Na de vrachtwagens en de brand zijn er nu de vliegen en de enorme stank in Bavikhove

Eind mei sloeg een gigantische vuurhaard genadeloos toe op de terreinen van Mipa-Frost in Bavikhove. Meer dan een maand en een hittegolf later, ondervinden de buurtbewoners nog steeds overlast van de brand.

Auto’s worden bedekt onder de vliegen. © CLL

Het vuur vond in de gebouwen van Mipa-Frost, een grote speler in de wereld van de verwerking van diepvriesgroenten- en fruit, een gewillig slachtoffer. De brandweer had de grootste moeite om de brand onder controle te krijgen en van de gebouwen zelf blijft enkel nog een hoop schroot over. Meer dan een maand na de feiten ligt het schroot er nog steeds, maar het is vooral wat eronder ligt dat de buurtbewoners kopzorgen baart.

Wie de wijk binnenrijdt kan niet om twee alomtegenwoordige factoren heen: de indringende geur en de gigantische hoeveelheid vliegen die zo ongeveer alles bedekken. De groenten en fruit, die in de depots lagen opgeslagen, zijn onder impuls van de hittegolf beginnen rotten. Omwonenden krabben zich dan ook machteloos in het haar. “Ondertussen hebben we al een fortuin aan producten tegen de vliegen uitgegeven”, horen we bij een directe buurman.

“Die beesten blijven maar komen. Met het warme weer van de laatste dagen genoten onze kennissen van de stralende zon op hun terras, wij deden onze best om de vliegen buiten te houden. Het lijkt er wel op dat ze zich aan de lopende band vermenigvuldigen. Mep er eentje dood en je krijgt er 10 terug.”

Niet alleen de vliegen zijn een probleem

De vliegen vormen slechts een deel van het probleem blijkt het al snel. “Heb je dat hier al eens geroken? Het stinkt dat het niet te doen is en dan valt het nu nog mee. Tijdens de echt warme dagen was het niet te doen, we moesten bijna met een gasmasker naar buiten gaan om niet te moeten kotsen.”

Ook bij andere bewoners in de wijk horen we een gelijkaardig verhaal, een verhaal dat zich het liefst van al achter gesloten deuren vertelt. “Het is genoeg dat we één minuut de voordeur openen en ze zitten overal in huis”, klinkt het. “Het is geen doen meer, de vliegen blijven maar komen. Dinsdag hebben we er bijna 50 dood gemept en het lijkt wel alsof ze maar blijven komen.”

Nog meer frustraties

Na de vrachtwagens en de brand zijn er nu de vliegen en de enorme stank in Bavikhove
© CLL

De frustratie van de buurtbewoners blijkt verder te gaan dan alleen maar de vliegen en de geur, zo wordt al snel duidelijk. “Toen ze hier ‘in tijde’ ons hebben geïnformeerd over de uitbreiding van de site, heeft bijna de gehele buurt vragen gesteld bij de toename van het vrachtverkeer“, fulmineert een buurman.

“De informatiesessie was een loutere formaliteit want onze bekommernissen vielen in dovemansoren. De wijkbewoners moesten de enorme toename in vrachtverkeer maar ondergaan. Dan was er de brand, waar we de rook en elektriciteitspanne ook hebben moeten doorstaan. Dat was voor de ouderen onder ons een traumatiserende ervaring. Nu zijn er de vliegen en de ondraaglijke stank. Wat gaat het volgende zijn?”

Ook het gemeentebestuur krijgt de wind van voren. “Toen hebben ze niet naar ons geluisterd, nu worden we niet geïnformeerd”, horen we. “Geen brief, geen telefoontje, niets. We hebben via de media vernomen dat ze hier op 11 juli eindelijk gaan opkuisen, terwijl dat eigenlijk al moest begonnen zijn. Er zou informatie op de website van de gemeente zijn verschenen, maar ik weet helemaal niet hoe ik met hun website aan de slag moet. Dat zijn toch geen manieren meer.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.