Naam van wereldrecordhouder terug te vinden op Menenpoort

Louise Dujardin van de Commonwealth War Graves Commission toont de naam van Thomas Jepson Gascoyne op de Menenpoort.© JCR
Louise Dujardin van de Commonwealth War Graves Commission toont de naam van Thomas Jepson Gascoyne op de Menenpoort.© JCR
Redactie KW

De renners starten zondag onder de Menenpoort voor Gent-Wevelgem, maar wist je dat er tussen de bijna 55.000 namen van gesneuvelde soldaten op het monument ook de naam van een profwielrenner staat? Thomas Jepson Gascoyne had meerdere wereldrecords op zijn naam staan toen hij op 4 oktober 1917 om het leven kwam bij de Slag om Broodseinde.

Thomas Gascoyne werd geboren op 17 augustus 1876 in het Engelse Whittington, ten zuiden van Sheffield. Op 20-jarige leeftijd had hij al het wereldrecord op de 25 mijl te pakken in 57 minuten en 18,4 seconden. In 1901 veroverde hij samen met zijn partner Sidney Jenkins het Engels record op de 2 mijl op een tandem. Nadien veroverde hij ook nog het wereldrecord op de kwartmijl vliegende start in 25 seconden.

Het leverde de Brit heel wat internationale aandacht op. Zo mocht hij onder andere samen met zijn tandempartner Sidney Jenkins deelnemen aan een wedstrijd in Madison Square Garden in New York. Maar in het begin van de twintigste eeuw liet Gascoyne Europa achter zich en trok hij naar Australië. Ook daar bleef hij deelnemen aan wielerwedstrijden, met onder andere winst in de Five Mile Scratch Race in Sydney.

Maar toen brak de Eerste Wereldoorlog uit. “Op 7 februari 1916 keert de dan 39-jarige Gascoyne terug naar Engeland, maar deze keer als soldaat”, weet Nick Bristow, historisch onderzoekscoördinator van de Commonwealth War Graves Commission in Maidenhead. “Op 28 september 2016 voegt hij zich bij het 21ste bataljon, dat dan net aan het herstellen is van de Slag aan de Somme. In februari 1917 wordt Gascoyne aangeduid als korporaal, maar nauwelijks enkele weken later wordt hij opgenomen in het ziekenhuis nadat hij zich bezeerd heeft aan de ligamenten van zijn knie bij een val.”

Broodseinde

“Gascoyne verblijft enkele maanden in het ziekenhuis en vervoegt daarna zijn eenheid in België. Op 4 oktober 1917 kunnen de Australiërs tijdens de Derde Slag om Ieper Broodseinde, nabij Zonnebeke, heroveren maar Gascoyne laat daarbij samen met 65 anderen van zijn eenheid het leven. Van 53 van hen, onder wie ook Thomas Jepson Gascoyne, staat hun naam op de Menenpoort, die gebouwd werd door de Commonwealth War Graves Commission en in 1927 onthuld werd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier