Na zware ziekte aan start van Grensloop: “Ik wil niet gekluisterd aan de zetel oud worden”

Mieke Vandendriessche op training. (foto CLL)
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Vrijdagavond verschijnen meer dan 1.300 sportievelingen aan de start van de zesde Grensloop. Het evenement kan jaar na jaar rekenen op almaar meer belangstelling. Dit jaar krijgen de 5 kilometer van Grensloop voor Mieke Vandriessche een bijzondere betekenis. “De dokters zeiden dat ik op enkele dagen van mijn dood stond. Ik besef nu meer dan ooit dat ik mijn leven in handen moet nemen.”

Het hoeft helemaal niet te verbazen dat steeds meer lopers de weg naar Menen vinden. De loopwedstrijd heeft heel wat in huis om zowel de recreatieve als competitieve sporter te bekoren. Een parcours over 10 kilometer dat beantwoord aan de vereisten van de meer doorwinterde atleten, op de 5 kilometer kan iedereen zich uitleven. Combineer dit met randanimatie, groepsuitdagingen en zelfs scholen die strijden voor de titel van ‘meest sportieve van de klas’ en je krijgt een evenement dat zowel het individu als volledige gezinnen kan aanspreken.

Kuitenbijter

Mieke Vandriessche (52) twijfelde geen seconde toen de vraag werd gesteld of ze het zag zitten om deel te nemen aan het loopevenement van het jaar in de stad. “Het werd tijdens een vergadering naar voor geschoven en ik sprong meteen recht. ‘Geen probleem, let’s do this‘, zei ik.Pas nadien ben ik beginnen nadenken.”

Het is tijdens dat nadenken dat Mieke al snel tot de vaststelling kwam dat het alle hens aan dek was. “Ik heb in het verleden wel eens aan een Start to Run deelgenomen, maar dat is jaren geleden. Nadat ik had toegezegd en het voor iedereen in kannen en kruiken was, is het besef gekomen dat ik absoluut niet voorbereid was om zelfs maar 1 kilometer te lopen. De volle 5 van Grensloop wordt dan ook een flinke kuitenbijter, maar ik ben alvast niet van plan mij zomaar gewonnen te geven.”

Mieke Vandendriessche (foto CLL)
Mieke Vandendriessche (foto CLL)

‘Geen probleem, let’s do this’, zei ik. Pas daarna kwam het besef – Mieke Vandriessche

Zonder voorbereiding even de sportschoene aantrekken en aan een loopwedstrijd deelnemen, het is voor heel wat mensen al een uitdaging. Voor Mieke liggen de kaarten anders en mogelijks nog moeilijker op tafel. “Vijf jaar geleden werd ik getroffen door een zware longontsteking en werd mijn leven volledig overhoop gehaald“, gaat de mondige vijftiger verder. “Je mag dat redelijk letterlijk nemen, want ik stond bij wijze van spreken al met één voet in het graf. De dokters vertelden me toen dat, mocht ik nog enkele dagen hebben gewacht, ik mijn begrafenis mocht regelen. Niet alleen is dat erg confronterend, ik draag er ook nog altijd de gevolgen van en dat is zo voor de rest van mijn leven.”

Deelnemen aan Grensloop is voor Mieke dan ook meer dan zomaar een folieke zoals ze zelf graag aanhaalt, het wordt een mijlpaal in haar aangepast leven. “Door mijn ziekte ben ik op een erg harde manier tot de vaststelling gekomen dat ik op een leeftijd ben gekomen waar ik het heft in handen moet nemen. Bewegen zorgt ervoor dat mijn levenskwaliteit toeneemt en dat ik beter bestand ben tegen de mindere momenten. Ik wil absoluut niet vastgeketend aan een zetel oud worden. Samen met mijn partner gaan we veel wandelen, proberen we zoveel mogelijk verplaatsingen te doen met de fiets. En nu komt daar dus ook lopen bij (lacht).”

Training tijdens schooluren

Een harde tante maar ook een zorgzame moederkloek, zo laat Mieke zich het best omschrijven. “We hebben nog schoolgaande kinderen in huis en die willen natuurlijk ook graag genieten van hun mama. Mijn trainingen probeer ik dan ook zoveel mogelijk te combineren met de rest van het huishouden. Van zodra ze vertrokken zijn naar school, spring ik in mijn loopoutfit en ik ben altijd weer present wanneer ze thuiskomen. Dan is het nog even een tandje bijsteken totdat ik ‘s avonds kan genieten van mijn broodnodige rust”, sluit Mieke af.

Info: Wie Mieke wil steunen, vanuit het peloton of vanaf de zijlijn, kan vrijdag vanaf 19.30 uur langs het parcours van Grensloop plaatsnemen. Meer info is terug te vinden op www.grensloop.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier