Na zes jaar valt doek over De Veurnsche Gazette

De voorbije jaren waren Gaethan Catteeuw en Louis Lermytte dagelijks bezig om De Veurnsche Gazette van nieuwe content te voorzien. (GF)
Redactie KW

Wat zes jaar geleden startte als een tienerhobby voor Louis Lermytte (19) en Gaethan Catteeuw (18) groeide uit tot een populaire nieuwssite die dagelijks door veel Veurnenaars bekeken werd. Maar nu de twee vrienden verder studeren en alsmaar minder tijd hebben om De Veurnsche Gazette van updates te voorzien, besloten ze de website op te doeken.

“Als jonge tiener ben ik met De Veurnsche Gazette gestart om nieuws uit mijn eigen stad te verzamelen voor mijn familie. In die beginjaren bundelde ik de webartikels ook elke maand in een pdf-document, in ‘gazette’-layout. Daar kroop echt gigantisch veel tijd in”, lacht Louis. “Niet veel later kwam Gaethan erbij, een vriend van de lagere school. Hij had toen al interesse in video, waardoor we vanaf dan ook interviews afnamen en reportages begonnen te maken. Dat bleek uiteindelijk meer ons ding, al vonden we met Daron Mertens uit Alveringem wel versterking om ook nieuwsartikels te blijven brengen op de website. Samen waren we daar elke dag enkele uren mee bezig.”

Steeds professioneler

Dit vaste redactieteam bouwde De Veurnsche Gazette uit tot een stevig nieuwsmerk dat in de gloriedagen tot wel 4.000 bezoeken per dag kreeg. “Door onze passages in deze krant en op Focus-WTV kregen we er ineens een heleboel lezers en kijkers bij”, herinnert Gaethan zich. “Ook Facebook bleek een goeie manier om onze updates te delen, nieuwstips te krijgen én onze fanbase aan te dikken. Daar hebben we nu maar liefst 2.900 volgers. Dat zijn vooral mensen uit Groot-Veurne, maar ook vroegere inwoners die op de hoogte willen blijven van wat reilt en zeilt in hun stad.”

Door die sterke reputatie kon het duo flink wat projecten realiseren. “Denk maar aan de reportages over de stratenloop ‘Laat mie moar lopen’, of de video-interviews met de artiesten op het stadsfestival ‘Veurne La Fête’. Regi of Hooverphonic voor je microfoon krijgen: dat is best wel kicken“, stelt Louis. “Waar we zeker ook fier op zijn, is dat die video’s er elk jaar professioneler uitzagen”, pikt Gaethan in. “Eerst presenteerde Louis zijn weerbericht heel amateuristisch voor een doek in zijn kamer, wat weliswaar ook een zekere charme had. Maar in de loop der jaren kochten we betere camera’s, studiolichten en zelfs een green screen.”

Schoolwerk

Er waren ook minder leuke momenten, zoals toen de juniorjournalisten fikse boetes kregen omdat ze het in hun jeugdig enthousiasme niet te nauw namen met de auteursrechten op de foto’s die ze overnamen. “Dat was balen, zeker omdat wij dit puur voor het plezier deden. Alles rond De Veurnsche Gazette financierden we zelf. Alleen de webhosting werd al die jaren door een bevriende websitebouwer betaald. Nu die ten einde liep, leek het ons het gepaste moment om de stekker eruit te trekken. Door onze studies zien we elkaar minder en hebben we de handen vol met schoolwerk. Zo kwam alles wat samen”, zegt Louis.

De website mag nu dan wel offline zijn, toch blijven de DVG’ers actief in de media. “Ikzelf studeer nu Televisie-Film in Genk, Louis koos voor Grafische en Digitale Media in Gent en Daron gaat verder in de journalistiek. Deze hobby heeft dus onze studiekeuze bepaald en hopelijk later ook onze job. We zien dit dan ook als een afgesloten hoofdstuk, maar ons verhaal is zeker niet ten einde”, aldus Gaethan. (WVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier