Na pakkend verhaal over sterrenkindje Emmy krijgt vzw Boven de Wolken meer steun

Lien De Wispelaere, Anne Mie De Wispelaere, Stefaan Bollaert en Eddy De Wispelaere op sterrenweide in Beernem.© GST
Lien De Wispelaere, Anne Mie De Wispelaere, Stefaan Bollaert en Eddy De Wispelaere op sterrenweide in Beernem.© GST
Redactie KW

Een recent artikel in de Krant van West-Vlaanderen over het sterrenkindje Emmy en de vzw Boven de Wolken was voor de N-VA-afdelingen Oostkamp en Beernem zo pakkend dat ze op de gemeenteraden van 25 februari een voorstel indienden om steun te geven aan Boven De Wolken. Zo willen ze meer aandacht vragen voor de sterrenweides op de gemeentelijke begraafplaatsen.

Zedelgem en Beernem beschikken al over een sterrenweide op hun begraafplaats, maar in Oostkamp is er nog geen sterrenweide aanwezig. “Een tijd terug was daar sprake van, ik denk in de vorige legislatuur, maar tot op vandaag is die er nog altijd niet. Er zou dus zeker een sterretjesweide mogen komen nu de begraafplaatsen aangepakt worden”, aldus N-VA-fractieleider Stefaan Bollaert. Een sterretjesweide is een plekje waar niet-levensvatbare kindjes kunnen begraven en herdacht worden. Ouders krijgen zo de mogelijkheid om op een persoonlijke manier afscheid te nemen van hun doodgeboren kindje.

Aanleg volgend jaar

“We willen in eerste plaats een kwalitatieve en stijlvolle sterrenweide integreren op de begraafplaats de Warande, waar ouders hun sterrenkindjes kunnen herdenken. Met de gemeentelijke groendienst zijn we nog aan het bekijken waar we dit het best kunnen doen en normaal moet dit eind dit jaar gefinaliseerd zijn, waarna we volgend jaar met de aanleg kunnen beginnen”, antwoordt schepen Delphine Roels tijdens de gemeenteraad.

Prominent op website

Lien De Wispelaere (N-VA) bracht ook het item sterrenweides naar voor op de gemeenteraad in Beernem. Daar zijn al drie sterrenweides, maar toch is het volgens Lien niet genoeg bekend bij de Beernemse bevolking en vraagt ze om daar meer aandacht aan te besteden op de gemeentelijke website.

“We hebben onze sterrenweides bekendgemaakt bij de ziekenhuizen Sint-Jan en Sint-Lucas”, antwoordt schepen Patricia Warniers. “Zij kunnen dan deze info delen met de ouders van sterrenkindjes uit Beernem. Daar start de rouwbegeleiding. Vanuit de gemeente is dat niet altijd mogelijk omdat de dienst burgerzaken niet op de hoogte gebracht wordt van zo’n overlijden.”

Boven de Wolken

Op beide gemeenteraden werd ook aandacht gevraagd voor de vzw Boven De Wolken. Deze vereniging kan enkel bestaan van giften en verricht volgens Stefaan Bollaert wondermooi werk met haar fotoreportages over sterrenkindjes. “Deze organisatie kwam enkele weken uitgebreid aan bod in de Krant van West-Vlaanderen. Onze vraag is dan ook simpel: kunnen we Boven De Wolken wat ondersteunen, door zichtbaarheid of door een financiële steun? Kunnen we met de gemeente een financiële bijdrage schenken? Kunnen we met zijn allen dit doel steunen op het einde van dit jaar?” Een vraag die ook op de gemeenteraad van Beernem gesteld werd door Lien De Wispelaere.

Beide besturen willen deze vragen meenemen en bekijken wat mogelijk is. Oostkamp heeft de intentie om wat meer info over Boven De Wolken aan te bieden in het gemeentelijke infoblad De Merel. In Beernem horen we van Patricia Warniers dat er zal bekeken worden of een financiële steun mogelijk is. (GST)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.