EF

De Hollemeersch werd een begrip in de streek en Monique werd met de jaren het geheugen van haar dorp en later ook van Heuvelland. Op Valentijnsdag 2018 overleed ze op 91-jarige leeftijd.

“Mama Monique had een hart voor toerisme”

“De plannen om het ouderlijk huis om te bouwen tot een vakantiewoning was ze altijd genegen. Ons mama had dan ook een hart voor toerisme”, weet Laurens, die sinds de dood van zijn moeder de Hollemeersch uitbaat en die ook de plannen smeedde voor de vakantiewoning. “Het is een lange weg geweest. Uiteindelijk zijn na tien jaar alle vergunningen binnen.”

60-jarig bestaan

Dit jaar bestaat De Hollemeersch 60 jaar. “Gezien de coronamaatregelen is het nog niet duidelijk op welke manier dat gevierd zal worden. Wel duidelijk zijn de bouwplannen. De ruwbouw moet er staan tegen het bouwverlof en we voorzien de eerste gasten te ontvangen in de lente van volgend jaar. Het wordt een vakantiewoning tot 24 personen”, besluit Laurens. (Marc Desender)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.