Na verkeersongeval waarbij politiehonden omkwamen, traint hondengeleider nieuwe Mechelse herder

"Diesel is sociaal en speels, maar op mijn commando kan hij de knop omdraaien naar werkmodus", weet hondengeleider Bjorn De Waele. © DM
Redactie KW

Een zwaar verkeersongeval haalde begin februari het leven van hondengeleider Björn De Waele (42) overhoop. Het verlies van zijn oogappels, politiehonden Drago en Blue, tijdens een verkeersongeval liet geen enkele dierenliefhebber onberoerd. Op de eredienst waren hondengeleiders van over heel het land aanwezig. Ondertussen werkt Björn aan zijn comeback met de Mechelse herder Diesel. “Diesel verzet mijn gedachten en geeft me de moed om door te gaan.”

“Na het ongeval kreeg ik veel berichten van mensen die een puppy hadden of een hond die al in opleiding was. Ook uit het buitenland”, vertelt Bjorn De Waele. “Diesel vond ik in Limburg via een Facebookgroep. De eigenaars brachten hem eind februari mee naar de hondenschool in Oostende. Diesel bleef bij elke oefening kalm, was sociaal en meegaand. Het gevoel zat goed en ik nam hem die avond mee naar huis. Er was meteen een klik, maar het vraagt tijd om een hond te leren kennen. Diesel is ondertussen nog maar één jaar, maar weegt bijna 40 kilogram. Geloof me, hij maakt indruk met zijn grote kop en lijf. Diesel is een rustige en sociale hond, die alles snel oppikt. Hij is sociaal en speels, maar op mijn commando kan hij de knop omdraaien naar werkmodus.”

“Diesels opleiding ging in juni van start. Een van de eerste opdrachten bestond uit het beklimmen van een hoge, metalen trap. Ik heb hoogtevrees, maar dankzij Diesel ging ik met een big smile naar boven. We legden het traject samen af, zonder stress. Als Diesel en ik de opleiding goed doorkomen, dan gaat hij als dual purpose hond aan de slag. Zo kan het politieteam hem inzetten als patrouille- en drugshond. De opleiding van een dual purpose hond duurt ongeveer 800 uur. Eind dit jaar hoop ik dat Diesel in de politiezone Damme/Knokke-Heist als patrouillehond inzetbaar is. (DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier