Na half jaar al schade aan vloer van sporthal Minneplein

Schepen van Sport Patrick Benoot (Open Ieper). (foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De nieuwe sporthal op het Minneplein is nog maar zes maanden open en er is al stevige schade aan de peperdure sportvloer. “Sommige gebruikers lappen het reglement aan hun laars. We zullen moeten maatregelen nemen”, zegt schepen van Sport Patrick Benoot (Open Ieper).

De nieuwe sporthal op het Minneplein werd voor het eerst in gebruik genomen op 18 maart. Zes maanden later blijken veel sporters ondertussen al hun weg te vinden naar het complex. “Ondertussen zitten we al met een bezettingsgraad van om en bij de 85 procent”, zegt sportfunctionaris Ivan Decroix. “Vooral tijdens de week tussen 17 en 22 uur zijn de zalen quasi volzet. In het weekend zijn er wel nog mogelijkheden.”

Tot 1 augustus werd de nieuwe sporthal alleen gebruikt door leerlingen van het gemeenschapsonderwijs en particulieren. Daarna begon het nieuwe seizoen voor veel sportclubs. Een aantal Ieperse sportclubs trainen en spelen nu hun wedstrijden in de sporthal. Onder andere de zaalvoetballers van Futsal Ieper spelen er nu een deel van hun competitiewedstijden, maar in de eerste competitieweek ontvingen ze al tal van klachten van de sportdienst.

Zo wordt op het hart gedrukt dat er supporters mogen aanwezig zijn, maar dat de sporthal enkel mag worden betreden met indoor sportschoenen. Wie niet het juiste schoeisel heeft moet zijn of haar schoenen uitdoen en blootsvoets of op kousen de zaal te betreden.

De reminder over het inwendig reglement is blijkbaar nodig, want de sportvloer kreeg het al hard te verduren. “Er zijn nu al beschadigingen aan”, zucht schepen van Sport Patrick Benoot (Open Ieper). “Iemand heeft met een Zweedse bank gesleept over de vloer en een lange kras gemaakt. Gelukkig hebben we camerabewaking en konden we de verantwoordelijke erover aanspreken. Uiteindelijk zal het met de verzekering kunnen opgelost worden.”

Onbemande sporthal

De schade is een symptoom van een groter probleem en dat is dat veel gebruikers blijkbaar hun voeten vegen aan het reglement. “Het is een heel moeilijke oefening, vooral omdat het een onbemande sporthal is. We rekenen op de goodwill en het respect van de gebruikers. Maar dat mankeert soms wel eens. De sportvloer is een topvloer en heeft veel geld gekost. Er zit snel een steentje vast in je zool waardoor je krassen in de vloer trekt. Dan is het toch normaal dat we vragen aan de supporters om hun schoenen uit te trekken. Mocht ik gaan kijken naar een wedstrijd, dan zou ik er geen enkel probleem mee hebben om mijn schoenen uit te doen. Ik zou me er misschien op voorzien dat ik al sportschoenen aandoe. Van mensen die in sport geïnteresseerd kun je toch wel verwachten dat ze sportschoenen hebben. Die zalen zijn ook verwarmd dus zo erg is het niet om er op je sokken rond te lopen. Blijkbaar is dat wel allemaal te veel gevraagd. Ach, het is niet alleen een probleem in de sporthal, het is een maatschappelijk probleem.”

Over de kosten van de beschadigingen door het verslepen van de Zweedse bank is er nog geen duidelijkheid. “We zullen de firma die de vloeren geïnstalleerd heeft laten komen en zij zullen dan bekijken wat ze kunnen doen. Er is niemand anders die dat kan herstellen”, zegt Patrick Benoot. “Die beschadiging kan hersteld worden maar zelfs een herstelling van zo’n vloer blijft een beschadiging. Soms maak je het zelfs nog erger door het te herstellen.”

Toelating intrekken

“Dat hebben we meegemaakt in de sporthal aan het zwembad. Die vloer is helemaal kapot, dat willen we hier absoluut vermijden”, pikt sportfunctionaris Ivan Decroix in. “Je kan het vergelijken met de aankoop van een nieuwe auto. Het eerste krasje is een drama, maar na twee jaar staat je auto vol met krassen maar is er geen haan die er nog naar kraait. Er is bovendien nooit een zaalwachter. Het is een zaal die zo geconcipieerd is dat er veel verantwoordelijkheid ligt bij de gebruiker zodat het zo laag mogelijk in kosten kan uitgebaat worden. Binnenkort doen we een evaluatie samen met het schoolbestuur en dan zullen we maatregelen nemen. Wie niet horen wil zal moeten voelen. We kunnen de toelating om de zaal te gebruiken intrekken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier