Na overlijden uitbater verdwijnt café De Gilde wellicht

Chris Verlae, broer van de overleden Stef, acht de kans klein dat het gebouw opnieuw onderdak zal bieden aan een café.©JOKE COUVREUR JCR
Chris Verlae, broer van de overleden Stef, acht de kans klein dat het gebouw opnieuw onderdak zal bieden aan een café.©JOKE COUVREUR JCR
Redactie KW

Het lot van café De Gilde aan het Guido Gezelleplein in Staden lijkt na meer dan 60 jaar bezegeld door het onverwachte overlijden van uitbater Stephan Stef Verlae in november vorig jaar. De broers en zussen van Stephan hebben beslist om het gebouw te verkopen.

“Het gebouw waarin De Gilde huist was tot 1956 een weverij”, vertelde wijlen Stef Verlae in 2012 in onze krant. “In dat jaar kocht de dekenij het pand aan. Op die manier kregen verschillende verenigingen er onderdak. Het café heette toen nog Ons Eigen Huis en werd tot 1959 uitgebaat door weduwe Lesy. In juni van dat jaar werd ze opgevolgd door Julien Vandecandelaere en diens echtgenote Rachelle Crombez. Zij bleven waard en waardin tot in 1967. Daarna stond Lina Beuckens er achter de tapkraan. Tussen 1970 en 1972 werd het café volledig verbouwd en heringericht. De Gilde – sinds begin jaren 70 – de nieuwe naam van het café, vond in die periode een tijdelijk onderkomen in de Oude Brouwerij in de De Carninstraat. Vanaf 1972 was de uitbating achtereenvolgens in handen van Alfons Snaet en Andrea Santy, Jacqueline Mattens en Noël Vanraes, Dorine Desimpel en van Carine Clarysse en Ivan Vanthourenout.”

Wankele gezondheid

“Stephan nam in 1993 de fakkel over”, vertelt broer Chris Verlae. “Daarvoor werkte hij 14 jaar als onderhoudselektricien in Tordale. In 2012 werd mijn broer eigenaar van het café nadat hij het pand van NV Volksbelang kocht. De Gilde betekende veel, zo niet alles voor Stef. Zo ging hij, nog niet zo heel lang geleden, ondanks zijn wankele gezondheid niet in op het voorstel van een projectontwikkelaar om het pand te verkopen. Stef vond het nog te vroeg.”

“Het café bood in de loop der jaren onderdak aan tal van verenigingen”, pikt Stephans zwager Frank Robberecht in. “Uiteraard waren er het ACW en diverse deeltakken, maar daarnaast onder andere ook de Automobielclub Staden, seniorendansgroep De Margrietjes, een vogelpiekclub en diverse kaartersclubs. De verenigingen die De Gilde nog als thuisbasis hadden, moeten nu op zoek naar een nieuw onderkomen. Vinkeniersvereniging De Frontvink vond al een nieuwe thuisbasis in café Rozenhof in Sleihage. Wat de andere verenigingen betreft is het nog koffiedik kijken, al hoor ik ook dat er ook verenigingen zijn die overwegen om ermee te kappen.”

Cruise in zweden

“Er vonden in De Gilde ook geregeld vergaderingen van verenigingen plaats”, weet Chris. “Ruimte daarvoor was er genoeg. Zo waren er vier zaaltjes. Daarnaast vonden er in de bovenzaal vroeger ook heel wat etentjes van verenigingen en veel feestjes plaats.” “Stephan zette ook zelf geregeld een en ander op poten”, gaat Frank verder. “Zo herinner ik me een cruise in Zweden die hij voor zijn stamgasten georganiseerd had en het bungeespringen dat hij voor het café liet plaatsvinden.” “Stephan sukkelde al een tijd met zijn gezondheid”, weet broer Chris. “Zijn lever was kapot, maar alles leek uiteindelijk toch goed te komen. Als alles verder goed bleef verlopen, zou hij immers op de wachtlijst voor een nieuwe lever komen te staan. Het heeft echter niet mogen zijn. Stefs overlijden kwam eigenlijk totaal onverwacht. Hij woonde nog de begrafenis van moeder bij, maar kreeg kort daarna een infectie in de buik die hem fataal werd. Mijn broer werd de week na mijn moeder begraven. Stef werd net geen 58. We hebben met de familie besloten om het pand waarin De Gilde huist te verkopen. Wat er komt, hangt natuurlijk van de nieuwe eigenaar af, al acht ik de kans klein dat er opnieuw een café zal komen.” (Carl Bruneel)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten