Naar schatting 5,9% weigeraars in Iepers vaccinatiecentrum

Het Ieperse vaccinatiecentrum. (Foto TOGH)
Het Ieperse vaccinatiecentrum. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert

In het Iepers vaccinatiecentrum weigert naar schatting 5,9% van de opgeroepen mensen expliciet zijn of haar vaccinatie. Elke prikdag worden er last minute tussen de 0 en 7 personen van de reservelijst opgeroepen voor de resterende vaccins van mensen die niet komen opdagen. Dat zei burgemeester Emmily Talpe op de Ieperse gemeenteraad.

Op de jongste Ieperse gemeenteraad vroegen zowel Hans Feys (CD&V) als Saskia Dehollander (IEPER2030) een stand van zaken over de vaccinaties in het Ieperse vaccinatiecentrum en meer specifiek het aantal weigeraars. Burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper) wees erop dat er op de stadswebsite een link is naar de vaccinatieteller waar de meest actuele gegevens geraadpleegd kunnen worden.

Weigeraars

Op de vaccinatieteller kan je alvast zien dat Ieper heel goed scoort. Tot en met 5 mei kreeg al 99,6% van de 65-plussers een eerste vaccinatie. Het aantal weigeraars achterhalen blijkt echter niet zo eenvoudig te zijn. “De ELZ (eerstelijnszone, red.) werkt met een softwaresysteem door Vlaanderen aangereikt”, aldus Emmily Talpe. “De expliciete weigeraars zijn niet met een druk op de knop uit het systeem te halen. De ELZ heeft enkel rechtstreeks zicht op de annulaties. Maar mensen die annuleren via de tool of telefonisch, zijn niet zomaar te bestempelen als weigeraars. De meesten willen hun afspraak gewoon verplaatsen of hebben wat meer info nodig waarna ze een nieuwe datum prikken.”

Binnen de perken

“De eerstelijnszone heeft de data wat verder geanalyseerd door de annulaties af te zetten tegen het aandeel van die personen die alsnog geprikt werden of worden, en kon mij volgend percentage meegeven, maar met enig voorbehoud aldus: voor het vaccinatiecentrum specifiek in Ieper zouden op basis van de actuele cijfers 5,9% hun vaccin expliciet weigeren”, verklaarde Talpe. “We hebben uiteraard liefst geen weigeraars, maar als we zien hoe hoog onze vaccinatiegraad is ten opzichte van andere steden en gemeenten in Vlaanderen, valt dit percentage binnen de perken. De ELZ volgt dit ook goed op.”

Reservelijst

De burgemeester had ook wat info over het aantal mensen dat niet komt opdagen. “Elke prikdag worden er lastminute tussen de 0 en 7 personen van de reservelijst opgeroepen voor de resterende vaccins. Er gaat dus niets verloren. Tot slot, wat deze week betreft zullen er in Ieper 3160 vaccins worden gezet”, besloot Emmily Talpe. (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.