Na overrompeling van gisteren is er vanavond geen Wintergloed

Wintergloed lokte heel veel volk naar Brugge. © Jan Van Maele
Redactie KW

Het lichtparcours Wintergloed in Brugge gaat vanavond niet door. “Eerst moeten we bekijken hoe we alles veilig kunnen organiseren”, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). Op weekdagen zijn de lichtinstallaties wel te bekijken, maar ook volgend weekend is er geen Wintergloed. “Dat is het eerste weekend dat winkels opnieuw open zijn, dat krijgt nu even voorrang.”

Het lichtspektakel Wintergloed werd zaterdagavond overrompeld door bezoekers. Er waren naar schatting 10.000 mensen. De politie moest vanaf 18 uur mensen terugsturen omdat het te druk werd op sommige plaatsen. De stad riep ook op om niet langer naar Brugge af te zakken.

Deze voormiddag was er overleg met de stad en de politiediensten om te bekijken hoe ze het openluchtevenement coronaproof kunnen organiseren. “Daarop hebben we besloten om deze avond en ook volgende vrijdag en zaterdag geen Wintergloed te organiseren”, aldus De fauw. “We moeten eerst bekijken hoe we in de toekomst bottlenecks kunnen vermijden aan bepaalde lichtinstallaties. “Zo zullen we op sommige plaatsen kiezen voor eenrichtingsverkeer voor voetgangers.”

Wel op weekdagen

Ook volgend weekend is er geen Wintergloed. “Het is tegelijk ook het eerste weekend dat de winkels opnieuw open zijn en we willen een volkstoeloop vermijden. De opening van de winkels gaat nu even voor. Maar het is duidelijk dat de mensen ernaar smachten om eens buiten te komen, dat verklaart de volkstoeloop gisteravond.” De fauw benadrukt dat de lichtinstallaties in de binnenstad tijdens de week wel worden aangestoken. “Iedereen blijft welkom”, klinkt het. “Wintergloed loopt nog 41 dagen, meer bepaald tot en met zondag 10 januari. Er is dus nog tijd genoeg om de lichtinstallaties te bekijken.”

“Zaterdagavond was het vooral tussen 18.30 en 20.30 uur bijzonder druk op sommige locaties van het lichtparcours”, zegt burgemeester De fauw. “We waren zelf ook verrast door de drukte, die vooral te maken heeft met het feit dat er momenteel weinig alternatieven zijn. We hebben ter plaatse meteen ingegrepen door de publieksstroom aan te passen en sommige installaties af te sluiten. Het garanderen van het welzijn en de gezondheid van de bezoekers staat hierbij voorop.”

Infectiologe Erika Vlieghe noemde de toestand zaterdagavond in – onder meer – Brugge ‘zeer zorgwekkend’ en ook Vlaams minister-president Jan Jambon zegt zich grote zorgen te maken.

(Belga/HH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.