Naaimachines Stael in Torhout bestaat al 70 jaar (!) als familiezaak

Bij de naaimachines, het uithangbord van de jarige handelszaak Stael: van links naar rechts Dries Stael met zoontje Rowan, zijn vrouw Lies Desomer met zoontje Querijn, Rita Van Eenoo en echtgenoot Frans Stael. © Foto JS
Johan Sabbe

De familiezaak Stael in de Zuidstraat, gespecialiseerd in naaimachines, mode en stoffen, viert haar zeventigste verjaardag. Ze wordt momenteel gerund door Dries Stael (31), de derde generatie van vader op zoon. Zijn vrouw Lies Desomer (28) staat in de winkel en ook zijn ouders Frans Stael (73) en Rita Van Eenoo (66) blijven helpen. Pionier Maurits Stael is zopas 107 jaar geworden.

Daarmee is Maurits, die in een woonzorgcentrum in Beernem verblijft, de oudste man van België. Direct na de Tweede Wereldoorlog startte hij in het niet-centrumdeel van de Oostendestraat een handel in tweedehandse meubelen. Geleidelijk aan kwamen daar naaimachines bij en in 1948 schakelde hij volledig over op het verkopen en herstellen van die toestellen. Hét merk dat hij jarenlang zou verdelen, was Bernina.

Ingenieur aan het roer

De winkel kwam uiteindelijk in het Torhoutse stadscentrum terecht en verhuisde er enkele keren van locatie. In 1974 trad zoon Frans toe tot de zaak, vanaf 1977 bijgestaan door zijn vrouw Rita Van Eenoo. Sinds Nieuwjaar 2016 is Dries Stael de nieuwe zaakvoerder geworden. Hij is al een tijdje in de winkel actief – sinds februari 2015 – en zijn vrouw Lies zelfs langer: sinds oktober 2014. Het koppel woont in een nieuwbouw in de Ruddervoordestraat en heeft twee zoontjes: Rowan (3) en Querijn (15 maanden).

Dries en Lies zullen tijdens hun studies nooit gedacht hebben dat ze ooit in een winkel voor naaimachines, stoffen en mode terecht zouden komen. Eerstgenoemde is namelijk doctor in de ingenieurswetenschappen en spitste zich als burgerlijk ingenieur bouwkunde diverse jaren toe op het wetenschappelijk onderzoek naar weg- en spoorbruggen. En Lies heeft het diploma van vroedvrouw behaald. Maar intussen zetten ze met plezier het levenswerk van pionier Maurits Stael en van Frans en zijn vrouw Rita voort.

Maurits Stael, nu de oudste man van België, anno 1950 bij zijn toenmalige naaimachinezaak in het verste deel van de Oostendestraat.
Maurits Stael, nu de oudste man van België, anno 1950 bij zijn toenmalige naaimachinezaak in het verste deel van de Oostendestraat.© Repro JS

Frans stapte in 1974 in de zaak van zijn vader. Voorheen had hij elf jaar – vanaf 1963 – de finesses van het herstellen van naaimachines geleerd in de toenmalige grote Bernina-vestiging in Pittem. Rita deed er de boekhouding en zo leerde ze Frans kennen. En zie: in 1976 trouwden ze en zetten de handel van Maurits voort. Geleidelijk aan breidden ze het assortiment naaimachines uit en voegden er een grote schare modeartikelen en stoffen aan toe.

Japanse merk Janome

Nu spitst de zaak zich onder meer toe op de naaimachines van het Japanse kwaliteitsmerk Janome. Dries heeft zich intussen bekwaamd in het herstellen van de apparaten, met raad en daad bijgestaan door zijn vader.

In het kader van de zeventigste verjaardag worden de klanten geregeld met jubileumacties verwend: cadeautjes en kortingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier