Na meer dan 40 jaar sluit het buitenzwembad voorgoed de deuren: “Veel Oostendenaars vinden het jammer”

Curd Debruyne werkt al 38 jaar in het stedelijk zwembad: "Het wordt een emotioneel moment." © PM
Gillian Lowyck

Op maandag 31 augustus kan je voor de laatste keer zwemmen in het buitenzwembad. Daarna sluit het bad voorgoed de deuren. Daarmee komt er bovendien een eind aan een buitenzwembad in Oostende, want in het nieuwe gebouw is er geen plaats voor. Voor Curd Debruyne, die al sinds begin jaren tachtig in het zwembad werkt, wordt het een emotioneel afscheid.

Het Stedelijk Zwembad aan de Koninginnelaan opende de deuren in 1976. Een jaar later, in 1977, kon je ook zwemmen in het buitenzwembad. Een toplocatie aan de Belgische kust, achter de Gaanderijen en met zicht op zee. Nu, meer dan veertig jaar later, sluit het buitenzwembad voorgoed de deuren.

Curd Debruyne (57) werkt al sinds begin jaren tachtig bij het zwembad, waar hij de administratie verzorgt. “Het was mijn allereerste job en hopelijk ook mijn laatste”, lacht hij. “Ik ben ondertussen al toe aan mijn vierde directeur. Ik ben gestart bij Etienne Aelvoet, daarna Daniel Bossier, Rudy Simoens en sinds maart van dit jaar Annemie Van Mieghem. Ik heb hier dus al heel wat ervaring.”

Emotioneel

Voor Curd is de sluiting van het buitenbad een bijzonder moment. “Het is toch wel emotioneel. Ik moet ook zeggen dat ik het heel jammer vind dat er op de nieuwe locatie geen buitenzwembad voorzien is. Iets wat veel Oostendenaars jammer vinden. Ik heb al mails gekregen met de vraag of het toch niet mogelijk is om het zwembad nog iets langer open te houden, zodat mensen in september nog kunnen zwemmen.” Tot eind september kunnen enkele sportclubs wel nog in het buitenbad terecht, om op die manier in het binnengedeelte meer ruimte te geven aan individuele zwemmers.

“Een ecologisch natuurzwembad zou een mooie trekpleister kunnen zijn”- Sofie Defever, oprichtster Facebookpagina ‘Buitenzwembad Oostende mag niet verdwijnen’

Het buitenzwembad van Oostende ligt op een absolute toplocatie en tijdens zomerse dagen was het zwembad echt populair. “Tijdens goede jaren kwamen er wel 40.000 mensen langs in het buitenbad. Een jaar waren er zelfs 56.000 zwemmers. Op een hete zomerdag lagen er gemakkelijk 1.500 mensen op de ligweide. Vooral die ligweide was een echte troef: wanneer de poorten van het zwembad ‘s morgens om 10 uur open gingen, vochten mensen om de beste plaatsen. En die beste plek, dat was aan de gaanderijen zelf. Ja, dat waren hier soms echt hilarische toestanden”, lacht Curd. “Er kwamen ook veel Oostendenaars, niet enkel toeristen. De prijs was dan ook heel democratisch.”

Evenementen

Curd koestert veel mooie herinneringen aan het buitenbad: “Mijn kinderen zijn nu 29 en 33 jaar, maar toen ze klein waren hebben ze hier vele zomers doorgebracht. En vandaag zijn het nog altijd echte waterratten. Wat ook mooi was, waren de evenementen die we hier organiseerden zoals Dancing in the Pool. ‘s Avonds waren er dan optredens van onder meer Coco Jr. en The Radios. Daar kwamen zeker 3.000 mensen op af. Ook voor de scholen organiseerden we telkens een mooi feest”, herinnert Curd zich.

Het buitenzwembad was enkel maar tijdens de zomermaanden open. Dit jaar zal zoals voor zoveel sectoren een minder jaar zijn. “Toch mochten we nog 20.000 mensen verwelkomen. Eerlijk: een goede zomer met veel bezoekers maakt je jaar echt wel goed. Die inkomsten vallen in het toekomstige zwembad weg. Het wordt een echte uitdaging om dat op te vangen”, zucht Curd. “Ja, ik ga het missen.”

Zwemvijver

Schepen van Vrije Tijd Bart Plasschaert (CD&V): “In het nieuwe zwembad is er gekozen om geen buitenzwembad te voorzien, omdat er weinig plaats was. Er komen wel jacuzzi’s buiten. Het zwembad hier behouden? Dat is niet zo simpel. Je moet installaties voorzien, kleedkamers, pompen… Er komt echt wel veel bij kijken. Daarbij is het zwembad hier écht wel op. Een zwembad gaat doorgaans maar 30, 35 jaar mee. Hier hebben we het erg lang gerokken dus.” Het nieuwe zwembad aan de Nieuwpoortsesteenweg gaat trouwens net voor de kerstvakantie open voor het grote publiek.

Sofie Defever wil het buitenzwembad behouden.
Sofie Defever wil het buitenzwembad behouden.© GLO

Sofie Defever richtte vorig jaar de Facebookpagina ‘Buitenzwembad Oostende mag niet verdwijnen’ op. Ze pleitte daarbij voor een natuurzwembad op de plek van het huidige buitenbad, een soort ecologische zwemvijver. “Ik blijf het bijzonder jammer vinden dat het buitenzwembad verdwijnt”, zegt ze. “Via de Facebookpagina kwamen er intussen ook wat leuke ideetjes binnen voor de laatste dagen van het zwembad. Waarom de honden er niet laten zwemmen bijvoorbeeld?”

Sofie hoopt nog altijd op een natuurzwembad. “Maar ik ben wel realistisch. Als men nog altijd van plan is om er een park te maken, waarom kan dat er dan niet geïntegreerd worden? Of alleszins een plaats waar kinderen buiten van water kunnen genieten. Want naar zee gaan is niet altijd evident en veilig met jonge kinderen. Oostende en water, dat is een match. Het zou een mooie trekpleister kunnen zijn.”

“Vroeger had je ook nog de Vrije Zwemmers in het Bosje. Nu zal er geen enkel buitenzwembad meer zijn in Oostende. Dat is jammer. Ik blijf er alvast voor ijveren via mijn Facebookpagina. Ik heb er trouwens al heel erg van genoten de voorbije maand. Ik ben zeker elke week vier keer gaan zwemmen in het buitenbad. En met mij heel veel Oostendenaars, die het ook zullen missen. Maandag, de laatste dag, ga ik zeker nog eens langs. Tot het laatste uur zal je me in het water vinden”, lacht Sofie tot slot.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.