"Als je een vinger in zee steekt, hangt er in de kortste keren een mossel aan." Redder en mosselteler Willy Versluys citeert die quote vaak om maar te bewijzen dat mosselteelt op zee echt rendabel is. Vrijdag kan na twee jaar telen voor onze kust een eerste oogst gratis geproefd worden op de parkings van de Co...

"Als je een vinger in zee steekt, hangt er in de kortste keren een mossel aan." Redder en mosselteler Willy Versluys citeert die quote vaak om maar te bewijzen dat mosselteelt op zee echt rendabel is. Vrijdag kan na twee jaar telen voor onze kust een eerste oogst gratis geproefd worden op de parkings van de Colruytwinkels tussen De Panne en Knokke. De hangcultuurmosselen op 5 km van de kust in de Westdiepzone gekweekt smaken erg lekker en ziltig en vullen royaal hun eigen schelp want het vleesgehalte schommelt tussen de 30 à 40 procent.De mossellarven hechten zich aan 5 meter lange verticaal in het zeewater hangende koorden die bevestigd zijn aan een 100 meter lange verankerde lijn juist onder het wateroppervlak. De eerste opbrengst van circa 3.500 kg wordt nog niet verkocht wegens een te geringe hoeveelheid en het nog ontbreken van een teeltvergunning, maar vrijdag en zaterdag door distributeur Colruyt gratis uitgedeeld als proevertjes in haar kustsupermarkten. Ook producent Brevisco laat ons vrijdag en tijdens het weekend meegenieten in zijn winkel aan de Vismijnlaan 46 op de Oostendse Oosteroever.Willy Versluys experimenteert al een decennium lang om een exclusieve Belgische hangcultuurmossel op de markt te brengen. "Eerst dachten we dat we met stevige mosselkooien de zee de baas zouden kunnen, maar na tal van pogingen hebben we geleerd dat de zee altijd de sterkste blijft en dat we beter meewerken met de dynamiek van golven, stromingen en deining dan er tegen in te gaan." Het resultaat mag gezien en vooral geproefd worden.(ML)