Naast dagcentrum heeft OC Cirkant nu ook Villa Horizon

Op de foto zien we v.l.n.r. algemeen directeur Ria Vanhoorne, bewoners Steven en Laure, begeleidster Valerie Verstegen en de bewoners Serge, Geert en Filip. © foto BC
Bieke Cobbaert

OC Cirkant heeft het huis naast de voorziening gekocht. Momenteel wordt de woning verbouwd zodat er straks na de herfstvakantie vijf deelnemers van dagcentrum Horizon hun intrek kunnen nemen. “Een spannende periode voor hen, want deze mensen gaan voor het eerst begeleid gaan wonen”, aldus Audry Sanders van OC Cirkant.

Tot in november 2018 woonde Jozef Proot in het huis naast OC Cirkant. Vanaf 1985 was de priester aalmoezenier in het toenmalige instituut Engelbewaarder. Na 26 jaar nam hij in 2012 afscheid van de Engelbewaarder en bleef hij in het huis wonen, dat eigendom was van de Zusters van Liefde. “Wij hebben na het overlijden van priester Jozef Proot de kans gekregen van de zusters om de woning te kopen. De zusters wisten dat, als ze het ooit wilden verkopen, wij zeker geïnteresseerd waren. We zijn dan ook heel blij dat we de woning met tuin die in feite op onze site staat, kunnen ombouwen naar Villa Horizon. Een volledig nieuw project waarin vijf cliënten van ons Dagcentrum Horizon vanaf de herfstvakantie of kort daarna hun intrek zullen nemen. Het is totaal nieuw voor ons, in die zin dat het de eerste keer is dat wij in begeleid wonen voorzien. De bewoners van Villa Horizon kunnen meer en zijn meer zelfredzaam dan de bewoners van het OC Cirkant. Deze cliënten hebben wel heel intensieve zorg nodig, terwijl de bewoners van Villa Horizon mits de nodige ondersteuning wel begeleid alleen samen kunnen wonen”, legt Ria Vanhoorne, algemeen directeur van OC Cirkant uit.

Waarom OC Cirkant deze nieuwe weg inslaat? “Enkele ouders waren al heel lang vragende partij. We moesten dus niet op zoek gaan naar bewoners voor Villa Horizon. We zijn zelfs heel blij dat we kunnen tegemoet komen aan de vraag van die ouders, want het is heel begrijpelijk dat zij zich zorgen maken over de toekomst van hun inwonende zoon of dochter voor als zij de zorg zelf niet meer aankunnen of voor de dag dat ze er niet meer zullen zijn. Voor hen is dit de ideale oplossing.”

Bewoners staan te popelen

De vijf deelnemers van het dagcentrum die straks hun intrek nemen in Villa Horizon zijn Steven, Laure, Serge, Geert en Filip. “Een spannende periode voor hen, want zij gaan voor het eerst begeleid gaan wonen. Ze zijn zo trots”, vervolgt communicatieverantwoordelijke Audry Sanders.

“De bewoners staan inderdaad te popelen”, pikt Ria Vanhoorne in. “Maar eerst moeten we nog enkele opfrissingswerken doen, een aantal veiligheidsmaatregelen nemen en het gebouw aanpassen aan de normen voor brandveiligheid. Wij verwachten dat de bewoners na de herfstvakantie of ergens begin november hun intrek kunnen nemen.”

Voor OC Cirkant is Villa Horizon nog een (ver)bouwproject erbij, want op de site zijn Cirkant en Vivendo volop aan het bouwen aan Huis 4. “De werken verlopen volgens schema en zullen in alle waarschijnlijkheid voltooid zijn rond 2021. Daarna start een volgende fase waarin er een nieuw centraal gebouw wordt gebouwd.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten