Na tien besmettingen geen bezoek meer in Torhouts woonzorgcentrum

Zeker tot en met 11 november zijn er geen bezoek en geen praattafels meer in het Torhoutse woonzorgcentrum toegestaan. © foto JS
Johan Sabbe

Op de afdeling Champagne 2 van het Torhoutse woonzorgcentrum Sint-Augustinus zijn tien coronabesmettingen vastgesteld, zeven bij bewoners en drie bij personeelsleden. Om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, is er tot en met woensdag 11 november in het volledige rusthuis geen bezoek meer toegestaan.

Evenmin worden er nog praattafels georganiseerd in de cafetaria. “We willen onder geen enkel beding dat de tweede golf van Covid-19 ons woonzorgcentrum hard treft”, zegt schepen van Ouderenzorg Joost Cuvelier.

Tot en met 11 november geldt er ook een opnamestop

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een bewoner van de afdeling Champagne 2 in het ziekenhuis opgenomen. De betrokkene legde een positieve coronatest af. Meteen beslisten het stadsbestuur en de rusthuisdirectie in overleg met de coördinerende raadgevende arts om alle bewoners van de getroffen afdeling preventief in afzondering te plaatsen en net als het personeel en de vrijwilligers te testen.

Uit die testen blijkt nu dat er nog zes bijkomende bewoners en drie personeelsleden besmet zijn. Vandaar de drastische beslissing om met directe ingang in het hele woonzorgcentrum bezoek te verbieden en evenmin nog praattafels toe te laten. Dat blijft zeker tot en met 11 november zo. Tot die datum geldt er ook een opnamestop. Om ervoor te zorgen dat de bewoners contact kunnen blijven behouden met hun familieleden, worden er videochats georganiseerd.

Opstart van aparte zorgafdeling gebeurt zo snel mogelijk

De besmette bewoners zijn in isolatie geplaatst en dienen op hun kamer te blijven. Alle personeelsleden dragen bij de verzorging bijkomende persoonlijke bescherming. De bewoners met een voorlopig negatief testresultaat worden eerstdaags opnieuw getest. Ook aan hen wordt gevraagd om in afwachting van die nieuwe tests op de kamer te blijven.

“Intussen worden de praktische voorbereidingen getroffen om zo snel mogelijk weer een aparte zorgafdeling voor besmette bewoners in gebruik te nemen, de zogenoemde cohorteafdeling”, vervolgt schepen Cuvelier. “Die afdeling is volledig afgescheiden van de rest van het woonzorgcentrum.”

Vorige week werd al beslist om het centrum voor dagverzorging De Oase te sluiten tot en met minstens woensdag 11 november. Er werden namelijk coronabesmettingen vastgesteld bij twee gebruikers en een personeelslid. De gebruikers zijn persoonlijk gecontacteerd en waar nodig voorziet het OCMW bijstand onder de vorm van gezinszorg en/of warme maaltijden aan huis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier