Na het bier en de paté heeft Orde van de Ezel nu ook eigen kaartspel

Maandagavond werden de kaarten meteen ingespeeld door enkele leden van de Orde van de Ezel. © OV
Olaf Verhaeghe

Het frisse blonde bier en de smaakvolle paté hadden ze al, nu zochten ze nog iets om om handen te hebben tijdens het degusteren. De Kuurnse Orde van de Ezel stelde maandagavond haar eigen kaartspel voor. Met een geheel eigenzinnige toets.

De Orde van de Ezel draagt met trots de eigenheid, de culturele identiteit en de folklore van de gemeente Kuurne uit. Op vandaag zijn er, naast de vele oud-leden – de zogenaamde member-emiriti -, 21 vaste leden en zijn er nog twee plaatsen vacant. Die worden in de loop van dit of volgend jaar ingevuld.

De voorbije jaren timmerde de Orde met een aantal eigen producten aan haar naamsbekendheid. Zo groeide de Ezel, het blonde bier van Brouwerij De Brabandere uit Bavikhove, uit tot een vaste waarde op de kaart binnen en ver buiten de regio. “En vorig jaar lanceerden we onze eigen paté, met ezelbier”, duidt member Bert Demeulemeester. “Dit jaar willen we inspelen op een bloeiende trend: het manillen.”

Zes van de 52 speelkaarten en de jokers krijgen een eigenzinnige toets van member Joost De Smet.
Zes van de 52 speelkaarten en de jokers krijgen een eigenzinnige toets van member Joost De Smet.© OV

Daarvoor lanceerde de Orde van de Ezel maandagavond haar eigen kaartspel. Op het eerste gezicht lijkt er weinig bijzonders aan de 52 kaarten, maar wie dichter kijkt ziet de kleine details van de hand van member Joost De Smet. “Zes kaarten – waaronder de heren – zien er net dat tikkeltje anders uit”, glimlacht Joost.

De eigenzinnige ezelskaarten zijn binnenkort te koop in De 3 Wijzen in Kuurne en zullen worden gebruikt door kaartersclub de Ezelskaarters van café De Kroone. “En uiteraard zijn ook andere clubs welkom om hun sets speelkaarten op te halen. Al zullen ze tijdens het spelen natuurlijk een Ezel moeten drinken”, knipoogt Bert.

Members Joost De Smet en Bert Demeulemeester stelden het kaartspel voor.
Members Joost De Smet en Bert Demeulemeester stelden het kaartspel voor.© OV

Ook voormalig Koning Ezel David I kwam een potje manillen.
Ook voormalig Koning Ezel David I kwam een potje manillen.© OV

Na het bier en de paté heeft Orde van de Ezel nu ook eigen kaartspel
© OV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier