Na oproep in onze krant: Karel kan 193 obus-saxofoons maken

Karel Goetghebeur heeft ondertussen genoeg obussen verzameld om 193 saxofoons te bouwen. De eerste exemplaren zijn klaar. © gf
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Een jaar geleden deed Karel Goetghebeur een oproep in onze krant: hij wilde 193 saxofoons bouwen uit obussen en was daarvoor op zoek naar mensen die hem granaathulzen wilden bezorgen. Die oproep kreeg gehoor, want de Bruggeling kan vandaag de eerste afgewerkte exemplaren voorstellen.

Dan zullen zij hun zwaarden omsmeden tot ploegscharen en hun speren tot snoeimessen, staat op het gebouw van de Verenigde Naties in New York geschreven. De leuze uit het Oude Testament vormde de inspiratie voor de Brugse saxofoonbouwer Karel Goetghebeur om een nieuw project op poten te zetten. Sax for Pax heet de nieuwe reeks exclusieve saxofoons, gemaakt uit obussen uit WO I, waarvan al een deel gereserveerd is.

“Aartsmoeilijk”

Karel Goetghebeur kreeg massaal reacties en hulzen binnen na zijn oproep in onze krant om obussen te donereren. Hij haalde zijn beoogde objectief en met alle ingezamelde granaathulzen ging de saxofoonbouwer aan de slag.

Een saxofoon is vervaardigd uit messing, een koperlegering, toevallig dezelfde legering van artilleriehulzen. Om de obussen om te smelten tot bruikbaar metaal voor de instrumenten, moest de Bruggeling op zoek naar een gespecialiseerd bedrijf. “Dat was aartsmoeilijk. Die bedrijven onderhandelen normaal niet eens over projecten van minder dan 100.000 kilogram, laat staan dat ze mij zouden helpen met ongeveer 1.000 kilogram. De ceo van Aurubis Nederland was echter helemaal gewonnen voor het project en het bedrijf besloot mee aan boord te stappen. Dat is echt een enorme uitzondering.”

Inscriptie

Intussen konden geïnteresseerden al intekenen om zo’n exclusieve saxofoon aan te kopen, en dat is duidelijk al gebeurd. “Het project loopt en er zijn zeker al reservaties”, voegt Karel Goetghebeur toe. “Vandaag ontvingen de twee eerste Belgische intekenaars hun Sax4Pax-saxofoon. Er staat bovendien een Sax4Pax-saxofoon tentoongesteld in het National Army Museum in Londen.”

Karel Goetghebeur.
Karel Goetghebeur.© Davy Coghe

Alle instrumenten zullen ook een inscriptie krijgen. Zowel de IJzertoren als de Paxpoort zullen op de instrumenten te zien zijn, maar ook komt er een impressie van Tyne Cot Cemetry in Passendale in het koper, evenals de Menenpoort. Tenslotte krijgen ook een Britse soldaat bij het graf van een kameraad en de Dodengang een plek op de instrumenten.

Brits geweer

Karel Goetghebeur maakt de toetsen van de saxofoons uit het hout van de kolf van een Lee Enfield, een geweer waar de Britste strijdkrachten in de Eerste Wereldoorlog mee vochten. Eén van de toetsen werd gemaakt uit de huls van een kogel die werd afgevuurd met een authentieke Lee Enfield. Het was aanvankelijk de bedoeling om vier twaalfjarigen de Last Post te laten blazen onder de Menenpoort, maar dat kreeg Goetghebeur nog niet geregeld. “Er is altijd nog volgend jaar”, blijft hij hoopvol. Eind december veilt Karel een aantal instrumenten voor drie goede doelen die in lijn liggen met het Sax4Pax-project.

Er staat zelfs al een Sax4Pax in een museum in Londen

“Het Sax4Pax-project krijgt nog een staartje”, geeft de Bruggeling nog mee. Karel licht een tipje van de sluier: “Mensen blijven tot op vandaag nog hulzen binnenbrengen. Ik heb echter voldoende om de 193 saxofoons te maken. Dat bracht me op het idee om een standbeeld te maken in de geest van het vredesproject, vervaardigd uit de gedoneerde hulzen. Tot slot werken we aan een reeks voordrachten in het kader van Oorlog, vrede en verdraagzaamheid. Maar over dit alles en nog meer zullen we ten gepaste tijde communiceren”, lacht hij.

Aan de dood ontsnapt

Het bedrijf van de 40-jarige Karel Goetghebeur uit Sint-Andries werkt sinds 2010 aan saxofoons en mag zichzelf sinds kort het label Made In Belgium opspelden. Hoewel nog niet de volledige productie in België gebeurt. “De productie van saxofoons in België is vanaf de jaren 60 stilgevallen en verhuisd naar Azië. Binnen een tweetal jaar verwacht ik een 100 procent Belgische productie te hebben. We zijn de enige in de Benelux die hier mee bezig zijn.”

Voorheen werkte Karel als begrafenisondernemer en was hij ook aan de slag in de medische sector, maar nu vormen saxofoons zijn grote passie. Vier jaar geleden zag de toekomst van dit project er helemaal anders uit. Toen belandde de zaakvoerder van Adolphe Sax & Cie na een simpel griepje, die achteraf Mexicaanse griep bleek te zijn, in coma. Niet veel later onderging hij maar liefst negen longoperaties en overwogen de dokters zelfs een longtransplantatie. Een machine nam twee maanden lang de functies van zijn vitale lichaamsdelen over. Net toen de artsen wilden opgeven, keerden zijn lichaamsfuncties tegen alle logische verwachtingen in terug. Er volgde een lange revalidatie waar hij moest leren eten, drinken en lopen.


Info: www.sax4pax.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier