Naar De Warmste Week in Kortrijk? Dat doe je toch gewoon per boot!

Eigenaar Vahan Hovhannisyak en kapitein Catoir Louison samen aan het stuur. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De Warmste Week komt naar Kortrijk en dat brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Niet in het minst op het vlak van mobiliteit. Het stadsbestuur komt daarom met een paar originele ideeën. Zo slaan Kortrijk en Wevelgem de handen in elkaar voor een vlotte verbinding per boot. Wie voor de traditionele auto kiest, wordt verwezen naar parkeerplaatsen aan de rand van de stad.

Kortrijk verwacht tijdens De Warmste Week (van 18 tot 24 december) zo’n 100.000 bezoekers in de binnenstad. Burgemeester Vincent Van Quickenborne roept op om zo veel mogelijk met het openbaar vervoer, de fiets of te voet af te zakken naar het Nelson Mandelaplein. “Maar daarnaast voorzien we ook een paar originele vervoersmiddelen”, klinkt het. “Zo komt er een toeristentreintje en zetten we twee riksja’s (een licht karretje getrokken door een fiets nvdr.) in.” “En vanuit Wevelgem voorzien we een vlotte verbinding per boot!”, vult Jan Seynaeve, burgemeester van Wevelgem aan.

‘De Warmste Boot’ zal volledig gratis zijn en vijf keer per dag uitvaren. Er is plaats voor 130 mensen. “Er is een bar aan boord en ik zorg voor warme chocomelk en koffie”, aldus eigenaar Vahan Hovhannisyak. Hij kocht de ‘Mimino’ een jaar geleden en heeft haar volledig zelf gerenoveerd. “Er zal ook animatie aan boord zijn en natuurlijk een paar acties waarvan de opbrengst naar De Warmste Week gaat.” Ook de reporters van Studio Brussel plannen al een tochtje. “We werken volgens het principe ‘First come, first serve’. Je bent er dus best op tijd bij”, aldus de burgemeester. Het project kost de steden 13.000 euro. Een derde daarvan wordt door Wevelgem betaald, de rest door Kortrijk.

De warmste boot vaart gratis tijdens de Warmste Week.
De warmste boot vaart gratis tijdens de Warmste Week.© AN

Wie liever op de traditionele manier naar Kortrijk komt in de week voor Kerstmis zal flexibel moeten zijn. “De parkeerplaatsen in het centrum blijven beschikbaar voor bewoners”, klinkt het. “Voor shoppers bekijken we of we de grote parking aan het leegstaand ziekenhuis in de Loofstraat beschikbaar kunnen maken. Ook ondergronds parkeren wordt voor hen aangeraden.”

Shuttlebussen naar centrum van de stad

Wie met de auto naar De Warmste Week komt, zal doorverwezen worden naar parkeerplaatsen aan de rand van de stad, denk aan Kortrijk Xpo, Decathlon, Kulak en Vives. Vanaf daar zullen shuttlebussen vertrekken naar het centrum van de stad. De plaatsen zullen duidelijk aangegeven worden vanop de verschillende grote toegangswegen. Wie met de trein of de bus komt zal een aangepaste route kunnen volgen naar het Nelson Mandelaplein. Stewards en infostandjes moeten daarbij helpen.

De Warmste boot vaart gratis uit van 21 tot en met 24 december. Vertrek is voorzien aan de Leiebrug (kant Wevelgem) om 11.00, 13.30, 16.00, 18.30 en 20.30 uur. Terugkeren kan om 12.15, 14.15, 17.18 en 19.30 uur net voorbij café Balthazar in de Paleisstraat in Kortrijk. Op 24 december vertrekt de laatste boot al om 16.00 uur in Wevelgem. Je fiets meenemen op de boot is toegestaan.

Ook het toeristentreintje rijdt van 21 tot en met 24 december. Het komt om het kwartier voorbij het station, het stadhuis en het Nelson Mandelaplein tussen 13.00 en 18.00 uur. De twee fietsriksja’s van de wijkteams zullen uitrijden op 18, 19, 20, 21 en 23 december tussen 15.00 en 19.00 uur. Reserveren is niet nodig, een bijdrage wordt gewaardeerd en gaat naar vzw Boothuis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier