Na vrijwilligersloket wil Torhout nu ook buddywerking

Bij het vrijwilligersloket in het Sociaal Huis: zittend de vrijwilligers Daniël Joseph en Barbara Top en staande schepen van Vrijwilligerswerking Lieselotte Denolf en de stedelijke projectmedewerker Stefanie Callewaert. © foto JS
Johan Sabbe

Onder het motto ‘Torhout vrijwilligt’ zet het stadsbestuur sinds enkele maanden sterk in op het vrijwilligerswerk. Dat gebeurt in eerste instantie vanuit het Sociaal Huis, waar de nieuwe projectmedewerker Stefanie Callewaert in november in dienst is getreden, onder meer om het gratuite werk binnen de stadsdiensten in goede banen te leiden. Het is de bedoeling om tegen de zomer ook een buddywerking te lanceren.

Twee halve dagen in de week kan iedereen in het Sociaal Huis op het OCMW-domein langs de Aartrijkestraat terecht met alle vragen inzake vrijwilligerswerk. Dan is het zogenoemde vrijwilligersloket open, dat bemand wordt door twee… vrijwilligers, jawel.

Op dinsdag van 9 tot 12 uur is Torhoutenaar Daniël Joseph (61) er het aanspreekpunt en op donderdag van 13.30 uur tot 16 uur Barbara Top (28) uit Staden. Op beleidsniveau is schepen van Vrijwilligerswerk Lieselotte Denolf de eindverantwoordelijke.

Met liefst vierhonderd

Projectmedewerker Stefanie Callewaert (29) uit de Doornstraat mag dan betaald worden voor haar baan in het Sociaal Huis, ze straalt het enthousiasme uit van de vrijwilliger met het hart op de juiste plaats. Of hoe ze zowaar het levende uithangbord is voor de materie die ze behartigt. Ze betreedt overigens nog meer domeinen binnen het Sociaal Huis en houdt zich tevens bezig met onder meer jongerenwelzijn, de problematiek van kinderarmoede en aspecten van de ouderenzorg.

“Aan het vrijwilligersloket kunnen de mensen grosso modo voor twee zaken terecht”, aldus Stefanie. “Vooreerst om naar de openstaande vacatures voor vrijwilligers te informeren en ten tweede om informatie over de regelgeving inzake het vrijwilligerswerk op te doen. In eerste instantie beperken we onze actieradius tot de stadsdiensten, al gaan we soms toch breder en betrekken er bijvoorbeeld Tordale of het Sint-Rembertziekenhuis bij. Alleen al binnen de stadsdiensten zijn er om en bij de vierhonderd vrijwilligers actief: van de medewerkers aan de Dag van de Jeugdbeweging tot de animatoren op het speelplein De Warande en de mensen die in het rusthuis of de bibliotheek een handje toesteken. Onderschat de impact dus niet.”

“Diegenen die zich als vrijwilliger aanmelden, zijn heel divers qua afkomst en leeftijd”, pikt Daniël Joseph in. “Dat gaat van gepensioneerden tot allochtonen die zich willen integreren of mensen die door fysieke klachten geen betaalde job meer kunnen aannemen.”

Gratis ontbijt als dank

Wat je als vrijwilliger zo allemaal kunt uitrichten? Stefanie: “Helpen bij evenementen, voor vervoer zorgen, gidsen, voorlezen in de bibliotheek, rusthuisbewoners helpen bij de maaltijden en noem maar op. Om al die vrijwilligers te bedanken, organiseert de stad op zondag 24 februari van 8.30 tot 10.30 uur een gratis ontbijt. Er zijn al zo’n honderd mensen ingeschreven, wat een succes is.”

“Tegen de zomer willen we tevens een buddywerking uitbouwen”, aldus schepen Denolf. “Dat is een 1-1-verhaal: de buddy’s betekenen iets voor één bepaalde persoon. Het sociaal contact staat voorop. Buddy’s zijn met andere woorden geen klusjesmannen of poetshulpen, al moet het kunnen dat ze al eens een karweitje opknappen. Maar op de eerste plaats zijn het mensen die streven naar een hechte en warme samenleving. Dat is de kern van de zaak.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier